Yoğurt üretiminde kullanılan kültürlerin PAH'lar üzerindeki etkisi araştırıldı. PAH içermeyen sütler 4 gruba ayrıldı; (1) geleneksel köy yoğurdu kültürü, (2) ticari yogurt kullanılan kültür, (3) Lactobacillus delbrueckki ssp. bulgaricus, L. acidophilus, Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium animalis ssp. lactis, B. infantis M-63, B. bifidum BGN4 ve GOS, (4) L. delbrueckki ssp. bulgaricus, L. acidophilus, B. lactis ve S. thermophilus kombinasyonu. Her grup 4 alt gruba ayrıldı ve ilk grup kontrol olarak tutulurken, diğer gruplar sırasıyla 50, 100, 200 µg kg-1 4 PAH [Benzo(a)piren, krizen, benzo(b)floranten, benzo(a)antrasen] karışımı ile muamele edildi. En yüksek azalma %21.7 ile 3. grupta 200 µg kg-1'da görülürken, en düşük azalma %8.05 ile 1. grupta 200 µg kg-1'da görüldü. Yoğurt kültürlerinin sütteki PAH'ları çok düşük düzeyde inhibe edebildiği ve tamamen parçalayamadığı sonucuna varıldı.
Etik kurul izni gerektiren bir işlem yapılmamıştır.
Yok
Proje desteği alınmamıştır
Yok
The effect of cultures used in yogurt production on PAHs was investigated. PAH-free milk divided into 4 groups; (1) traditional village yogurt culture, (2) culture used with commercial yogurt, (3) combination culture of Lactobacillus delbrueckki ssp. bulgaricus, L. acidophilus, Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium animalis ssp. lactis, B. infantis M-63, B. bifidum BGN4 and GOS, (4) combination of L. delbrueckki ssp. bulgaricus, L. acidophilus, B. lactis and S. thermophilus. Each group was divided into 4 subgroup and first group was kept as control while the other groups were treated with 50, 100, 200 µg kg-1 of a mixture 4 PAH [Benzo(a)pyrene, chrysene, benzo(b)fluoranthene, benzo(a)anthracene] respectively. Whereas the highest reduction was seen in 3rd group at 200 µg kg-1 with 21.7%, the lowest was seen in the 1st group at 200 µg kg-1 with 8.05%. It was concluded that yogurt cultures can inhibit PAHs in milk at a very low level and cannot completely degrade them.
Proje desteği alınmamıştır
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Gıda Hijyeni ve Teknolojisi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | Proje desteği alınmamıştır |
Yayımlanma Tarihi | 4 Temmuz 2024 |
Gönderilme Tarihi | 21 Mart 2024 |
Kabul Tarihi | 15 Mayıs 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |