Research Article
BibTex RIS Cite

Sarı Yeleklilerin Demokrasi Arayışı

Year 2019, Volume: 3 Issue: 2, 56 - 58, 01.06.2019

Abstract

Fransa’nın eski ekonomi bakanı Emanuel Macron, 2017’de gençlerin 35 saatten fazla çalışması, yaşlıların haftalık çalışma saatinin ise 30-32 saati geçmemesi, 18 yaşına gelen her gence kültürel içeriklere erişim sağlaması için bir kerelik 500 Euro'luk çek verme, çalışanların maaşlarındaki sağlık ve işsizlik fonu kesintilerinin kaldırılması vaatleriyle cumhurbaşkanlığına adaylığını koymuştu. Bu vaatlerinin sonucu olarak 7 Mayıs 2017’de Fransa cumhurbaşkanlığına seçilmiştir. Bütün bu vaatlerine rağmen Macron’un yapmak istediği yeni reformlarla halkın tepkisini çekmesi çok uzun sürmemiştir. Avrupa Birliği’nin üçüncü büyük gücü olan Fransa yüksek işsizlik, zayıf rekabet gücü, yüksek kamu ve özel borç yükleri gibi yapısal zorluklarla karşı karşıyadır. Bu zorluklar karşısında Fransız halkının kurulu düzene güvenini yitirmiş olan kesimi 17 Kasım 2018 Cumartesi günü Sarı Yelekliler adıyla Fransa sokaklarında gösterilere başlamışlardır. Bu durum Avrupa’nın diğer ülkeleri için bile büyük endişe kaynağıdır çünkü eğer kontrol altına alınmazsa daha önce olduğu gibi Fransa sokaklarında başlayan bu protestonun kısa surede Avrupa’nın diğer ülkelerine yayılması çok olağan bir durumdur. Nitekim öyle de olmuştur. Bu protesto hareketi çok kısa bir surede Avrupa’nın diğer ülkelerine yayılmıştır.

References

  • www.internethaber.com, (t.y.). "Sarı Yelekliler Paris'i savaş alanına çevirdiler". https://www.internethaber.com/sari-yelekliler-parisi-savas-alanina-cevirdiler-foto-galerisi-2051513.htm
Year 2019, Volume: 3 Issue: 2, 56 - 58, 01.06.2019

Abstract

References

  • www.internethaber.com, (t.y.). "Sarı Yelekliler Paris'i savaş alanına çevirdiler". https://www.internethaber.com/sari-yelekliler-parisi-savas-alanina-cevirdiler-foto-galerisi-2051513.htm
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects International Relations
Journal Section Articles
Authors

Seda Albayrak This is me

Publication Date June 1, 2019
Submission Date May 1, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 3 Issue: 2

Cite

APA Albayrak, S. (2019). Sarı Yeleklilerin Demokrasi Arayışı. EURO Politika, 3(2), 56-58.

Yayına kabul edilen makalelerin içerikleri ile ilgili tüm sorumluluk yazarlara ait olup yalnızca onların fikir ve görüşlerini yansıtmaktadır. 

Dergiye, daha önce başka bir dergide, kitapta vb. herhangi bir kaynakta yayımlanan makaleler kabul edilmemektedir. Ulusal veya uluslararası konferans, seminer ve panellerde sunulan bildiriler, dipnotta belirtildikten ve makale formatına dönüştürüldükten sonra yayın sürecine alınabilir.

Dergide yayımlanan akademik makaleler sadece eğitim amaçlı olarak çoğaltılabilir. Eğitim amacı dışında makaleler, makalelerdeki şekil, grafik ve tablolar izin alınmadan kısmen veya tamamen çoğaltılamaz, arşivlenemez. Akademik yayınlarda kaynak gösterilmesi şartı ile makalelerden alıntı yapılabilir. 


Yazarların, EURO Politika derginde yayınlanmak üzere göndermiş oldukları makaleler için telif ücreti talep etmeyeceklerini taahhüt ettikleri kabul edilir.