Research Article
BibTex RIS Cite

Yozgat Yöresi Yemek ve Tatlı Kültürünün Sürdürülebilirliği

Year 2021, Volume: 27 Issue: 105, 299 - 319, 01.02.2021
https://doi.org/10.22559/folklor.1548

Abstract

Yozgat hem çok fazla göç alan hem de çok göç veren bir ildir. Bundan dolayı Yozgat
halkının kültürel değerlerini devam ettirip ettirmediği merak konusudur. Bu
çalışmanın amacı güncel koşullarda Yozgat halkının yemek ve tatlı kültürünü bilip
bilmediklerini ortaya çıkarmaktır. Çalışma grubu, aslen Yozgatlı olup da gerek
Yozgat’ta gerekse Türkiye’nin çeşitli illerinde ve yurtdışında yaşayan 50 kadından
oluşmaktadır. Veri toplama aracının oluşturulması esnasında 3 halk eğitimcisinin
görüşüne başvurularak 5 ana, 3 de alt sorudan meydana gelen toplam 8 soru tercih
edilmiştir. Böylece verilerin toplanmasında 8sorudan oluşan bir görüşme formu
kullanılmıştır. Bu görüşme formu aracılığıyla, Yozgatlı kadınların, yaş ve çalışma
durumu değişkenleri göz önünde bulundurularak Yozgat yemek ve tatlı kültürünü
ne kadar bildikleri ortaya çıkarılmıştır. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde ise
içerik analizinden yararlanılmış; veriler belli kategorilerle temalara ayrılarak frekans
ve yüzdeliklerle gösterilmiş, çeşitli karşılaştırmalar yapılmıştır. Elde edilen
bulgular neticesinde 46-70 yaş arasındakilerin 20-45 yaş aralığındakilere, çalışmayanların
da çalışanlara nazaran Yozgat yöresi yemek ve tatlı kültürünü çok daha iyi bildikleri tespit edilmiştir.

References

  • Akkuş, Ç. (2019). Yemek kültürünün sürdürülebilirliğini kadınların demografik özellikleri etkiliyor mu? Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7(2), 731-750.
  • Büyükşalvarcı, A., Şapcılar, M. C. ve Yılmaz, G. (2016). Yöresel yemeklerin turizm işletmelerinde kullanılma durumu: Konya örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 4(4), 165-181.
  • Çağlayan, S. (2011). Göç kuramları, göç ve göçmen ilişkisi. Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi, 17, 67-91.
  • Çelik, M., Aksoy, M. ve Özkaya, F.(2017). Bozok Üniversitesi öğrencilerinin Yozgat yemeklerini tanıma düzeyi. II. Uluslararası Bozok Sempozyumu bildiriler kitabı içinde (s.56-69). Yozgat: Bozok Üniversitesi.
  • Düzgün, E. ve Durlu Özkaya, F. (2015). Mezopotamya’dan günümüze mutfak kültürü. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3(1), 41-47.
  • Erdem, Ö., Mızrak, M. ve Kemer, A. K. (2018). Yöresel yemeklerin bölge restoranlarında kullanılma durumu: Mengen örneği. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi, 3(1), 44-61.
  • Serçeoğlu, N. (2014). Yöre halkının mutfak kültürünü tanıma durumunun tespit edilmesi: Erzurum ili. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 2(4), 36-46.
  • Sered, S. S. (1988). Food and holiness: Cooking as a sacred act among middle-eastern jewish women. Anthropological Quarterly, 61(3), 129-139.
  • T.C. Yozgat Valiliği (1991). Yozgat 1991 il yıllığı. Ankara: Yozgat Valiliği.
  • Yurt, R. (2016). Nüfus yaş ve cinsiyet gruplarının göçe etkisi (Yozgat örneği). I. Uluslararası Bozok Sempozyumu bildiriler kitabı içinde (s. 467-484). Yozgat: Bozok Üniversitesi.
  • Elektronik kaynaklar: T.C. Yozgat Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. Yozgat mutfağı ve yöresel yemekleri. https:// yozgat.ktb.gov.tr/Eklenti/52544,yozgat-mutfagi-ve--yoresel-yemekleripdf.pdf?0 adresinden edinilmiştir.
Year 2021, Volume: 27 Issue: 105, 299 - 319, 01.02.2021
https://doi.org/10.22559/folklor.1548

Abstract

References

  • Akkuş, Ç. (2019). Yemek kültürünün sürdürülebilirliğini kadınların demografik özellikleri etkiliyor mu? Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7(2), 731-750.
  • Büyükşalvarcı, A., Şapcılar, M. C. ve Yılmaz, G. (2016). Yöresel yemeklerin turizm işletmelerinde kullanılma durumu: Konya örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 4(4), 165-181.
  • Çağlayan, S. (2011). Göç kuramları, göç ve göçmen ilişkisi. Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi, 17, 67-91.
  • Çelik, M., Aksoy, M. ve Özkaya, F.(2017). Bozok Üniversitesi öğrencilerinin Yozgat yemeklerini tanıma düzeyi. II. Uluslararası Bozok Sempozyumu bildiriler kitabı içinde (s.56-69). Yozgat: Bozok Üniversitesi.
  • Düzgün, E. ve Durlu Özkaya, F. (2015). Mezopotamya’dan günümüze mutfak kültürü. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3(1), 41-47.
  • Erdem, Ö., Mızrak, M. ve Kemer, A. K. (2018). Yöresel yemeklerin bölge restoranlarında kullanılma durumu: Mengen örneği. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi, 3(1), 44-61.
  • Serçeoğlu, N. (2014). Yöre halkının mutfak kültürünü tanıma durumunun tespit edilmesi: Erzurum ili. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 2(4), 36-46.
  • Sered, S. S. (1988). Food and holiness: Cooking as a sacred act among middle-eastern jewish women. Anthropological Quarterly, 61(3), 129-139.
  • T.C. Yozgat Valiliği (1991). Yozgat 1991 il yıllığı. Ankara: Yozgat Valiliği.
  • Yurt, R. (2016). Nüfus yaş ve cinsiyet gruplarının göçe etkisi (Yozgat örneği). I. Uluslararası Bozok Sempozyumu bildiriler kitabı içinde (s. 467-484). Yozgat: Bozok Üniversitesi.
  • Elektronik kaynaklar: T.C. Yozgat Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. Yozgat mutfağı ve yöresel yemekleri. https:// yozgat.ktb.gov.tr/Eklenti/52544,yozgat-mutfagi-ve--yoresel-yemekleripdf.pdf?0 adresinden edinilmiştir.
There are 11 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Creative Arts and Writing
Journal Section Articles
Authors

Selma Korkmaz This is me

Tülay Kaya Tekman This is me 0000-0003-0200-047X

Publication Date February 1, 2021
Published in Issue Year 2021 Volume: 27 Issue: 105

Cite

APA Korkmaz, S., & Tekman, T. K. (2021). Yozgat Yöresi Yemek ve Tatlı Kültürünün Sürdürülebilirliği. Folklor/Edebiyat, 27(105), 299-319. https://doi.org/10.22559/folklor.1548

Journal website: https://folkloredebiyat.org
The journal’s publication languages are both English and Turkish. Also despite articles in Turkish, the title, abstract, and keywords are also in English. Turkish articles approved by the reviewers are required to submit an extended summary (750-1000 words) in English.
The journal is indexed by TR-Dizin, Web of Science (ESCI), DOAJ, and many other indexes and datebases.
Within the scope of TR DIZIN 2020 Ethical Criteria and as of the year 2020, studies requiring ethics committee approval must indicate Ethics Committee Approval details (committe-date-issue) in the article’s methods section. With this in mind, we request from our author candidates to edit their article accordingly before sending it to the journal.

Field EdItors

Folklore:
Prof.Dr. Hande Birkalan-Gedik
(Frankfurt University- birkalan-gedik@em.uni.frankfurt.de)
Prof. Dr. Arzu Öztürkmen
(Bosphorus University- ozturkme@boun.edu.tr)
Edebiyat-Literature
Prof. Dr. G. Gonca Gökalp Alpaslan (Hacettepe University - ggonca@
hacettepe.edu.tr)
Prof. Dr. Ramazan Korkmaz
(President, Caucasus University Association- r_korkmaz@hotmail.com)
Antropoloji-Anthropology
Prof. Dr. Akile Gürsoy
(Beykent University - gursoyakile@gmail.com)
Prof.Dr. Serpil Aygün Cengiz
(Ankara University - serpilayguncengiz@gmail.com)
Dil-Dilbilim/Linguistics
Prof.Dr. Aysu Erden
(Maltepe University - aysuerden777@gmail.com)
Prof. Dr. V. Doğan Günay
(Dokuz Eylul University- dogan.gunay@deu.edu.tr)