BibTex RIS Cite

BESİ RASYONLARINA KATILAN ANTEPFISTIĞI ARTIKLARININ RUMİNAL FERMENTASYON VE HAM BESİN MADDELERİNİN SİNDİRİLME DERECESİNE ETKİSİ

Year 1996, Volume: 12 Issue: 1, 103 - 108, 01.03.1996

Abstract

Bu çalışmada, antepfıstığı artığ ının hayvan beslemede kuru ot yerine kullanılma olanaklarını ortaya koyabilmek için %80'ni konsantre ve %20'si kaba yemden olu şan, koyun besi rasyon larında kullanılan kaba yemin ise %1 OO'ü kuru ot (Kontrol) , %70'i kuru ot+ %30 antepfıstığı artığı (Deneme 1) ve %50 kuru ot+ %50 antepfıstığı artığından (De­n eme 2) oluşturulmuştur. Hazı rlanan bu rasyonların da ruminal fermantasyon ürünleri ile ham besin maddelerinin sin­dirilma derecesi üzerine etkileri, 6 lvesi toklu üzerinde araştırılmıştır. Araştırma son u nda, gerek yemlemaden bir saat sonra, gerekse yernlemeden dört saat sonra yapılan analizlerde rumen sıvısının pH'sı ve uçucu ya ) asitleri ile amon­yak konsan t rasyonu bakımın dan gruplar arasında istatistiksel olarak önemli bir fark bulu nmamıştır (p>0.05). Ham besin maddelerinin sindirilma dereceleri de gruplar arasında istatistiksel düzeyde farklı çı kmamı ştır (p>0.05)

The Effect of Pistachio Culls added into Diets on Ruminal Fermentation and Digestibility of Nutrients in Sheep

Year 1996, Volume: 12 Issue: 1, 103 - 108, 01.03.1996

Abstract

In this study, the acceptability of whole pistachio culls, instead of hay, were in vestigated. For this reason, 6 lambs were used an d offered diets containing concentrate an d roughage in a 80:20 ratio. Pistachio culls were added in t o roughage an d rou ghage were 1 00 % hay (Control), 70 % hay + 30% pistachio cu lls (Treatment ı) and 50 % hay+ 50 % pistachio culls (Treatment 2). The effects of diets on ru minal fermentation an d digestibility of nutrients were eva­luated. Ruminal paramaters (pH, volatile fatty acids. NH3 concentrations) did not differ (p>0.05) among groups in ru­min al fluid taken at 1 h and 4 h postfeeding. Digestibilities of nutrients were not sign ificant beetwen grou ps (p>0.05)

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA73PC42VD
Journal Section Research
Authors

Kazım Şahin This is me

İ. Halil Çerçi This is me

Talat Güler This is me

Publication Date March 1, 1996
Published in Issue Year 1996 Volume: 12 Issue: 1

Cite

APA Şahin, K., Çerçi, İ. H., & Güler, T. (1996). The Effect of Pistachio Culls added into Diets on Ruminal Fermentation and Digestibility of Nutrients in Sheep. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 12(1), 103-108.
AMA Şahin K, Çerçi İH, Güler T. The Effect of Pistachio Culls added into Diets on Ruminal Fermentation and Digestibility of Nutrients in Sheep. Eurasian J Vet Sci. March 1996;12(1):103-108.
Chicago Şahin, Kazım, İ. Halil Çerçi, and Talat Güler. “The Effect of Pistachio Culls Added into Diets on Ruminal Fermentation and Digestibility of Nutrients in Sheep”. Eurasian Journal of Veterinary Sciences 12, no. 1 (March 1996): 103-8.
EndNote Şahin K, Çerçi İH, Güler T (March 1, 1996) The Effect of Pistachio Culls added into Diets on Ruminal Fermentation and Digestibility of Nutrients in Sheep. Eurasian Journal of Veterinary Sciences 12 1 103–108.
IEEE K. Şahin, İ. H. Çerçi, and T. Güler, “The Effect of Pistachio Culls added into Diets on Ruminal Fermentation and Digestibility of Nutrients in Sheep”, Eurasian J Vet Sci, vol. 12, no. 1, pp. 103–108, 1996.
ISNAD Şahin, Kazım et al. “The Effect of Pistachio Culls Added into Diets on Ruminal Fermentation and Digestibility of Nutrients in Sheep”. Eurasian Journal of Veterinary Sciences 12/1 (March 1996), 103-108.
JAMA Şahin K, Çerçi İH, Güler T. The Effect of Pistachio Culls added into Diets on Ruminal Fermentation and Digestibility of Nutrients in Sheep. Eurasian J Vet Sci. 1996;12:103–108.
MLA Şahin, Kazım et al. “The Effect of Pistachio Culls Added into Diets on Ruminal Fermentation and Digestibility of Nutrients in Sheep”. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, vol. 12, no. 1, 1996, pp. 103-8.
Vancouver Şahin K, Çerçi İH, Güler T. The Effect of Pistachio Culls added into Diets on Ruminal Fermentation and Digestibility of Nutrients in Sheep. Eurasian J Vet Sci. 1996;12(1):103-8.