Bu kesitsel araştırma, sosyodemografik ve kişilik özelliklerinin hemşirelik öğrencilerinin girişimcilik eğilimlerine etkisini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Bu çalışma 410 hemşirelik öğrencisi ile tamamlanmıştır. Çalışmada STROBE kontrol listesi adımları takip edilmiştir. Anket, katılımcıların sosyodemografik ve kişisel özelliklerine yönelik bilgi formu, üniversite öğrencileri için girişimcilik ölçeği ve on maddelik kişilik envanterinden oluşmaktadır. Veriler tanımlayıcı analizler ve çoklu regresyon analizi ile analiz edilmiştir. Regresyon modelinde anlamlılık gösteren değişkenler “kariyer hedefleri, üniversitenin türü, ailede girişimci olma durumu, uyumluluk, duygusal kararlılık ve dışa dönüklük kişilik özellikleridir.” Modelin R2 değeri %23,3’ tür. Araştırma sonuçları, hemşirelik öğrencilerinin girişimcilik eğilimlerinin teşvik edilmesine yönelik stratejiler geliştirmeye ve uygulamaya yönelik akademik çabalara katkıda bulunabilir.
This cross-sectional study was conducted to reveal the effects of socio-demographic characteristics and personality traits on the entrepreneurial tendencies of nursing students. This study was conducted with 410 nursing students. The STROBE checklist was used in the study. The questionnaire comprised an information request form for the socio-demographic and personal characteristics of participants, the Scale of University Students’ Entrepreneurship, and the Ten-Item Personality Inventory. Data were analyzed used for descriptive analysis and multiple regression analysis. The variables showing significance in the regression model were “career goals, type of the university, having an entrepreneur in the family, and the personality traits of agreeableness, emotional stability, and extraversion.” The R2 value of the model was 23.3%. The results of the research can contribute to academic efforts to develop and implement strategies for the promotion of the entrepreneurial tendencies of nursing students.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Nursing |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | April 17, 2023 |
Submission Date | October 31, 2022 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 3 Issue: 1 |