The aim of this study is to evaluate the effect of an instructional material prepared according to the REACT strategy on 6th grade students' conceptual understanding of "Sound Propagation and Hearing the Sound Different in Different Environments" and the students' opinions on the teaching material and intervention. In the research, a pre-experimental method using a single group was used. Participants of this study consist of 21 13 girls, 8 boys 6th grade students studying in a village school in the Eastern Black Sea Region in the spring semester of 2018-2019 education. The quantitative data of the study were obtained from the two-tier concept test consisting of 12 questions, and the qualitative data from the semi-structured interviews conducted with 6 randomly selected students after the intervention process. The Wilcoxon signed rank test was used to analyze the pre-test and post-test results of the two-tier concept test, and content analysis was used to analyze the qualitative data. As a result, in this study, it was determined that REACT strategy of the context-based learning approach positively affected the conceptual understanding of 6th grade students on "Sound Propagation and Hearing the Sound in Different Environments". After the teaching intervention, it was concluded that the participant students generally evaluated the intervention process as nice, fun, understandable, and encouraging to establish a relationship with daily life and to do group work
Context-based learning REACT strategy sound propagation hearing the sound different in different environments
Bu araştırmanın amacı REACT stratejisine göre hazırlanmış öğretim materyalinin 6. sınıf öğrencilerinin “Sesin Yayılması” ve “Sesin Farklı Ortamlarda Farklı Duyulması” konularındaki kavramsal anlamalarına etkisini ve öğrencilerin öğretim materyali ve öğretim uygulaması hakkındaki görüşlerini belirlemektir. Araştırmada tek grubun kullanıldığı basit deneysel yöntem kullanılmıştır. Araştırmaya 2018-2019 eğitim öğretim bahar yarıyılında Doğu Karadeniz Bölgesi’nde bir köy okulunda öğrenim gören toplam 21 13 kız, 8 erkek 6. sınıf öğrencisi katılmıştır. Araştırmanın nicel verileri 12 sorudan oluşan iki aşamalı kavram testi ile nitel verileri ise müdahale sürecinin ardından rastgele seçilen 6 öğrenci ile yürütülen yarı yapılandırılmış görüşmelerle elde edilmiştir. İki aşamalı kavram testinin ön ve son test sonuçlarını karşılaştırmak için Wilcoxon işaretli sıralar testi, nitel verilerin analizinde ise içerik analizi kullanılmıştır. Sonuç olarak, bu araştırmada bağlama dayalı öğrenme yaklaşımının REACT stratejisinin 6. sınıf öğrencilerinin “Sesin Yayılması ve Sesin Farklı Ortamlarda Farklı Duyulması” konularındaki kavramsal anlamalarını olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir. Bununla birlikte öğrencilerin müdahale sürecini güzel, eğlenceli, anlaşılır, günlük yaşamla ilişki kurmaya ve grup çalışması yapmaya teşvik edici olarak değerlendirdikleri sonucuna ulaşılmıştır
Bağlam temelli öğrenme REACT stratejisi sesin yayılması sesin farklı ortamlarda farklı duyulması
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Studies on Education |
Journal Section | Araştırma Makalesi |
Authors | |
Publication Date | June 3, 2021 |
Submission Date | October 19, 2020 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 9 Issue: 1 |
Dergide yayımlanmak üzere gönderilen çalışmaların daha önce hiç bir yerde yayımlanmamış ve aynı anda başka bir dergiye gönderilmemiş olması gerekir. Çalışmaların başka dergilerde daha önce yayımlanmamış olması ve/veya değerlendirme sürecinde olmaması yazar(lar)ın sorumluluğundandır. Bu tür bir husus tespit edildiğinde çalışma yazar(lar)a geri gönderilir.
Dergiye çalışma göndermeyi düşünen araştırmacılar https://dergipark.org.tr/tr/pub/fbod dergi adresinde bulunan “Yazım Kuralları”, "Yazarlar İçin Rehber" ve “Makale Gönder” sayfalarını inceleyerek çalışmalarını internet ortamında gönderebilirler. FBÖD ücretsiz bir dergi olup, dergiye gönderilen çalışmalar için yazarlardan değerlendirme veya basım ücreti talep edilmemektedir. Dergide yayımlanan çalışmaların tamamının tam metinleri ücretsiz erişime açıktır. Dergide yayımlanan makalelerden kaynak gösterilmek suretiyle alıntı yapılabilir.
Dergide yayımlamak üzere çalışmalarınızı bekler, derginin ülkemizde fen bilimleri eğitimi ve öğretiminin gelişmesi, bilim okur-yazarlığının yaygınlaşması ve öğretmenlerin uygulamaya dönük ihtiyaçlarının karşılanması amaçlarına katkı sağlamasını temenni ederiz.
EDİTÖR