Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yeni Gerçekliklerin Gölgesinde Transatlantik İlişkilerinde Yeni Dönem

Yıl 2021, Sayı: 6, 11 - 15, 01.01.2021

Öz

ABD ve AB arasındaki Transatlantik müttefikliğinin kökleri 12 Mart 1947 tarihinde ABD Başkanı Harry Truman’ın Kongre’de dile getirdiği iç ve dış baskılara karşı özgür ve demokrasi yanlısı milletlere siyasi, askeri ve ekonomik yardım ve desteği amaçlayan Truman Doktrininin uygulamaya konması ve 5 Haziran 1947 tarihinde ABD Dışişleri Bakanı George C. Marshall’ın önerisi olan Marshal Planı olarak bilinen Avrupa kalkınma planı ile atılmıştı. Marshall Planı ABD’nin Avrupa’ya insani ve ekonomik yardımlarını gerçekleştirmesini sağlarken aynı zamanda Avrupa’daki ülkelerin ortaklık içinde beraber yaşamalarını sağlayarak kıtada barışa, Avrupa entegrasyonuna ve Transatlantik ilişkilerinin gelişmesine katkıda bulunmuş ve serbest ekonomi, kooperatif güvenlik, demokratik dayanışma ve çoktaraflı kurumlar üzerine kurulu liberal uluslararası düzeninin ve onun kurumlarının (OEEC-OECD, GATT, Dünya Bankası, IMF, NATO) kurulmasına neden olmuştur. ABD’nin Avrupa’da güçlü ortaklara ihtiyacı var anlayışı üzerine kurulu bu anlayış 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılması ve Komunizmin çöküşü ile değişmemiş ve ABD dış politikasını şekillendirmeye devam etmiştir.

Kaynakça

  • http://www.europolitika.com/yeni-gerceklerin-golgesinde-transatlantik-iliskilerinde-yeni-donem/
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Uluslararası İlişkiler
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Aylin Ünver Noi Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2021
Gönderilme Tarihi 15 Aralık 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA Ünver Noi, A. (2021). Yeni Gerçekliklerin Gölgesinde Transatlantik İlişkilerinde Yeni Dönem. EURO Politika(6), 11-15.

Yayına kabul edilen makalelerin içerikleri ile ilgili tüm sorumluluk yazarlara ait olup yalnızca onların fikir ve görüşlerini yansıtmaktadır. 

Dergiye, daha önce başka bir dergide, kitapta vb. herhangi bir kaynakta yayımlanan makaleler kabul edilmemektedir. Ulusal veya uluslararası konferans, seminer ve panellerde sunulan bildiriler, dipnotta belirtildikten ve makale formatına dönüştürüldükten sonra yayın sürecine alınabilir.

Dergide yayımlanan akademik makaleler sadece eğitim amaçlı olarak çoğaltılabilir. Eğitim amacı dışında makaleler, makalelerdeki şekil, grafik ve tablolar izin alınmadan kısmen veya tamamen çoğaltılamaz, arşivlenemez. Akademik yayınlarda kaynak gösterilmesi şartı ile makalelerden alıntı yapılabilir. 


Yazarların, EURO Politika derginde yayınlanmak üzere göndermiş oldukları makaleler için telif ücreti talep etmeyeceklerini taahhüt ettikleri kabul edilir.