Hindistan cevizi yağı tropikal ülkelerde binlerce yıldır kullanılan, Cocos nucifera adlı ağaçtan elde edilen yenilebilir bir yağdır. Saf hindistan cevizi yağı, hindistan cevizinin taze, olgun çekirdeğinden, mekanik veya doğal yollarla, ısı kullanılarak veya kullanılmadan kimyasal rafinasyon işlemi yapılmadan elde edilir. Hindistan cevizi yağı esas olarak 6-12 karbon atomundan oluşan orta zincirli yağ asitlerinden (MCT) oluşur. Hindistan cevizi yağının ağırlık kaybı üzerindeki etkilerinin termogenezi ve doygunluk yanıtını artırmasından kaynaklı olduğu bildirilmektedir. Sızma hindistan cevizi yağının kan lipidleri ve LDL oksidasyonu üzerindeki potansiyel yararlı etkilerinin ise, içerdiği biyoaktif polifenol bileşenlerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu derleme, son yıllarda sağlık faydaları ile ön plana çıkan hindistan cevizi yağının ağırlık kaybı ve kan lipidleri üzerindeki etkilerine güncel bir bakış sunmaktadır.
Coconut oil is an edible oil derived from a tree called Cocos nucifera, which has been used in tropical countries for thousands of years. Pure coconut oil is obtained from the fresh, mature kernel of the coconut by mechanical or natural means, with or without the use of heat without chemical refining. Coconut oil is mainly composed of medium chain fatty acids (MCTs) consisting of 6-12 carbon atoms. It has been reported that the effects of coconut oil on weight loss are due to increased thermogenesis and satiety response. The potential beneficial effects of virgin coconut oil on blood lipids and LDL oxidation are thought to be due to the bioactive polyphenol components it contains. This review provides an updated view of the effects of coconut oil, which has come to the fore with its health benefits in recent years, on weight loss and blood lipids.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Nutrition and Dietetics |
Journal Section | Reviews |
Authors | |
Publication Date | August 25, 2022 |
Submission Date | June 30, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 2 Issue: 2 |