Amaç: Günümüzde yeni medya teknolojilerinin gelişmesi ile ortaya çıkan sosyal medya ağları özellikle genç yetişkinlerin ilgi odağında bulunmaktadır. Sosyal medya ile haber alma, eğitim, kültür, eğlence vb. ihtiyaçlarını gideren genç yetişkinler aynı zamanda yemek ve beslenme alanındaki içerikleri de ilgiyle takip etmektedirler. Bu araştırmada amaç, üniversite öğrencilerinin sosyal medya bağımlılığı ile sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumları arasında nasıl bir ilişki olduğunu ortaya koymaktır.
Yöntem: Araştırmanın evreni, İstanbul Rumeli Üniversitesi’nde öğrenim gören lisans öğrencilerinden oluşmaktadır. Araştırmada, nicel araştırmalarda en sık kullanılan veri toplama araçlarından biri olan “anket” tekniğinden yararlanılmış olup, anket soruları katılımcılara ait genel bilgiler, Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği – Yetişkin Formu (SMBÖ – YF) ve Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği (SBİTÖ) olmak üzere 3 bölümden oluşmaktadır. Online olarak oluşturulan anket formu ile katılımcılardan elde edilen verilerin istatistiksel değerlendirmesinde SPSS 22 paket programı kullanılmıştır.
Bulgular: SBİTÖ ile SMBÖ – YF arasında yapılan korelasyon analizi sonuçlarına göre, beslenme hakkında bilgi alt boyutu ile sanal tolerans alt boyutu arasında zayıf negatif korelasyon (r=-0.136, p<0,05), beslenmeye yönelik duygu alt boyutu ile sanal tolerans alt boyutu arasında zayıf negatif korelasyon (r=-0.256, p<0,001), olumlu beslenme alt boyutu ile sanal tolerans alt boyutu arasında zayıf negatif (r=-0.276, p<0,001), kötü beslenme alt boyutu ile sanal tolerans alt boyutu arasında zayıf negatif (r=-0.266, p<0,001) ve sanal iletişim alt boyutu arasında zayıf negatif korelasyon (r=-0.278, p<0,001) saptanmıştır.
Sonuç: Araştırmanın sonucunda üniversite öğrencilerinin sosyal medya bağımlılığı arttıkça, sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumlarının olumsuz yönde değiştiği sonucuna ulaşılmıştır.
-
-
-
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Nutrition and Dietetics |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Project Number | - |
Publication Date | December 31, 2021 |
Submission Date | October 14, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 1 Issue: 3 |