BibTex RIS Cite

YUMURTACI TAVUK RASYONLARINA İLAVE EDİLEN YAĞ SANAYİ YAN ÜRÜNLERİNİN VERİM ve YUMURTA SARISI YAĞ ASİTLERİ KOMPOZİSYONU ÜZERİNE ETKİLERİ

Year 1996, Volume: 12 Issue: 1, 81 - 86, 01.03.1996

Abstract

Bu çalışmada ham yağ yerine rasyorilara enerji kaynağı olarak ilave edilen yağ sanayii yan ürünlerinin, yumurta tavuklarında günlük yem tüketimi, yumurta ağırlığı, yumurta verimi, bir kg yumurta verimi için tüketilen yem miktarı, yu­murta sarısının yağ oranı ve içerdiği yağ asitleri kompozisyonları üzerine etkileri incelendi. Araştırmada 96 adet 36 haf­talık yaştaki Hisex Brown yumurtacı kullanıldı ve tavuklar 4 gruba ayrıldı. Gruplara 56 gün boyunca % 2.5 oranında ham yağ ( HY), soapsıock (SS). asit yağ (AY) ve uçucu maddeler ( UM) içeren rasyonlar verildi. Deneme sonunda gruplarda yumurta verimleri sırasıyla % 75.22, 78.81, 83.38 ve 73.75 olarak bulundu ( P>0.05). Bir kg yumurta verimi için tOketiten yem miktarı AY içeren resyonla beslenen grupta en. düşük ( 2.04 kg), SS içeren resyonla beslenen grupta ıse 2.27 olarak en yüksek bulunmuştur (P>0.05). Resyonlara ham yağ yerine yağ sanayi yan urünlerinin Ilavesinın yem tüketımi, yumurta ağırlığı, hasartı yumurta oranı ve özgül ağırlığı etkilemediği belirlendi. Gruplardan elde edilen yu­murta sarılarında toplam doymuş yağ asitlerı sırasıyla % 23.1 ı, 26.29, 25.92 ve 27.88, toplam doymamış yağ asitlerı ıse% 76.89. 73.71. 67.56 ve 71.08 olarak bulunmuştur. SS grubundan elde edilen yumurta sarısı yağında omega-3/ omega-6 yağ asılleri oranı en yüksek(% 0.26 ı) olarak belirlendi. Sonuç olarak. ham yağ yerine yağ sanayi yan ürün­lerınin rasyonlara enerji kaynağı olarak ilave edılmesinin, performansı olumsuz etkilemediği. AY grubunda yumurta maliyetlerinin diger gruplardan daha düşük olduğu. ayrıca kalp-damar hastalıklarının önlenmesinde önemli rolü olan omega·3 yağ asıtlerini de yüksek düzeyde içerdiği belirlendi

The Effect of Fat Suplementation of By-products of Fat lndustry into Diets of Layers on the Fatty Acid Composition of Yolk and Egg Yield

Year 1996, Volume: 12 Issue: 1, 81 - 86, 01.03.1996

Abstract

In thıs study effect of supplementation of oıl ındustry by-products of as energy source on dally feed intake. egg weıght. egg yield, fat percentage and fatty acid composition of egg yolk in laying hens. 96 Hisex Brown layers with 36 weeks old were used in this study. Hens were divıded into four prougs. Groups were fed diets consıstlng ın rates ot% 2.5 sunflower crude oll (HY), sunflower soapstock (SS), acıdulated sunflower soapstock (AY) and volatıle matters (UM) during 56 days. Egg productıon percentage of groups were found as 75.22. 78.8 ı ,83.38 and 73.75 %. Amount of feed consumed four 1 kg egg was founds lowest (2.04 kg) in group ed diet consistıng acidulated sunflower soapstock {AY) and highest (2.27 kg ) ın group ed diet consisting SS. The re were no elfeel on the egg yield, feed in­take and spesific gravity of the addition of oil industry by·products. Total saturated faty acid percentaces of egg yolks of groups were found as 23.11 %. 26.29 %, 25.92 %, and 27.88% respectively and total unsaturated fatty acid per­centage of egg yolks of groups were found as 76.89 %, 73.71 %. 67.56 % and 71.08 "'o respectlvely. The highest value of omega-3/omega-6 fatty acids rate in egg yolk oil obtained from soapstock groups. As a result it was conc­luded that suplementation ol diets with by-products ot tat industry instead of crude oll has no negative effects on per­lormance. Egg production cost in AY group was determined lower than the other groups in addition to high level of omega 3 faty acıds whıch play imponant role in preventing heart vassel diseases

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA73NZ22RK
Journal Section Research
Authors

Behiç Coşkun This is me

Tahir Balevi This is me

Abdurrahman Aktümsek This is me

Publication Date March 1, 1996
Published in Issue Year 1996 Volume: 12 Issue: 1

Cite

APA Coşkun, B., Balevi, T., & Aktümsek, A. (1996). The Effect of Fat Suplementation of By-products of Fat lndustry into Diets of Layers on the Fatty Acid Composition of Yolk and Egg Yield. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 12(1), 81-86.
AMA Coşkun B, Balevi T, Aktümsek A. The Effect of Fat Suplementation of By-products of Fat lndustry into Diets of Layers on the Fatty Acid Composition of Yolk and Egg Yield. Eurasian J Vet Sci. March 1996;12(1):81-86.
Chicago Coşkun, Behiç, Tahir Balevi, and Abdurrahman Aktümsek. “The Effect of Fat Suplementation of By-Products of Fat Lndustry into Diets of Layers on the Fatty Acid Composition of Yolk and Egg Yield”. Eurasian Journal of Veterinary Sciences 12, no. 1 (March 1996): 81-86.
EndNote Coşkun B, Balevi T, Aktümsek A (March 1, 1996) The Effect of Fat Suplementation of By-products of Fat lndustry into Diets of Layers on the Fatty Acid Composition of Yolk and Egg Yield. Eurasian Journal of Veterinary Sciences 12 1 81–86.
IEEE B. Coşkun, T. Balevi, and A. Aktümsek, “The Effect of Fat Suplementation of By-products of Fat lndustry into Diets of Layers on the Fatty Acid Composition of Yolk and Egg Yield”, Eurasian J Vet Sci, vol. 12, no. 1, pp. 81–86, 1996.
ISNAD Coşkun, Behiç et al. “The Effect of Fat Suplementation of By-Products of Fat Lndustry into Diets of Layers on the Fatty Acid Composition of Yolk and Egg Yield”. Eurasian Journal of Veterinary Sciences 12/1 (March 1996), 81-86.
JAMA Coşkun B, Balevi T, Aktümsek A. The Effect of Fat Suplementation of By-products of Fat lndustry into Diets of Layers on the Fatty Acid Composition of Yolk and Egg Yield. Eurasian J Vet Sci. 1996;12:81–86.
MLA Coşkun, Behiç et al. “The Effect of Fat Suplementation of By-Products of Fat Lndustry into Diets of Layers on the Fatty Acid Composition of Yolk and Egg Yield”. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, vol. 12, no. 1, 1996, pp. 81-86.
Vancouver Coşkun B, Balevi T, Aktümsek A. The Effect of Fat Suplementation of By-products of Fat lndustry into Diets of Layers on the Fatty Acid Composition of Yolk and Egg Yield. Eurasian J Vet Sci. 1996;12(1):81-6.