Rotaviruslar, akut gastroenterit olgularının yaygın bir nedenidir. Rotavirus infeksiyonlarında bulaşmanın genellikle insandan insana fekal-oral yolla gerçekleşmesi sebebiyle gıda kaynaklı bulaşmaların önemi gözardı edilebilmektedir. Gıdalar, çiftlikten sofraya kadar geçen sürecin herhangi bir aşamasında rotavirus ile kontamine olabilmektedir. Bu çalışmada deniz ürünleri (midye, balık vb.), kırmızı et (sosis, köfte vb.) ve kanatlı et ürünlerinden (jambon, kanat vb.) 105 örnek toplanmıştır. Örnekler, RT-PCR ile rotavirus varlığı açısından test edilmiştir. Pozitif örneklerden virus izolasyonu için hücre kültürüne ekim gerçekleştirilmiş ve örneklerin genotiplendirilmesi için DNA dizilimi ve filogenetik analiz yapılmıştır. RT-PCR ile 2 midye örnek grubunda rotavirus tespit edilmiştir. Bir örnek için rotavirusun hem VP4 hem de VP7 gen bölgelerinden DNA dizi analizi yapılmış ve tespit edilen virusun grup A insan rotavirus G1P[8] olduğu belirlenmiştir. Örneklerin hücre kültürüne inokulasyonundan sonra rotavirus izolasyonu gerçekleşmemiştir. Bu çalışma, çiğ midye örneklerinde rotavirus varlığını ortaya koymaktadır.
Istanbul Universitesi - Cerrahpaşa BAP
TDK-2017-25583
Rotavirus infection is a common cause of acute gastroenteritis. Since transmission generally occurs person-to-person via the fekal-oral route, the importance of foodborne transmission can be underestimated. Food can be contaminated with rotavirus at any stage of the food processing, from farm to fork. In this study, 105 food samples of animal origin were collected from seafood (mussels, fish, etc.), red meat (sausage, meatballs, etc.), and poultry meat (ham, wings, etc.). The samples were tested for rotavirus by RT-PCR. Virus isolation, sequencing and phylogenetic analyses were performed for positive samples. Rotavirus was detected in two mussel sample groups by RT-PCR. DNA sequence analysis was carried out for both the VP4 and VP7 gene regions of the rotavirus in one sample and determined that it was a group A human rotavirus G1P[8]. Rotavirus isolation did not occur after the inoculation of the samples onto MA-104 cell culture. This study demonstrated the presence of rotavirus in raw mussel samples in the market.
TDK-2017-25583
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Mikrobiyolojisi, Veteriner Viroloji |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | TDK-2017-25583 |
Yayımlanma Tarihi | 3 Ocak 2025 |
Gönderilme Tarihi | 6 Ağustos 2024 |
Kabul Tarihi | 8 Kasım 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 35 Sayı: 2 |