Amaç: Diyabet, yaşam kalitesini düşüren ve hatta ölüme neden olan, tüm dünyada birçok insanı etkileyen metabolik bir hastalık-tır. Bu yüzden diyabet üzerine yapılan araştırmalar popülerliğini korumakta ve gelişimini devam ettirmektedir. Pazı (Beta vulgarisL. var. cicla) Türkiye'de şeker hastalarının alternatif hipoglisemik ajan olarak kullandığı bir bitkidir. Bu çalışmada pazı ekstraktının, diyabetik sıçanların karaciğer dokusunda bulunan glikoprotein-ler (heksoz, heksozamin, fukoz ve siyalik asit) ve ileri oksidasyon protein ürün seviyeleri üzerindeki koruyucu etkisinin araştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Deneyde kullanılan erkek Sprague-Dawley sı-çanları 3 gruba ayrıldı. Kontrol sıçanları; Streptozotosin (STZ) ile di-yabetik yapılan sıçanlar; pazı ekstresi verilen STZ diyabetik sıçanlar; Sıçanların diyabet olmasından on dört gün sonra, sıçanlara pazı ekstresi (2 g/kg/gün, gavaj ile) belirtilen dozda 45 gün uygulandı. 60. günde sıçan karaciğerleri çıkarıldı ve glikoproteinler ve ileri ok-sidasyon protein ürünlerinin analizi için %10 (w/v) karaciğer homo-jenizatları hazırlandı.
Bulgular: Yapılan deneyler sonucunda diyabetik sıçanların gli-koprotein parametreleri olan heksoz, heksozamin, fukoz, siyalik asit ve ileri oksidasyon protein ürün seviyelerinin arttığı bulunmuş-tur. Pazı ekstresinin uygulaması, incelenen biyokimyasal parametre değerlerinin tersine çevirdiği belirlenmiştir.
Sonuç: Elde edilen sonuçlardan pazı ektresinin diyabetik sıçanlar üzerinde koruyucu bir etkiye sahip olduğu ileri sürülebilir.
İstanbul Üniversitesi/İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
BYP-46945
Objective: Diabetes mellitus is a metabolic disease of global im-portance. It affects many people by reducing their quality of life and even causing death. Therefore, research on diabetes mellitus maintains its popularity and continues to develop. Chard (Beta vulgaris L. var. cicla) is commonly used in diets and is known to have alternative hypoglycemic effects in diabetic individuals. This study investigated the protective effects of chard on glycoproteins (hexose, hexosamine, fucose and sialic acid) and the advanced ox-idation protein product levels in diabetic rats’ livers.
Materials and Methods: For this experiment, male Sprague–Daw-ley rats were separated into three groups: the control; Streptozoto-cin (STZ)-induced diabetic rats; and STZ-induced diabetic + chard extract. Fourteen days after diabetes induction, chard extract (2 g/kg/day, gavage) was administered for 45 days. On day 60, liver samples were collected, and 10% (w/v) homogenate was prepared for the analysis of glycoprotein components and advanced oxida-tion protein products.
Results: Levels of glycoprotein parameters that include hexose, hexosamine, fucose, and sialic acid, as well as advanced oxidation protein product levels, increased in the diabetic group. Chard ex-tract administration curatively reverted the altered biochemical parameters.
Conclusion: From the results obtained, it can be suggested that chard extract has a protective effect on the diabetic livers of rats.
BYP-46945
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Clinical Sciences |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Project Number | BYP-46945 |
Publication Date | May 3, 2021 |
Submission Date | February 12, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 11 Issue: 1 |