Klâsik Türk Edebiyatında Şerh Geleneğine Dâir Notlar
Abstract
Daha yirmi beş yıl öncesine kadar hakkında şöyle böyle bilgilere sâhip olduğumuz “şerh” kavramı ve onun etrâfında gelişen gelenek hakkında son yıllarda bir hayli mâlumât edinmiş vaziyetteyiz. 12-13 Nisan 2007’de İstanbul Üniversitesi’nde düzenlenen Prof. Dr. Abdülkadir Karahan Anısına I. Uluslararası Klâsik Türk Edebiyatı Sempozyumu’nda “Dağılmış İncileri Toplamak: Şerh Tasnifi Denemesi” başlığı altında sunduğumuz tebliğ ardından sahada yeni yeni yayınlar, yüksek lisans, doktora ve doçentlik takdim tezi tarzında akademik çalışmalar yapıldı veya yaptırıldı. Biz bu tebliğ çerçevesinde, esâsında “bir metni daha iyi anlama gayreti” olarak görebileceğimiz, bir nev’i tefsir olan şerhler hakkında, örneklerle derleyici bilgiler vermek niyetindeyiz. Böylece, hem yapmış ve yaptırmış olduğumuz çalışmalara şöyle bir temas etmiş olacağız, hem de yaklaşık 10 yıldır önemli sayıda yayının yapıldığı bu alandaki mevcut inceleme konularına da işaret etmiş olacağız. Sadece, yapmış olduğumuz tasnife ve eklemelere bile bakıldığında, bu alandaki daha pek çok eser ve konunun ehlini beklediğini söylememiz mümkündür. Belli bir birikime ulaşmadan, bu alanda çalışmanın ne kadar zor olduğu da ayrıca erbâbına malumdur.
Keywords
References
- Akkuş, M. (1992) Metin Şerhi Geleneği Tarlan Mektebinden Haluk İpekten’e. Yedi İklim. s. 67-68.
- Bilgin, A. (2001). Eski Türk Edebiyatında Şerh. Kayseri ve Yöresi Kültür Sanat ve Edebiyat Bilgi Şöleni. Bildiriler C. I. s. 169-173.
- Dağlar, A. (2009). Şem’î Şem’ullâh, Şerh-i Mesnevî (1. Cilt), (İnceleme-Tenkitli Metin-Sözlük). Yayımlanmamış Doktora Tezi, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kayseri, 1455 s.De Vaux, C. (1979). Şerh. İslam Ansiklopedisi. C.11, s. 429.
- Doğan, M. N. (1995). Metin Şerhi Üzerine”, Yedi İklim 9, S. 63. s. 70-74.
- Erdoğan, M. (1996). Edebiyatımızda Şerh Geleneğine Genel Bir Bakış. Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, S.1Güleç, İ. (2009) Dağılmış İncileri Toplamaya Yardım Etmek: Şerh Tasnifi Meselesine Küçük Bir Katkı. III. Klâsik Türk Edebiyatı Sempozyumu (Prof. Dr. Cem Dilçin Adına 13 Şubat 2009 Kayseri). Turkish Studies International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic 4/6 (Fall 2009), s. 213-230.
- Gümüş, Z. (2007) Klâsik Türk Edebiyatında Manzum Sözlük Şerhleri. Turkish Studies, C. 2, S. 4. s. 423-431. v.d.Karabey, T. (1992). Metin Şerhi”, I. Eski Türk Edebiyatı Kollogyumu, AnkaraKılıç, A. (2006). Altıparmak Mehmed Efendi’nin Şerh-i Telhîs-i Miftâh’ında Şerh Metodu. II. Kayseri ve Yöresi Kültür, Sanat ve Edebiyat Bilgi Şöleni, Kayseri.
- Kılıç, A. (2007) Dağılmış İncileri Toplamak: Şerh Tasnifi Denemesi. Prof. Dr. Abdülkadir Karahan Anısına I. Uluslararası Klasik Edebiyat Sempozyumu (İstanbul: İBB, 2008). s. 363-369.
- Kılıç, A. (1990) Üskübì’nin Şerh-i Telhîs’i. (basılmamış yüksek lisans tezi), Ege Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü. İzmir. s.37-39 ;ayrıcabkz.: http://www.turkishstudies.net/sayilar/sayi5/kilicatabey1.pdfKortantamer, T. (1992). Teori Zemininde Metin Şerhi Meselesi, Ankara: I. Eski Türk Edebiyatı Kollogyumu. ; (1994). Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Araştırmaları Dergisi. S. VIII., s. 1-10.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Authors
Atabey Kılıç
*
0000-0002-2627-0995
Türkiye
Publication Date
June 1, 2018
Submission Date
May 19, 2018
Acceptance Date
June 8, 2018
Published in Issue
Year 2018 Volume: 2 Number: 2