Research Article

LİTYUM İYON PİL ÜRETİM TESİSLERİNDE PROSES ADIMLARI YANGIN TEHLİKELERİ VE YANGIN RİSKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Volume: 13 Number: 1 December 31, 2025
TR EN

LİTYUM İYON PİL ÜRETİM TESİSLERİNDE PROSES ADIMLARI YANGIN TEHLİKELERİ VE YANGIN RİSKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Abstract

Fosil yakıtlardan yenilenebilir temiz ve yeşil enerjiye geçiş, pillere ve akümülatörlere olan talebi arttırmaktadır. Bu talebi karşılamak için kullanılan pil yapılarından başlıcası olan Lityum İyon Piller (Li-iyon pil) artan küresel talebi karşılamak için endüstriyel tesislerde üretilmektedir. Pillerin üretim süreci, yeni enerji araçlarının ve elektrokimyasal enerji depolamanın ilerlemesi için son derece önemlidir. Lityum iyon piller çeşitli alanlarda yaygın olarak kullanıldığından, tutarlı üretim kalitesinin sağlanması kritik hale gelmektedir. Lityum iyon pil hücrelerinin üretimi; elektrot üretimi, hücre birleştirilmesi ve hücre bitirilmesi olmak üzere toplam üç temel basamaktan meydana gelmektedir. Bu çalışmada hücreleri üreten fakat özellikle bir tesise özgül olmayan örnek bir lityum iyon pil üretim tesisine ait proses adımlarının genel özellikleri incelenerek yangın riskleri değerlendirilmesi yapılacaktır. Li-iyon pil üretim tesislerinde proses adımlarında risklerin belirlenerek değerlendirilebilmesi için TS EN ISO 19353:2019 standardına dayandırılarak oluşturulan metodolojiden ve literatürden faydalanılmıştır. Kullanılan bu yöntemde LIB üretim tesislerindeki 17 proses adımının kendi içinde yangın tehlikeleri incelenerek yapılan risk değerlendirmesi sonucunda muhtemel risk seviyeleri belirlenmiştir. Örnek lityum iyon pil üretim tesisi için beklenen risk seviyelerinin; 2 proses adımında çok yüksek, 4 proses adımında yüksek, 4 proses adımında orta, 5 proses adımında düşük ve 2 proses adımında çok düşük olduğu sonucuna varılmıştır. Beklenen risk seviyelerine göre yangın senaryoları oluşturulabilecek, yangın önleme ve söndürme çözümleri tercihleri uluslararası standartlar referans alınarak uygulanabilecek bu kapsamda tesis için maliyet etkin politikası sağlanmış olacaktır.

Keywords

References

  1. [1] A. Özdemir, "Türkiye’de Li-ion pil üretimi yatırımları," Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, vol. 10, no. 19, pp. 79-86, 2023.
  2. [2] A. Marjolin, "Lithium-ion battery capacity to grow steadily to 2030," S&P Global Market Intelligence, 2023. [Çevrimiçi]. Available: https://www.spglobal.com/market-intelligence/en/news-insights/research/lithium-ion-battery-capacity-to-grow-steadily-to-2030. [Erişim: 27 Haziran 2025].
  3. [3] H. Pehlivan, E. Öz, and M. Yıldırım, "Lityum iyon pillerin tarihten bugüne gelişimi ve son teknolojide gelinen nokta," Journal of Anatolian Physics and Astronomy, vol. 3, no. 2, pp. 83-94.
  4. [4] T. Kim, "Research on Risk Assessment of Lithium-ion Battery Manufacturing Process Considering Cell Materials," Journal of the Korean Society of Safety, vol. 37, no. 2, pp. 76-87, 2022.
  5. [5] Polat, B. D., & Keleş, Ö. (2012). Lityum iyon pil teknolojisi. Metalürji Dergisi, 162, 42-48.
  6. [6] Beck & Pollitzer, "Battery manufacturers supply chain," Beck & Pollitzer, 2025. [Çevrimiçi]. Available: https://beck-pollitzer.com/battery-manufacturers-supply-chain. [Erişim: 5 Eylül 2025].
  7. [7] . Chen, X. Lai, F. Chen, Y. Wang, X. Han, and Y. Zheng, "Empowering lithium-ion battery manufacturing with big data: Current status, challenges, and future," Journal of Power Sources, vol. 623, p. 235400, 2024.
  8. [8] Y. Liu, R. Zhang, J. Wang, and Y. Wang, "Current and future lithium-ion battery manufacturing," iScience, vol. 24, no. 4, 2021.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Fire Safety Engineering

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 31, 2025

Submission Date

September 14, 2025

Acceptance Date

December 23, 2025

Published in Issue

Year 2025 Volume: 13 Number: 1

APA
Karaismail, K., & Soyhan, H. S. (2025). LİTYUM İYON PİL ÜRETİM TESİSLERİNDE PROSES ADIMLARI YANGIN TEHLİKELERİ VE YANGIN RİSKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Uluslararası Yakıtlar Yanma Ve Yangın Dergisi, 13(1), 24-37. https://doi.org/10.52702/fce.1783678
AMA
1.Karaismail K, Soyhan HS. LİTYUM İYON PİL ÜRETİM TESİSLERİNDE PROSES ADIMLARI YANGIN TEHLİKELERİ VE YANGIN RİSKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. FCE Journal. 2025;13(1):24-37. doi:10.52702/fce.1783678
Chicago
Karaismail, Kayhan, and Hakan Serhad Soyhan. 2025. “LİTYUM İYON PİL ÜRETİM TESİSLERİNDE PROSES ADIMLARI YANGIN TEHLİKELERİ VE YANGIN RİSKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Uluslararası Yakıtlar Yanma Ve Yangın Dergisi 13 (1): 24-37. https://doi.org/10.52702/fce.1783678.
EndNote
Karaismail K, Soyhan HS (December 1, 2025) LİTYUM İYON PİL ÜRETİM TESİSLERİNDE PROSES ADIMLARI YANGIN TEHLİKELERİ VE YANGIN RİSKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Uluslararası Yakıtlar Yanma Ve Yangın Dergisi 13 1 24–37.
IEEE
[1]K. Karaismail and H. S. Soyhan, “LİTYUM İYON PİL ÜRETİM TESİSLERİNDE PROSES ADIMLARI YANGIN TEHLİKELERİ VE YANGIN RİSKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ”, FCE Journal, vol. 13, no. 1, pp. 24–37, Dec. 2025, doi: 10.52702/fce.1783678.
ISNAD
Karaismail, Kayhan - Soyhan, Hakan Serhad. “LİTYUM İYON PİL ÜRETİM TESİSLERİNDE PROSES ADIMLARI YANGIN TEHLİKELERİ VE YANGIN RİSKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Uluslararası Yakıtlar Yanma Ve Yangın Dergisi 13/1 (December 1, 2025): 24-37. https://doi.org/10.52702/fce.1783678.
JAMA
1.Karaismail K, Soyhan HS. LİTYUM İYON PİL ÜRETİM TESİSLERİNDE PROSES ADIMLARI YANGIN TEHLİKELERİ VE YANGIN RİSKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. FCE Journal. 2025;13:24–37.
MLA
Karaismail, Kayhan, and Hakan Serhad Soyhan. “LİTYUM İYON PİL ÜRETİM TESİSLERİNDE PROSES ADIMLARI YANGIN TEHLİKELERİ VE YANGIN RİSKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Uluslararası Yakıtlar Yanma Ve Yangın Dergisi, vol. 13, no. 1, Dec. 2025, pp. 24-37, doi:10.52702/fce.1783678.
Vancouver
1.Kayhan Karaismail, Hakan Serhad Soyhan. LİTYUM İYON PİL ÜRETİM TESİSLERİNDE PROSES ADIMLARI YANGIN TEHLİKELERİ VE YANGIN RİSKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. FCE Journal. 2025 Dec. 1;13(1):24-37. doi:10.52702/fce.1783678