Research Article

Epistemik Sorumluluk ve Avrupa Birliği’nin Arabuluculuk Pratiklerinde Kadınların Barış Müzakerelerine Anlamlı Katılımı: Kosova-Sırbistan Diyaloğu Örneği

Number: 1 December 24, 2024
TR EN

Epistemik Sorumluluk ve Avrupa Birliği’nin Arabuluculuk Pratiklerinde Kadınların Barış Müzakerelerine Anlamlı Katılımı: Kosova-Sırbistan Diyaloğu Örneği

Abstract

Bu makale, toplumsal cinsiyet eşitliği normunun şekillendirdiği ‘anlamlı katılım’ anlayışı ile ‘epistemik sorumluluk’ perspektifini birleştirerek, Kosova ve Sırbistan arasındaki barış müzakereleri örneği üzerinden, Avrupa Birliği’nin (AB) arabuluculuk pratiklerinde kadınların resmi müzakere süreçlerine katılımını incelemektedir. AB’ye tam üyelik sürecinde olan Kosova ve Sırbistan arasında devam eden barış müzakerelerinin 2011 yılından bu yana baş arabulucusu AB’dir ve tarafların hükümetleri üzerinde ciddi bir kaldıraç etkisi vardır. Kritik soru ise, bu etki ve sorumlulukla AB’nin kadınların müzakerelere eşit ve anlamlı katılımını hangi yollarla ve ne ölçüde sağlayabildiğidir. Süreç izleme yöntemiyle, AB ve sivil toplum tarafından yayınlanan birincil metinler üzerinden yapılan inceleme göstermektedir ki, kadınları temsilen sivil toplum örgütleri üst düzey resmi müzakerelere dahil edilmemişlerdir. Müzakere heyetlerinde kadınların niceliksel varlığı ise sembolik düzeyde kalmıştır. Çalışmanın bir başka bulgusu, kadınların çabalarına rağmen AB’nin hazırladığı anlaşma metinlerinde kadınların taleplerine yeterince yer vermemiş olmasıdır. Bu önemli örnek üzerinden çalışmanın vardığı sonuç, AB’nin ciddi potansiyeline ve söylemlerine rağmen, toplumsal cinsiyete duyarlı bir arabuluculuk pratiğini hayata geçiremediğidir. Söylem ve pratik arasındaki bu fark, AB’nin epistemik sorumlulukları ve normatif aktörlük iddiası ekseninde gelişen tartışmalara yeni bir boyut kazandıracak niteliktedir.

Keywords

Ethical Statement

Araştırma makalesinin etik kurallara uyduğunu beyan ederim.

Thanks

Doç. Dr. Rahime Süleymanoğlu-Kürüm ve Doç. Dr. Ayşegül Gökalp Kutlu'ya makalenin ilk taslağı üzerinden verdikleri değerli yorumlara teşekkür ederim.

References

  1. Abou-Habib, Lina, Valeria Esquivel, Anne Marie Goetz, Joanne Sandler ve Caroline Sweetman. “Introduction: Gender, development, and Beijing +25,” Gender & Development 28, no. 2, (2020): 223-237.
  2. Arat, Zehra F. Kabasakal. “Feminisms, women's rights, and the UN: Would achieving gender equality empower women?” American Political Science Review 109 no.4, (2015): 674-689.
  3. Bardhan, Kalpana, and Stephan Klasen. “UNDP’s gender-related indices: A critical review,” World Development 27, no.6 (1999): 985-1010.
  4. Beetham, Gwendolyn, and Justina Demetriades. “Feminist research methodologies and development: Overview and practical application,” Gender & Development 15, no.2 (2007): 199-216.
  5. Beck, Erin. “What a feminist curiosity contributes to the study of development,” Studies in Comparative International Development 52, (2017): 139-154.
  6. Berenstain, Nora. “White feminist gaslighting,” Hypatia 35, no.4 (2020): 733-758.
  7. Beteta, Hanny Cueva. “What is missing in measures of women's empowerment?” Journal of Human Development 7, no. 2 (2006): 221-241.
  8. Bongaarts, John. “Population policy options in the developing world,” Science 263.5148 (1994): 771-776.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Women's Studies

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 24, 2024

Submission Date

September 11, 2024

Acceptance Date

November 7, 2024

Published in Issue

Year 2024 Number: 1

APA
Özdemir-sarıgil, B. (2024). Epistemik Sorumluluk ve Avrupa Birliği’nin Arabuluculuk Pratiklerinde Kadınların Barış Müzakerelerine Anlamlı Katılımı: Kosova-Sırbistan Diyaloğu Örneği. Fe Dergi, 1, 89-120. https://doi.org/10.46655/federgi.1547759
AMA
1.Özdemir-sarıgil B. Epistemik Sorumluluk ve Avrupa Birliği’nin Arabuluculuk Pratiklerinde Kadınların Barış Müzakerelerine Anlamlı Katılımı: Kosova-Sırbistan Diyaloğu Örneği. Fe Dergi. 2024;(1):89-120. doi:10.46655/federgi.1547759
Chicago
Özdemir-sarıgil, Burcu. 2024. “Epistemik Sorumluluk Ve Avrupa Birliği’nin Arabuluculuk Pratiklerinde Kadınların Barış Müzakerelerine Anlamlı Katılımı: Kosova-Sırbistan Diyaloğu Örneği”. Fe Dergi, no. 1: 89-120. https://doi.org/10.46655/federgi.1547759.
EndNote
Özdemir-sarıgil B (December 1, 2024) Epistemik Sorumluluk ve Avrupa Birliği’nin Arabuluculuk Pratiklerinde Kadınların Barış Müzakerelerine Anlamlı Katılımı: Kosova-Sırbistan Diyaloğu Örneği. Fe Dergi 1 89–120.
IEEE
[1]B. Özdemir-sarıgil, “Epistemik Sorumluluk ve Avrupa Birliği’nin Arabuluculuk Pratiklerinde Kadınların Barış Müzakerelerine Anlamlı Katılımı: Kosova-Sırbistan Diyaloğu Örneği”, Fe Dergi, no. 1, pp. 89–120, Dec. 2024, doi: 10.46655/federgi.1547759.
ISNAD
Özdemir-sarıgil, Burcu. “Epistemik Sorumluluk Ve Avrupa Birliği’nin Arabuluculuk Pratiklerinde Kadınların Barış Müzakerelerine Anlamlı Katılımı: Kosova-Sırbistan Diyaloğu Örneği”. Fe Dergi. 1 (December 1, 2024): 89-120. https://doi.org/10.46655/federgi.1547759.
JAMA
1.Özdemir-sarıgil B. Epistemik Sorumluluk ve Avrupa Birliği’nin Arabuluculuk Pratiklerinde Kadınların Barış Müzakerelerine Anlamlı Katılımı: Kosova-Sırbistan Diyaloğu Örneği. Fe Dergi. 2024;:89–120.
MLA
Özdemir-sarıgil, Burcu. “Epistemik Sorumluluk Ve Avrupa Birliği’nin Arabuluculuk Pratiklerinde Kadınların Barış Müzakerelerine Anlamlı Katılımı: Kosova-Sırbistan Diyaloğu Örneği”. Fe Dergi, no. 1, Dec. 2024, pp. 89-120, doi:10.46655/federgi.1547759.
Vancouver
1.Burcu Özdemir-sarıgil. Epistemik Sorumluluk ve Avrupa Birliği’nin Arabuluculuk Pratiklerinde Kadınların Barış Müzakerelerine Anlamlı Katılımı: Kosova-Sırbistan Diyaloğu Örneği. Fe Dergi. 2024 Dec. 1;(1):89-120. doi:10.46655/federgi.1547759