Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Avrupa’da Yükselen Popülizm ve Radikal Sağ: Avusturya Örneği İlişkileri

Yıl 2018, Popülizmle Dönüşen Avrupa ve Türkiye AB İlişkilerinin Geleceği, 39 - 53, 01.10.2018

Öz

Popülizm ve radikal sağ konusuna ilgi, akademik araştırma ve yayınlar, son yıllarda giderek artmaktadır. Popülizmin farklı çeşitleri, Latin Amerika, Kuzey Amerika ve Batı Avrupa’da daha sık görülmektedir. Latin Amerika’da popülist liderler tek başına yürütmeyi tek başına elde edebilse de Kuzey Amerika ve Batı Avrupa’da çok daha ender yürütme gücünü elde edebilmektedirler (Sözen, 2017). Brexit referendumu sonucu (yüzde 52’nin AB’den ayrılma yönünde oy vermesi), ardından Trump’ın Kasım 2016’daki ABD başkanlık seçimlerini kazanması, 2017’de Fransa’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde popülist radikal sağ Ulusal Cephe (FN)’nin lideri Marine Le Pen’in ikinci tura kalması ve pek çok Avrupa ülkesinde popülist radikal sağ partilerin meclisteki temsil oranlarını arttırması, hatta Avusturya örneğinde görüldüğü gibi koalisyon ortaklarından biri olması, popülizm ve radikal sağın dünyada, özellikle de Avrupa’da yükselişinin göstergeleri arasında görülmektedir.

Kaynakça

  • Aydın-Düzgit, S. and F. Keyman, F. (2017, December). The illiberal turn in advanced democracies. Istanbul Policy Centre.
  • BBC. (2017, Decemnber 16). Austrian Far-right joins coalition led by PM Sebastian Kurz. https://www.bbc.com/news/world-europe-42374693
  • CNN Türk. (2017, 26 Aralık). Avusturya’da Aşırı Sağ Beş Yıl İktidar Ortağı. www.cnnturk.com/dunya/avusturyada-asirisag-bes-yil-iktidar-ortagi
  • Dennison, S. and Pardijs, D. (2016, June). The world according to Europe’s insurgent parties: Putin, migration and people power. European Council on Foreign Relations.
  • Inglehart, R.F. and Pippa Norris. (2016, August). Trump, Brexit and the rise of Populism: Economic have-nots and cultural backlash. Harvard Kennedy School Faculty Research Working Paper Series.
  • Mandacı, N. ve Özerim, G. (2013). Uluslararası göçlerin bir güvenlik konusuna dönüşümü: Avrupa’da radikal sağ partiler ve göçün güvenlikleştirilmesi. Uluslararası İlişkiler, 10(39).
  • Mudde, C. (2007). Populist Radical Right Parties in Europe. New York: Cambridge University Press,
  • Müller, J-W. (2017). Popülizm Nedir? İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Sözen, Y. (2017). Demokrasi, Otoriterlik ve Popülizmin Yükselişi. Boğaziçi Üniversitesi, TÜSİAD Dış Politika Forumu Araştırma Raporu.
  • The Guardian. (2017, December 16). Austrian President approves far-right freedom party joining coalition government. https://www.theguardian.com/world/2017/dec/16/ austrian-president-approves-far-right-freedom-party-role-incoalition-government
  • Uzunçayır, C. (2016). Batı Avrupa’da Aşırı Sağ Rüzgârı. Liber+, 10(Temmuz-Ağustos).
  • Yıldırım, Y. (2017). Liberal Demokrasinin Krizi Bağlamında Avrupa’da Sağ Popülizm ve Yükselen Aşırı-Sağ. Amme İdaresi Dergisi, 50(2).
  • Zaslove, A. (2004). Closing the Door? The Ideology and Impact of Radical Right Populism on Immigration Policy in Austria and Italy. Journal of Political Ideologies, 9(1).
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Uluslararası İlişkiler
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Selcen Öner Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 2018
Gönderilme Tarihi 1 Haziran 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Popülizmle Dönüşen Avrupa ve Türkiye AB İlişkilerinin Geleceği

Kaynak Göster

APA Öner, S. (2018). Avrupa’da Yükselen Popülizm ve Radikal Sağ: Avusturya Örneği İlişkileri. EURO Politika39-53.

Yayına kabul edilen makalelerin içerikleri ile ilgili tüm sorumluluk yazarlara ait olup yalnızca onların fikir ve görüşlerini yansıtmaktadır. 

Dergiye, daha önce başka bir dergide, kitapta vb. herhangi bir kaynakta yayımlanan makaleler kabul edilmemektedir. Ulusal veya uluslararası konferans, seminer ve panellerde sunulan bildiriler, dipnotta belirtildikten ve makale formatına dönüştürüldükten sonra yayın sürecine alınabilir.

Dergide yayımlanan akademik makaleler sadece eğitim amaçlı olarak çoğaltılabilir. Eğitim amacı dışında makaleler, makalelerdeki şekil, grafik ve tablolar izin alınmadan kısmen veya tamamen çoğaltılamaz, arşivlenemez. Akademik yayınlarda kaynak gösterilmesi şartı ile makalelerden alıntı yapılabilir. 


Yazarların, EURO Politika derginde yayınlanmak üzere göndermiş oldukları makaleler için telif ücreti talep etmeyeceklerini taahhüt ettikleri kabul edilir.