Bu araştırma kuru yoncanın rumen içeriği pH'sı ve silialı protozoonların sayıları üzerindeki etkisini incelemek için yapıldı.
Araştırmada biri rumen fistüllü diğeri rumen kanüllü iki Akkaraman koyun kullanıldı. Hayvanlar kuru yonca ve su ile ad. libitum olarak beslendi.
Rumen içeriği örnekleri plastik hortum ile fistül ve kanülden girilerek alındı. Rumen içeriği pH'sı elektrometrik yolla hemen ölçüldü. Rumen
içerikli Formalin de tespit edildikten sonra, silialı protozoonların sayıları ve farklı protozoonların oranları belirlendi. Rumen içeriği pH değerleri yemlerneden önce en yüksek, yemlerneden sonraki 3. saatte azalmış, 6. saatte ise en düşük olarak belirlendi. Her ml rumen içeriğindeki protozoon sayıları pH değerlerindeki azalma ile bir paralellik gösterdi. Çalışma boyunca toplam beş protozoon türü belirlendi. Bunlar;
Isotricha, Enkodiri.ium, Diplodinium, Epidinium ve Ophryoscolex idi.
This experiment was carried out to investigate the effect of alfalfa hay on pH of the rumen content and the number of cliate protozoa.
In the experiment two Akkaraman sheep, one of which was rumen
fistulated the other one was rumen cannulated were used. They were
fed with alfalfa hay and water ad. libitum.
The samples of the rumen content were obtained with a plactis tube through the fistula and cannula. pH was immediately measured electrometrically. After fixing of the rumen contents in formalin the ciliate
pmtozoa numbers and the differential protozoa counts were determined.
pH values of the rumen contents were found to be highest before
feeding, decreased at the 3 rd hour, later dropped to a lowest level at the
6 th hour after feeding.
The protozoa counts per ml of the rumen content showed a parellelism
to the declination in pH values.
Totaly five species of protozoa were identified throughout the study.
These were Isotricha, Entodinium, Diplodinium, Epidinium and
Ophryoscolex.
Other ID | JA74KB79YB |
---|---|
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | March 1, 1987 |
Published in Issue | Year 1987 Volume: 3 Issue: 1 |