Review
BibTex RIS Cite

Antioxidant Properties of Some Fruits

Year 2015, Volume: 1 Issue: 3, 41 - 46, 01.06.2015

Abstract

There is an increase in attention due to the changes of ecological conditions against potential loss and gain of plants which are important in terms of healthy living. Nutritional antioxidants are seen as useful in slowing down the chemical process of oxidation in reactions that cause diseases in various tissues. Various fruits contain plenty of antioxidants, but dietary antioxidant additives are still being developed. There is also an increase in demand for natural antioxidants instead of antioxidants that contain synthetical substances in the food industry. This article is aimed to provide an information about the bioactive components of certain antioxidant containing fruits and their benefits for health

References

  • Abeysinghe, D. C., Li, X., Sun, C. D., Zhang, W. S., Zhou, C. H., Chen, K. S. 2007. Bioactive compounds and antioxidant capacities in different edible tissues of citrus fruit of four species. Food Chemistry, 100, 1338-1344.
  • Acartürk, R. 2001. Şifalı bitkiler flora va sağlığımız, 3. baskı, OVAK, Ankara..
  • Cai, Y., Luo, O., Sun, M., Corke, H. 2004. Antioxidant activity and phenolic compounds of 112 traditional Chinese medicinal plants associated with anticancer. Life Sciences, 74, 2157–2184.
  • Çelik, H. 2004. Karadeniz için yeni bir meyve: Likapa (yaban mersini). Ekoloji Magazin, 1, 50-54.
  • Durmaz, G., Alpaslan, M. 2007. Antioxidant properties of roasted apricot (Prunus armeniaca L.) kernel. Food Chemistry, 100, 1177–1181.
  • Güldaş, M., Turantaş, F. 2000. Meyvelerin beslenmedeki önemi ve üzümsü meyvelerin sağlık üzerine etkileri. Gıda, Dünya Yayınları, 12, 97-100.
  • Hagen, S. F., Borge, G. I. A., Bengtsson, G. B., Bilger, W., Berge, A., Haffner, K., Solhaug, K. A. 2007. Phenolic contents and other health and sensory related properties of apple fruit (Malus domestica Borkh., cv. Aroma): Effect of postharvest UV-B irradiation. Postharvest Biology and Technology, 45, 1–10.
  • Hakkinen, S. 2000. Flavonols and phenolic acids in berries and berry products. Kuopio University Publications D. Medical Sciences, 221.
  • Heinonen, I. M. 2002. Antioxidants in fruits, berries and vegetables, In W. Jongen (ed), fruit and vegetable processing improving qualty. CRC Press, USA.
  • Kan, T., Bostan, Z. 2010. Changes of contents of polyphenols and vitamin a of organic and conventional fresh and dried apricot cultivars (Prunus armeniaca L.). World J Agric Sci 6: 120-126.
  • Küçük, M., Akyüz. E., Karaoğlu, Ş., Kolaylı, S., Yaylı, N., Ocak, Ü. 2005. Nar (Punica granatum) meyvesinin uçucu yağlarının kimyasal bileşenleri ve biyolojik aktiviteleri. 19. Ulusal Kimya Kongresi.
  • Meyer, A. S., Suhr, K. I., Nielsen, P. 2000. Natural food preservatives. In T. Ohlsson and N. Bengtsson (eds), Minimal Processing Technologies In The Food İndustry. CRC Press, USA.
  • Nizamlıoğlu, N. M., Sebahattin, N. A. S. 2010. Meyve ve sebzelerde bulunan fenolik bileşikler; yapıları ve önemleri. Electronic Journal of Food Technologies, 5(1), 20-35.
  • Rice-Evans, C. A., Miller, N. J., Paganga G. 1997. Antioxidant properties of phenolic compounds. Trends Plant Science, 2, 152-159.
  • Sestili, P., Martinelli, C., Ricci, D., Fraternale, D., Bucchini, A., Giamperi. P., Curcio, R., Piccoli, G., Stocchi, V. 2007. Cytoprotective effect of preparations from various parts of Punica granatum L. fruits in oxidatively injured mammalian cells in comparison with their antioxidant capacity in cell free systems. Pharmacological Research, 56(1):18-26.
  • Tosun, İ., Yüksel, S. 2003. Üzümsü meyvelerin antioksidan kapasitesi. Gıda/The Journal of Food, 28, 305-311.
  • Vattem, D. A., Shetty, K. 2003. Ellagic acid production and phenolic antioxidant activity in cranberry pomace (Vaccinium macrocarpon) mediated by Lentinus edodes using a solid-state system. Process Biochemistry, 3(39), 367-379.
  • Wang, H., Cao, G., Prior, R. L. 1997. Oxygen radical absorbing capacity of anthocyanins. J. Agric. Food Chem., 45, 304-309.

Bazı Meyvelerin Antioksidan Özellikleri

Year 2015, Volume: 1 Issue: 3, 41 - 46, 01.06.2015

Abstract

Ekolojik koşulların değişmesi nedeniyle sağlıklı yaşam açısından önemli olan bitkilerin potansiyel kaybı ve kazanımı alanında dikkatler artmaktadır. Besinsel antioksidanlar çeşitli dokularda hastalıklara yol açan reaksiyonlarda oksidasyonun kimyasal sürecini yavaşlattığı için faydalı görülmektedir. Çeşitli bitkilerin meyveleri antioksidanları bol miktarda içermektedir yine de besinsel antioksidan ilaveleri geliştirilmektedir. Gıda endüstrisinde sentetik olarak katkı maddesi bulunduran maddelerin yerine doğal antioksidanlara karşı talep artışı da bulunmaktadır. Bu makalede antioksidan etkili bazı meyvelerin biyoaktif bileşenleri ve sağlık için yararları hakkında genel bilgi verilmektedir

References

  • Abeysinghe, D. C., Li, X., Sun, C. D., Zhang, W. S., Zhou, C. H., Chen, K. S. 2007. Bioactive compounds and antioxidant capacities in different edible tissues of citrus fruit of four species. Food Chemistry, 100, 1338-1344.
  • Acartürk, R. 2001. Şifalı bitkiler flora va sağlığımız, 3. baskı, OVAK, Ankara..
  • Cai, Y., Luo, O., Sun, M., Corke, H. 2004. Antioxidant activity and phenolic compounds of 112 traditional Chinese medicinal plants associated with anticancer. Life Sciences, 74, 2157–2184.
  • Çelik, H. 2004. Karadeniz için yeni bir meyve: Likapa (yaban mersini). Ekoloji Magazin, 1, 50-54.
  • Durmaz, G., Alpaslan, M. 2007. Antioxidant properties of roasted apricot (Prunus armeniaca L.) kernel. Food Chemistry, 100, 1177–1181.
  • Güldaş, M., Turantaş, F. 2000. Meyvelerin beslenmedeki önemi ve üzümsü meyvelerin sağlık üzerine etkileri. Gıda, Dünya Yayınları, 12, 97-100.
  • Hagen, S. F., Borge, G. I. A., Bengtsson, G. B., Bilger, W., Berge, A., Haffner, K., Solhaug, K. A. 2007. Phenolic contents and other health and sensory related properties of apple fruit (Malus domestica Borkh., cv. Aroma): Effect of postharvest UV-B irradiation. Postharvest Biology and Technology, 45, 1–10.
  • Hakkinen, S. 2000. Flavonols and phenolic acids in berries and berry products. Kuopio University Publications D. Medical Sciences, 221.
  • Heinonen, I. M. 2002. Antioxidants in fruits, berries and vegetables, In W. Jongen (ed), fruit and vegetable processing improving qualty. CRC Press, USA.
  • Kan, T., Bostan, Z. 2010. Changes of contents of polyphenols and vitamin a of organic and conventional fresh and dried apricot cultivars (Prunus armeniaca L.). World J Agric Sci 6: 120-126.
  • Küçük, M., Akyüz. E., Karaoğlu, Ş., Kolaylı, S., Yaylı, N., Ocak, Ü. 2005. Nar (Punica granatum) meyvesinin uçucu yağlarının kimyasal bileşenleri ve biyolojik aktiviteleri. 19. Ulusal Kimya Kongresi.
  • Meyer, A. S., Suhr, K. I., Nielsen, P. 2000. Natural food preservatives. In T. Ohlsson and N. Bengtsson (eds), Minimal Processing Technologies In The Food İndustry. CRC Press, USA.
  • Nizamlıoğlu, N. M., Sebahattin, N. A. S. 2010. Meyve ve sebzelerde bulunan fenolik bileşikler; yapıları ve önemleri. Electronic Journal of Food Technologies, 5(1), 20-35.
  • Rice-Evans, C. A., Miller, N. J., Paganga G. 1997. Antioxidant properties of phenolic compounds. Trends Plant Science, 2, 152-159.
  • Sestili, P., Martinelli, C., Ricci, D., Fraternale, D., Bucchini, A., Giamperi. P., Curcio, R., Piccoli, G., Stocchi, V. 2007. Cytoprotective effect of preparations from various parts of Punica granatum L. fruits in oxidatively injured mammalian cells in comparison with their antioxidant capacity in cell free systems. Pharmacological Research, 56(1):18-26.
  • Tosun, İ., Yüksel, S. 2003. Üzümsü meyvelerin antioksidan kapasitesi. Gıda/The Journal of Food, 28, 305-311.
  • Vattem, D. A., Shetty, K. 2003. Ellagic acid production and phenolic antioxidant activity in cranberry pomace (Vaccinium macrocarpon) mediated by Lentinus edodes using a solid-state system. Process Biochemistry, 3(39), 367-379.
  • Wang, H., Cao, G., Prior, R. L. 1997. Oxygen radical absorbing capacity of anthocyanins. J. Agric. Food Chem., 45, 304-309.
There are 18 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

İnan Kaya This is me

Müge Mavioğlu Kaya This is me

Publication Date June 1, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 1 Issue: 3

Cite

APA Kaya, İ., & Mavioğlu Kaya, M. (2015). Bazı Meyvelerin Antioksidan Özellikleri. Science and Technique in the 21st Century, 1(3), 41-46.