BibTex RIS Kaynak Göster

Menengiçten Şuruba: Gaziantep’te İçecek Kültürü

Yıl 2012, Cilt: 18 Sayı: 69, 25 - 39, 01.04.2012

Öz

İçeceği ve içecek kültürünü incelemeyi hedefleyen bu yazının genel amacı,
neredeyse tüm dünyada kabul görmüş içecekler olan çay, kahve, kola vb. içeceklerin
yanı sıra yerel içeceklerin de insanlar tarafından yorumlanışını anlamaya ve açıklamaya
çalışmaktır. Bu konuyu açıklayan örnek çalışma ise, Gaziantep şehir merkezinde
yapılan sekiz günlük halkbilimsel bir alan araştırmasıdır. Bu araştırmada ortaya
çıkan bulgular, içeceklerin sosyal işlevleri ve günlük hayattaki kullanımları, özel
günlerdeki kullanımları ve tedavi amaçlı kullanımları göz önünde bulundurularak
değerlendirilmiştir. Buna göre, Gaziantep’te içecekler, pek göze çarpmasa da sosyal hayatın merkezinde yer almaktadır. Özellikle çay ve kahvenin halk arasındaki içiliş
biçimi, Gaziantep’te sosyal ilişkiler ve toplumsal hiyerarşi konusunda önemli bir
gösterge olmaktadır. Araştırmanın bir başka bulgusu da medya ve küreselleşmenin
etkisiyle Gaziantep şehir merkezinde içecek kültürünün değiştiğini işaret etmektedir.
Günümüzde dünya çapında popüler olan gazlı içecekler, hazır kahveler, yeşil çay ve
çeşitli bitki çayları Gaziantep’te de yaygınlaşmıştır. Bununla beraber, halkın şifalı
içecekler hakkındaki bilgisiyle medya ve diğer kanallardan öğrenilen bilgiler halkta
şifalı içecekler üzerine bir “bilinç” oluşturmuştur. Bu duruma rağmen, Gaziantep’te
tüketilen yerel olarak tanımlanabilecek içeceklerin varlıklarını sürdürmeye devam
etmeleri de araştırmadan edinilen en önemli bulgulardan biridir. Bu anlamda
özellikle yerel içecekler, gündelik sosyal hayatın önemli bir yapı taşı olmakla birlikte
Antep’e aidiyetin de bir parçası durumundadır.

Kaynakça

  • Adamson, M. W. (2004). Food in medieval times. Food through history. Westport, Conn: Greenwood Press.
  • Ashkenazi, Micheal & Jeanne Jacob (2003) Food Culture in Japan. Food culture around the world. Westport, Conn: Greenwood Press.
  • Belge, Murat. (2008).Tarih Boyunca Yemek Kültürü. Istanbul: İletişim Yayınları.
  • Counihan, C. (1999). The Anthropology of Food and Body: Gender, Meaning, and Power. New York: Routledge.
  • Delaney, Carol. (1991). The Seed and The Soil: Gender and Cosmology in Turkish Village Society. Comparative Studies in Muslim Societies, 11. Berkeley: University of California Press.
  • Desmet-Grégoire, H. & F. Georgeon (1999). Doğu’da Kahve ve Kahvehaneler. İstanbul: YKY.
  • Flora, Roberto (1996). Yogurt Forever: The Yogurt Encyclopaedia. http://www. yogurtforever.org/download/yogforevuk.pdf, erişim 28.12.2008
  • Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Gaziantep>Kültürel Detaylar> Ne Yenir? http:// www.gaziantepkulturturizm.gov.tr/BelgeGoster.aspx?F6E10F8892433CFFB78A052 406D03A32D85653DB9EC146B4, erişim 28.12.2008
  • Giddens, A. & K. Birdsall (2004). Sociology. Cambridge [England]: Polity Press.
  • Güvenç, Bozkurt (1980). Japon Kültürü. Türkiye: İş Bankası Kültür Yayınları
  • Harper, Douglas. Online Etymology Dictionary. www.etymonline.com, erişim 28.12.2008
  • Hattox, R. S. (1998). Kahve ve Kahvehaneler: Bir Toplumsal İçeceğin Yakındoğu’daki Kökenleri. çev. N. Elhüseyni, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 38. İstanbul: Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı.
  • Heine, P. (2004). Food Culture in the Near East, Middle East, and North Africa. Food Culture Around the World. Westport, Conn: Greenwood Press.
  • Heise, U. (2001). Kahve ve Kahvehane. çev. M. Tüzel Ankara: Dost Kitabevi.
  • Nişanyan, Sevan Sözlerin Soyağacı: Çağdaş Türkçenin Etimoloji Sözlüğü. www. nisanyansozluk.com, erişim, 28.12.2008
  • Kakuzo, Okakura. (2006) Çayname. çev. Ayşegül Seç, İstanbul: Arion Yayınevi.
  • Parasecoli, F. (2004). Food Culture in Italy. Food Culture Around the World. Westport, Conn: Greenwood Press.
  • Reimertz, S. (1998). Çayın Kültür Tarihi. çev.M. Tüzel Ankara: Dost Kitabevi.
  • Snodgrass, M. E. (2004). Encyclopedia of Kitchen History. New York: Fitzroy Dearborn.
  • Standage, T., & Fethi, A. (2005). Altı Bardakta Dünya Tarihi. Araştırma-İnceleme dizisi:1, İstanbul: Merkez Kitaplar.
  • Sungur, Nevin (2009) “Çay” National Geographic Türkiye Ağustos 2009 100. Sayı s. 72-91
  • Tezcan, Mahmut (2000). Türk Yemek Antropolojisi Yazıları. Ankara: HAGEM Yayınları.
  • Toussaint-Samat, M. (1993). A History of Food. Cambridge, MA: Blackwell Reference.

From Menengiç to Syrup: Drink Culture in Gaziantep

Yıl 2012, Cilt: 18 Sayı: 69, 25 - 39, 01.04.2012

Öz

The general purpose of this paper, which analyses drinks and drink culture, is
to try to understand and explain the particular consumption of globally recognised
drinks such as tea, coffee and fizzy drinks as well as traditional drinks. The study
explaining this matter is a 8-day field research conducted in Gaziantep city center.
Findings of this study were analyzed considering the social function and daily usage
of drinks, the usage on special occasions and as a part of healing. In Gaziantep,
drinks are central to the social life. Especially the way of drinking tea and coffee
is an important indicator of social relationships and hierarchy in society. Another
finding is that drink culture has changed in Gaziantep with the effect of media
and globalisation. Worldwide popular drinks such as fizzy drinks, instant coffee,
green tea and some herbal teas have become widespread in Gaziantep as well. In
addition, the society has attained a certain level of “consciousness” about healing
drinks due to the information from media and other channels. However, one of the
most important finding of the study is that traditional drinks have continued to
sustain along with global drinks. In this manner especially traditional drinks are an
important part of social life and a sign of belonging to the city

Kaynakça

  • Adamson, M. W. (2004). Food in medieval times. Food through history. Westport, Conn: Greenwood Press.
  • Ashkenazi, Micheal & Jeanne Jacob (2003) Food Culture in Japan. Food culture around the world. Westport, Conn: Greenwood Press.
  • Belge, Murat. (2008).Tarih Boyunca Yemek Kültürü. Istanbul: İletişim Yayınları.
  • Counihan, C. (1999). The Anthropology of Food and Body: Gender, Meaning, and Power. New York: Routledge.
  • Delaney, Carol. (1991). The Seed and The Soil: Gender and Cosmology in Turkish Village Society. Comparative Studies in Muslim Societies, 11. Berkeley: University of California Press.
  • Desmet-Grégoire, H. & F. Georgeon (1999). Doğu’da Kahve ve Kahvehaneler. İstanbul: YKY.
  • Flora, Roberto (1996). Yogurt Forever: The Yogurt Encyclopaedia. http://www. yogurtforever.org/download/yogforevuk.pdf, erişim 28.12.2008
  • Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Gaziantep>Kültürel Detaylar> Ne Yenir? http:// www.gaziantepkulturturizm.gov.tr/BelgeGoster.aspx?F6E10F8892433CFFB78A052 406D03A32D85653DB9EC146B4, erişim 28.12.2008
  • Giddens, A. & K. Birdsall (2004). Sociology. Cambridge [England]: Polity Press.
  • Güvenç, Bozkurt (1980). Japon Kültürü. Türkiye: İş Bankası Kültür Yayınları
  • Harper, Douglas. Online Etymology Dictionary. www.etymonline.com, erişim 28.12.2008
  • Hattox, R. S. (1998). Kahve ve Kahvehaneler: Bir Toplumsal İçeceğin Yakındoğu’daki Kökenleri. çev. N. Elhüseyni, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 38. İstanbul: Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı.
  • Heine, P. (2004). Food Culture in the Near East, Middle East, and North Africa. Food Culture Around the World. Westport, Conn: Greenwood Press.
  • Heise, U. (2001). Kahve ve Kahvehane. çev. M. Tüzel Ankara: Dost Kitabevi.
  • Nişanyan, Sevan Sözlerin Soyağacı: Çağdaş Türkçenin Etimoloji Sözlüğü. www. nisanyansozluk.com, erişim, 28.12.2008
  • Kakuzo, Okakura. (2006) Çayname. çev. Ayşegül Seç, İstanbul: Arion Yayınevi.
  • Parasecoli, F. (2004). Food Culture in Italy. Food Culture Around the World. Westport, Conn: Greenwood Press.
  • Reimertz, S. (1998). Çayın Kültür Tarihi. çev.M. Tüzel Ankara: Dost Kitabevi.
  • Snodgrass, M. E. (2004). Encyclopedia of Kitchen History. New York: Fitzroy Dearborn.
  • Standage, T., & Fethi, A. (2005). Altı Bardakta Dünya Tarihi. Araştırma-İnceleme dizisi:1, İstanbul: Merkez Kitaplar.
  • Sungur, Nevin (2009) “Çay” National Geographic Türkiye Ağustos 2009 100. Sayı s. 72-91
  • Tezcan, Mahmut (2000). Türk Yemek Antropolojisi Yazıları. Ankara: HAGEM Yayınları.
  • Toussaint-Samat, M. (1993). A History of Food. Cambridge, MA: Blackwell Reference.
Toplam 23 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA66YH92BR
Bölüm Araştırma Makaleleri - Research Articles
Yazarlar

Pelin Yılmaz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 18 Sayı: 69

Kaynak Göster

APA Yılmaz, P. (2012). Menengiçten Şuruba: Gaziantep’te İçecek Kültürü. Folklor/Edebiyat, 18(69), 25-39.

Derginin yayım dili Türkçe ve İngilizce’dir, ayrıca Türkçe de olsa tüm basılan makalelerin başlık, öz ve anahtar sözcükleri İngilizce olarak da makalede bulunur. Hakemlerden onay almış Türkçe makaleler için 750-1000 sözcükten oluşan genişletilmiş özet (extended summary) gereklidir. Elektronik çeviriler kabul edilmez.
Dergi TR-Dizin, Web of Science (ESCI), DOAJ ile diğer pek çok dizin tarafından taranmaktadır. Scimagoe quartile değeri: Q2 'dir:

TR DIZIN 2020 Etik Kriterleri kapsamında, dergimize 2020 yılından itibaren etik kurul izni gerektiren çalışmalar için makalenin yöntem bölümünde ilgili Etik Kurul Onayı ile ilgili bilgilere (kurul-tarih-sayı) yer verilmesi gerekecektir. Bu nedenle dergimize makale gönderecek olan yazarlarımızın ilgili kriteri göz önünde bulundurarak makalelerini düzenlemeleri önemle rica olunur.

Alan Editörleri/ Field Editörs

Halkbilimi/Folklore
Prof.Dr. Hande Birkalan-Gedik (JohannWolfgang-Goethe İniversitet-birkalan-gedik@m.uni-frankfurt.de)
Prof.Dr. Ali Yakıcı (Gazi Üniversitesi-yakici@gazi.edu.tr)
Prof.Dr. Aynur Koçak (Yıldız Teknik Üniversitesi-nurkocak@yildiz.edu.tr)
Prof.Dr. Işıl Altun ( (Regensburg Üniversitesi/Kocaeli Üniversitesi-İsil.Altun@zsk.uni-regensburg.de)
Edebiyat/Literature
Prof.Dr. Abdullah Uçman (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi -emekli-29 MayısÜniversitesi-abdullahucman@29mayis.edu.tr
Prof. Dr. Ramazan Korkmaz (Ardahan Üniversitesi-emekli-Kafkasya Üniversiteler Birliği -KÜNİB-r_korkmaz@hotmail.com)
Prof.Dr. Emel Kefeli (Marmara Üniversitesi-emekli-İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi-ayseemelkefeli @gmail.com)
Antropoloji/Anthropology
Prof.Dr. Hanife Aliefendioğlu (Doğu Akdeniz Üniversitesi-hanife.aliefendioglu@emu.edu.tr)
Prof. Dr. Şebnem Pala Güzel (Başkent Üniversitesi-sebnempa@baskent.edu.tr)
Prof.Dr. Derya Atamtürk Duyar (İstanbul Üniversitesi-datamturk@istanbul.edu.tr)
Prof.Dr. Meryem Bulut (Ankara Üniversitesi-meryem.bulut@gmail.com)
Dil-Dilbilim/Language-Linguistics
Prof.Dr. Nurettin Demir (Hacettepe Üniversitesi-demir@hacettepe.edu.tr)
Prof. Dr. Aysu Erden (Maltepe Üniversitesi-aysuerden777@gmail.com)
Prof.Dr. Sema Aslan Demir (Hacettepe Üniversitesi-semaaslan@hacettepe.edu.tr)