Research Article
BibTex RIS Cite

Tavuk Mezbahalarının Salmonella Yönünden Taranması

Year 1993, Volume: 7 Issue: 4, 1 - 23, 01.12.1993

Abstract

Ankara. İstanbul, İzmir, ve Adana Bölgelerindeki "Tavuk Mezbahalarının
Salmonella yönünden taranması, çalışması kapsamında 1990 yılından beri;
Etlik Hayvan Hastalıkları Araştırma Enstitüsünde 553 Tavuk boyun ve kloaka derisi, 480 adet tavuk karaciğeri, 370 adet-tavuk ince barsak içeriği, 301 adet mezbaha yüzeylerinden swap olmak üzere toplam 1704 adet örnek işlenmiş olup bu örneklerden toplam olarak 86 adet salmonella suşu izole ve identifiye edilmiştir. Toplam örnek sayısına göre salmonella izolasyonu % 5 tir.
Ancak karkas örneklerinden % 11, 21, karaciğer örneklerinden% 1,45, ince barsak içeriği örneklerinden % 2, 70, swab örneklerinden ise % 2,32 oranında salmonella izole ve identifiye edilmiştir. 86 adet salmonella suşunun 55 adedi S. enteritidis'tir.
Pendik Hayvan Hastalıklan Merkez Araştırma Enstitüsünde 249 adet tavuk boyun ve kloaka derisi örneği, 392 adet karaciğer örneği, 300 adet ince barsak içeriği örneği, 415 adet mezbaha yüzeylerinden swab örneği olmak üzere toplam
1356 adet örnek işlenmiş olup toplam 16 adet salmonella suşu izole ve
identifiye edilmiştir. Toplam örnek sayısına göre salmonella İzolasyon oranı %1,17 dir. Boyun kloaka derisi örneklerınden% 2, karaciğer örneklerinden% 2,8 oranında salmonella izole edilmiş olup barsak içeriği ve swab örneklerinden salmonella izole edilememiştir.
Bornova Hayvan Aşıları Kontrol Merkez Laboratuarında 395 er adet tavuk
boyun - kloaka derisi, karaciğer, ince barsak içeriği ve mezbaha
yüzeylerinden swab olmak üzere toplam 1580 adet örnek işlenmiştir. Karaciğer örneklerinden 3 adet S. enteritidis, ince barsak içeriği örneklerinden 6 adet S. enteritidis 1 adet S. gallinarum, 1 adet S. lagos olmak üzere toplam ll
adet Salmonella izole ve idantifiye edilmiştir. Salmonella bulunma oranı toplam
numune sayısına göre% 0.69 dur. Karaciğer örneklerinden% 0,75, ince
barsak içeriği örneklerinden % 2, 02 salmonella izolasyonu yapılmış, boyun kloaka
derisi ve swab örneklerinden İzolasyon yapılamamıştır.
Adana Hayvan Hastalıkları Araştırma Enstitüsünde 400 adet tavuk boyun kloaka derisi, 400 adet tavuk karaciğeri, 400 adet tavuk ince barsak içeriği,
398 adet mezbaha yüzeylerinden swab örneği olmak üzere toplam 1598 adet örnek işlenmiş olup 1 adet ince barsak içeriğinden S. enteritidis, 2 adet swab örneğinden S. kottbus izole ve identifiye edilmiştir.
Laboratuarlarda izole ve identifiye edilen salmonella suşları Etlik Hayvan
Hastalıkları Araştırma Enstitüsü Enterobacteriaceae laboratuarına uygun
koşullarda gönderilmiş. bu laboratuarda tip tayinleri yapılmıştır.

References

  • AKMAN, M., GÜLMEZOGLU, E. Tıbbı Mikrobiyoloji, 12. Baskı Ders Kitabı 347 -352 Ankara 1976.
  • AKÇADAG, B. Paralifo enfeksiyonları. Kanatlı hayvanların enfeksiyon hastalıkları ve laboratuar teşhis yöntemleri. Pendik Vet. Kont.Araşt.Enst.Yay. No: 7 22-28 1983.
  • ANONlM. Kuluçkahane ve damızlık işletmelerinin sağlık kontrol yönetmeliği. Hayvancılık Araştırma Ens.Md. LALAHAN-ANKARA.
  • ARDA, M., MlMBAY, A., AYDIN, N. Özel Mikrobiyoloji. A.Ü. Vet. Fak. Yay. No: 386 1982.
  • ARDA, M., MİMBAY, A., AYDIN, N., lZGÜR, M., AKAY, Ö. Kanatlı Hayvan Hastalıkları. Pfizer İlaçlan Yay. ISTANBUL 1990.
  • ASTHON, V.L.G. Enterobacteriaceae. Poultry Disease etited by T.T. Jordan 11-30 ISEN-0-7020-1339-0.1990.
  • AVENS, J.S., MlLLER, B.F. Quantiyfing bacteria on poul~ careass skin. Poultry Sci. 1309-1313. 1970
  • BARNHART, H.M., DREESEN, D.W., BASTlEN, R., PANCORBO, O.C. Prevalence of Salmonella enteritidis and other serovars in ovaries of layer hens at time of slaughter. J. of Food Protec. 57 (7) 488- 491 1991.
  • BARROW, P.A. Salmonellosis-prospects for microbiol. control in poultry. Avian Pathol. 18: 557-561. 1989.
  • BARROW, P.A., SlMPSON, J.M., LOVELL, M.A. Intestinal colonisatioır in the chicken by food-poisoning salmonella serotypes: Microbial characteristics associated with faecal excetion. Avian Pathol. 17.571-588. 1988.
  • BAŞKAYA, H., MlMBAY, A. Kümes Hayvanları Hastalıkları. A.Ü. Vet.Fak.Yay. No: 354 Ders kitabı 1979.
  • BEKAR, M. Salmonellaların genel karakterleri ve tanı yöntemleri. Seminer notları Etlik-Ankara. 1991.
  • BERKER, A., ÇARLI, K.T. Kanatlıl ardaki salmonella setaliplerinin gıda zehirlenınesi yönünden önemi. Uludağ Üni.Vet.Fak.Derg. Cilt 8-9 Sayı 1-2-3. 27-220 1990.
  • BEŞE , M. Mikrobiyolojide kullanılan biyokimyasal testler ve besiyerleri. A.Ü. Vet. Fak. yay. 298. 1974.
  • BHATlA, T.R.S., McNABB, G.D., WYMAN, H., HAY AR, G.P.S . Salmonella isolation from litter as an indicator of flock infekıian and careass contamination. Reprinted form Avian Diseases. Vol. 23 No: 4, 1979.
  • BROWN, D .D., DUFF, R.H., WİLSON, J.E., ROSS, J.G. A survey of the incidance of infections with salmonellae in broileres and broiler breeders in SCOTLAND. Br. Vet.J.129-403. 1973.
  • COX, N.A., THOMSON, J.E., CHEM. Swab and excised tissue sampling for total and enterobacteriaceae counts of fresh and surface, frozen broiler-skin. Poultry Sci. 55. 2045-2408. 1976.
  • COX, N.A., MERCURl, A.J. Recovering low lewels of various salmonella sero-types from deep-frozen broiler carcasses by direct enrichment. j.of Food Protec.Vol.42 No: 8 660-661. 1978
  • ÇARLI, K.T. Bursa Bölgesindeki yumurta ve broiler tipi tavuklardan izole edilen salmonella türlerin üzerinde bakteriyolajik ve serolajik çalışmalar. Doktora tezi. Uludağ Üni.Vet.Fak. 1989.
  • Gıda meddeleri muayene ve analiz yöntemleri kitabı. Tarım-Orman ve Köyişleri Bakanlığı Gıda İşleri Genel Müdürlüğü. Genel Yayın No: 65 65-105.
  • JONES, F.T., AXTELL, R.C. RWES, D. V., SCHElDELER, S.E., TAR VER, F.R., VALKER, R.L., WlNELAND, M.J. A-survey of Salmonella contamination in modern broiler production. J.of Food Protec. 54 (7) 502-507. 1991.
  • KAUFMANN, F.Die bacteriologe der salmonella species Munkgaard Kopenhagen1961.
  • KRABİSCH, V .P., DOM. P. Zum qualitativen und quentitativen vorkommen salmonellenbeim Masthahnchen Broiler. Arehiv fur Lebensmitter hygiene 37. 1-28.1986.
  • K.RlEG, N.R. Bergey's Manual of systematic bacteriology. Vol.!. Williams and Wilkins. Baltimore-LONDON 408-461. 1984.
  • LASSEN, J. Rapid indentification of gram negative rode using three tu be methos combined with dichotomic key. Acta Pathol. Microbiol. SCAND Sect. B. 93. 523-533.1975.
  • LE MİNOR, L. Le diagnostic de laboratoire des enterobacteriaceae 3. Edition 1959.
  • LlNKLATER, K.A., GRAHAM, M.M. Salmonella in sewage sludge and abattoir efluent in South-east SCONTLAND. J. Hyg. Camb. 94. 301-307 1985.
  • ÖKTEM, Z. Tıbbı Bakteriyoloji. İstanbul Ü. Tıp Fak. Yay. No: 38 lkinci baskı 120-186. 1960.
  • RAMPLiNG, A., ANDERSON, J.R., UPSON, R., PETERS, E., W ARD, L.R., ROWE, B. Salmonella enteritidis phage Type 4 infection of broiler chickens, A hazard to public health. The lancet 19 august 1989.
  • ROBERTS, D. Salmonella in chilled and frozen chicken. The lancet Vol. 337 984.1990.
  • SERGEVNİN, V.I., KOVALEVSKAYA, L.A., MlKHALEVA, R.A., FRlZEN, V.I., PETROV, V.A., POZDEEVA, N.D., KOVALEVA, T.V., DOBROKHOTOVA, G.A., Outbreaks of salmonellosis associated with consumption of poultry products. Zhurnal Microbiol., Epidemiol., İmmunobiol. No: ll 27-30 Russia 1991.
  • SlEMS, H., HlLDEBRANT, G., UGUR, M., İNAL, T., SlNELL, H.J. Avrupa menşeli dondurulmuş kanatlılarda salmonellaların mevcudiyeti üzerine araştırmalar . lst.Üni.Vet.Fakt. Derg. 4 (1) 37-45. 1978.
  • VASSİLİADİS, P., KALAPOTHAKl. C., TRlCHOPULOS, D., MAVROMATI'l, C., SERlE, C. Improved isolation of salmonellae from naturally contaminated meat products by using Rappaport-Vassiliadis enrichment broth. Applied and environmental Microbiol. 615-618. 1981.
  • WHO. Report of WHO consultation on salmonellosis control ın agriculture WHO/CDS/VPA/ 90-94 1990.
  • W ALTMAN, D.W., HORNE, M.A., PlRKLE, C., DlCKSON, G. Use ofDelayed sekondary enrichment for the isolation of Salonella in poultry and poultry environments. AYlAN DİSEASES 35. 88-92 1991.
  • XIROUCHAKl, E., V ASS!LlADlS, P., TRİCHOPOULOS, D., MAVROMA TTİ, CH. A note the porformanca of Rappaports media, compared with Rappaport-vasiliadis broth, in the isolation of salmonellae from meat products, after pre-enrichment. J. of Applied Bacteriol. 52. 125-127. 1982.
  • YÜCEL, A. Sığır gövde etlerinde yüzeysel mikrofloranın tayininde uygulanan metodlar. Vet. Hek. Derg. Cilt: 5 S.2 1985.
  • ZUTTER, Del. DESMENT, J.M., ABRAMS, R., BECKERS, H., CATEAU, M., De BOURHGRAVE, J., DEBEVERE, J., HOEKSTRA, J., JONKERS, F., LENGES, J., NOTERMAN S, S., V AN D AMME, L., V ANDERMEERSCH, R., VEBRAEKEN, R., W AES, G. Collaborative study on the use of motility enrichment modified semisolid Rappaport-Vassiliadis medium for dedection of Salmonella form foods. İnternational J. of Food Mikrobiol. 13 11-20 Elsevier Sci. Publishers 1991.

«lnvestigation into Salmonella in poultry slaughterhouses»

Year 1993, Volume: 7 Issue: 4, 1 - 23, 01.12.1993

Abstract

In this study of examination of chicken abattoirs in Ankara, istanbul,
İzmir, and Adana for Salmonella, 553 chicken neck and cloaca skin. 480
liver, 370 intestinal content specimens, and swabs form abattoir surfaces, totaly 1704 specimens, have been examined at Etlik Animal Diseases Research
Institute since 1990. 86 Salmonella strains have been isolated and identified
from these specimens. Salmonella isolation rate in total number has been
found 5%. Salmonella has been isolated and identified from 11.21 o/o of careass
specimens, fonn 1,45 % of liver and form 2,32 % of swab samples. of
. 86 strains, 55 w as S. enteritidis.
. At Pendik Animal Diseases Central Research Institute, 249 chicken neck
and cloaca skin, 392 liver, 300 intestinal content specimens and 415 swab
. from abattoir surfaces. totally 1356 specimens, have been examined and 16
Salmonella strains have been isolated and identified. Isolation rate has been
1.17 at Pendik Institute. WhHe fomı 2 % of neck and cloaca skin and from .
2,8 % of li ver specimens, salmonella has be en isolated, no salmonella strain·s
have been isolated from intestinal content and swab samples.
A total of 1580 samples have been examined at Bomova Central Laboratory
for Control of Animal Vaccines including chicken neck and cloaca skin,
liver and intestinal content, 395 samples each. 3 Salmonella enteritidis isolations
from liver, 6 S. enteritidis, 1 Salmonella gallinarum, and 1 S. logos isolations
fonn intestinal content have been made, the total number being ll salmonella
isolations and identification. Isolation rate of Bomova has been 0,69
%, WhHe Salmonella isolations fonn 2,02 % of intestinal content samples and
from 0,75 % of liver specimens have been made, no Salmonella isolations
have been made form neck and cloaca skin and fonn swab samples.
At Adana Animal Disease Research Institute 400 chicken neck and cloaca
skin, 400 liver, 400 intestinal content samples and 398 swabs form abattoir
surfaces, totally 1598 specimens have been examined. 1 Salmonalla enteritidis
isolations from an intestinal content sample and 2 S. kottbus isolations from swabs have been made.
Being isolated and identified, salmonella strains were brought to Etlik Animal
Diseases Research Institute under optimal conditions and typed at Enterobacteriaceae
Laboratory of the Institute.

References

  • AKMAN, M., GÜLMEZOGLU, E. Tıbbı Mikrobiyoloji, 12. Baskı Ders Kitabı 347 -352 Ankara 1976.
  • AKÇADAG, B. Paralifo enfeksiyonları. Kanatlı hayvanların enfeksiyon hastalıkları ve laboratuar teşhis yöntemleri. Pendik Vet. Kont.Araşt.Enst.Yay. No: 7 22-28 1983.
  • ANONlM. Kuluçkahane ve damızlık işletmelerinin sağlık kontrol yönetmeliği. Hayvancılık Araştırma Ens.Md. LALAHAN-ANKARA.
  • ARDA, M., MlMBAY, A., AYDIN, N. Özel Mikrobiyoloji. A.Ü. Vet. Fak. Yay. No: 386 1982.
  • ARDA, M., MİMBAY, A., AYDIN, N., lZGÜR, M., AKAY, Ö. Kanatlı Hayvan Hastalıkları. Pfizer İlaçlan Yay. ISTANBUL 1990.
  • ASTHON, V.L.G. Enterobacteriaceae. Poultry Disease etited by T.T. Jordan 11-30 ISEN-0-7020-1339-0.1990.
  • AVENS, J.S., MlLLER, B.F. Quantiyfing bacteria on poul~ careass skin. Poultry Sci. 1309-1313. 1970
  • BARNHART, H.M., DREESEN, D.W., BASTlEN, R., PANCORBO, O.C. Prevalence of Salmonella enteritidis and other serovars in ovaries of layer hens at time of slaughter. J. of Food Protec. 57 (7) 488- 491 1991.
  • BARROW, P.A. Salmonellosis-prospects for microbiol. control in poultry. Avian Pathol. 18: 557-561. 1989.
  • BARROW, P.A., SlMPSON, J.M., LOVELL, M.A. Intestinal colonisatioır in the chicken by food-poisoning salmonella serotypes: Microbial characteristics associated with faecal excetion. Avian Pathol. 17.571-588. 1988.
  • BAŞKAYA, H., MlMBAY, A. Kümes Hayvanları Hastalıkları. A.Ü. Vet.Fak.Yay. No: 354 Ders kitabı 1979.
  • BEKAR, M. Salmonellaların genel karakterleri ve tanı yöntemleri. Seminer notları Etlik-Ankara. 1991.
  • BERKER, A., ÇARLI, K.T. Kanatlıl ardaki salmonella setaliplerinin gıda zehirlenınesi yönünden önemi. Uludağ Üni.Vet.Fak.Derg. Cilt 8-9 Sayı 1-2-3. 27-220 1990.
  • BEŞE , M. Mikrobiyolojide kullanılan biyokimyasal testler ve besiyerleri. A.Ü. Vet. Fak. yay. 298. 1974.
  • BHATlA, T.R.S., McNABB, G.D., WYMAN, H., HAY AR, G.P.S . Salmonella isolation from litter as an indicator of flock infekıian and careass contamination. Reprinted form Avian Diseases. Vol. 23 No: 4, 1979.
  • BROWN, D .D., DUFF, R.H., WİLSON, J.E., ROSS, J.G. A survey of the incidance of infections with salmonellae in broileres and broiler breeders in SCOTLAND. Br. Vet.J.129-403. 1973.
  • COX, N.A., THOMSON, J.E., CHEM. Swab and excised tissue sampling for total and enterobacteriaceae counts of fresh and surface, frozen broiler-skin. Poultry Sci. 55. 2045-2408. 1976.
  • COX, N.A., MERCURl, A.J. Recovering low lewels of various salmonella sero-types from deep-frozen broiler carcasses by direct enrichment. j.of Food Protec.Vol.42 No: 8 660-661. 1978
  • ÇARLI, K.T. Bursa Bölgesindeki yumurta ve broiler tipi tavuklardan izole edilen salmonella türlerin üzerinde bakteriyolajik ve serolajik çalışmalar. Doktora tezi. Uludağ Üni.Vet.Fak. 1989.
  • Gıda meddeleri muayene ve analiz yöntemleri kitabı. Tarım-Orman ve Köyişleri Bakanlığı Gıda İşleri Genel Müdürlüğü. Genel Yayın No: 65 65-105.
  • JONES, F.T., AXTELL, R.C. RWES, D. V., SCHElDELER, S.E., TAR VER, F.R., VALKER, R.L., WlNELAND, M.J. A-survey of Salmonella contamination in modern broiler production. J.of Food Protec. 54 (7) 502-507. 1991.
  • KAUFMANN, F.Die bacteriologe der salmonella species Munkgaard Kopenhagen1961.
  • KRABİSCH, V .P., DOM. P. Zum qualitativen und quentitativen vorkommen salmonellenbeim Masthahnchen Broiler. Arehiv fur Lebensmitter hygiene 37. 1-28.1986.
  • K.RlEG, N.R. Bergey's Manual of systematic bacteriology. Vol.!. Williams and Wilkins. Baltimore-LONDON 408-461. 1984.
  • LASSEN, J. Rapid indentification of gram negative rode using three tu be methos combined with dichotomic key. Acta Pathol. Microbiol. SCAND Sect. B. 93. 523-533.1975.
  • LE MİNOR, L. Le diagnostic de laboratoire des enterobacteriaceae 3. Edition 1959.
  • LlNKLATER, K.A., GRAHAM, M.M. Salmonella in sewage sludge and abattoir efluent in South-east SCONTLAND. J. Hyg. Camb. 94. 301-307 1985.
  • ÖKTEM, Z. Tıbbı Bakteriyoloji. İstanbul Ü. Tıp Fak. Yay. No: 38 lkinci baskı 120-186. 1960.
  • RAMPLiNG, A., ANDERSON, J.R., UPSON, R., PETERS, E., W ARD, L.R., ROWE, B. Salmonella enteritidis phage Type 4 infection of broiler chickens, A hazard to public health. The lancet 19 august 1989.
  • ROBERTS, D. Salmonella in chilled and frozen chicken. The lancet Vol. 337 984.1990.
  • SERGEVNİN, V.I., KOVALEVSKAYA, L.A., MlKHALEVA, R.A., FRlZEN, V.I., PETROV, V.A., POZDEEVA, N.D., KOVALEVA, T.V., DOBROKHOTOVA, G.A., Outbreaks of salmonellosis associated with consumption of poultry products. Zhurnal Microbiol., Epidemiol., İmmunobiol. No: ll 27-30 Russia 1991.
  • SlEMS, H., HlLDEBRANT, G., UGUR, M., İNAL, T., SlNELL, H.J. Avrupa menşeli dondurulmuş kanatlılarda salmonellaların mevcudiyeti üzerine araştırmalar . lst.Üni.Vet.Fakt. Derg. 4 (1) 37-45. 1978.
  • VASSİLİADİS, P., KALAPOTHAKl. C., TRlCHOPULOS, D., MAVROMATI'l, C., SERlE, C. Improved isolation of salmonellae from naturally contaminated meat products by using Rappaport-Vassiliadis enrichment broth. Applied and environmental Microbiol. 615-618. 1981.
  • WHO. Report of WHO consultation on salmonellosis control ın agriculture WHO/CDS/VPA/ 90-94 1990.
  • W ALTMAN, D.W., HORNE, M.A., PlRKLE, C., DlCKSON, G. Use ofDelayed sekondary enrichment for the isolation of Salonella in poultry and poultry environments. AYlAN DİSEASES 35. 88-92 1991.
  • XIROUCHAKl, E., V ASS!LlADlS, P., TRİCHOPOULOS, D., MAVROMA TTİ, CH. A note the porformanca of Rappaports media, compared with Rappaport-vasiliadis broth, in the isolation of salmonellae from meat products, after pre-enrichment. J. of Applied Bacteriol. 52. 125-127. 1982.
  • YÜCEL, A. Sığır gövde etlerinde yüzeysel mikrofloranın tayininde uygulanan metodlar. Vet. Hek. Derg. Cilt: 5 S.2 1985.
  • ZUTTER, Del. DESMENT, J.M., ABRAMS, R., BECKERS, H., CATEAU, M., De BOURHGRAVE, J., DEBEVERE, J., HOEKSTRA, J., JONKERS, F., LENGES, J., NOTERMAN S, S., V AN D AMME, L., V ANDERMEERSCH, R., VEBRAEKEN, R., W AES, G. Collaborative study on the use of motility enrichment modified semisolid Rappaport-Vassiliadis medium for dedection of Salmonella form foods. İnternational J. of Food Mikrobiol. 13 11-20 Elsevier Sci. Publishers 1991.
There are 38 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Veterinary Surgery
Journal Section Original Article
Authors

Muhsin Bekâr This is me

Yıldız Ayaz This is me

Ayten Akman This is me

Nahit Yazıcıoğlu This is me

Yavuz Uysal This is me

Canel Tekin This is me

Nesrin Korkut This is me

Mehmet Miroğlu This is me

Ali Aslan This is me

Aysel Ergün This is me

Zafer İldeş This is me

Publication Date December 1, 1993
Submission Date December 1, 1993
Published in Issue Year 1993 Volume: 7 Issue: 4

Cite

APA Bekâr, M., Ayaz, Y., Akman, A., Yazıcıoğlu, N., et al. (1993). Tavuk Mezbahalarının Salmonella Yönünden Taranması. Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi, 7(4), 1-23.

download