Sarımsak, yüzyıllardır dünyanın pek çok yerinde lezzet verici olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra, tıbbi yararlı etkileri için de sarımsaktan uzun yıllardır zaten yararlanılmaktadır. Deneysel ve klinik çalışmalar sarımsağın kardiyoprotektif, hepatoprotektif, antioksidan, antikanser, antiviral etkileri başta olmak üzere bilinen birçok sağlığa yararlı etkisini ortaya koymuştur. Sarımsağın, son yıllarda kullanım şekli ve alanı da genişlemektedir. Siyah sarımsak, fermante edilmiş sarımsaktır. Lezzet verici etkilerinin yanında sağlığa da yararlı pek çok özelliği bulunduğu yapılan çalışmalarla gösterilmiştir. Dünya üzerinde bulaşıcı olmayan en yaygın hastalık grubu kardiyovasküler hastalıklarıdır. Bu hastalıklar için yıllardır kullanılan çeşitli tedavi protokolleri bulunmaktadır. Kardiyovasküler hastalıklar için yeni tedavi yaklaşımları da araştırılmaya devam ederken, siyah sarımsağın tedavide umut verici olabileceği düşünülmektedir. Bu derlemede, siyah sarımsağın kardiyovasküler hastalıklar üzerine olan yararlı etkileri sunulacaktır.
Garlic has been used extensively for flavoring in many parts of the world for centuries. On the other hand, it has already been used for its medicinal beneficial effects. Experimental and clinical studies have shown many known beneficial effects such as cardioprotective, hepatoprotective, antioxidant, anticancer, and antiviral. In recent years, the usage and usage area of garlic have expanded. Black garlic is fermented garlic. In addition to its flavoring effects, it has been shown in studies that it has many beneficial properties for health. Cardiovascular diseases are the most common non-communicable disease in the world. Various treatment protocols have been used for this diseases for years. As new therapeutic approaches for cardiovascular diseases continue to be discovered, black garlic can be considered encouraging in treatment. In this review, the beneficial effects of black garlic on cardiovascular diseases will be presented.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Nutrition and Dietetics |
Journal Section | Reviews |
Authors | |
Publication Date | April 26, 2022 |
Submission Date | December 3, 2021 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 2 Issue: 1 |