Genistein and daidzein, known as phytoestrogen in all the legumes, are an isoflavone and have many important molecular effects in terms of health. Due to its similarity to estrogen hormone structure, interest in the biological mechanism of action of genistein and daidzein 1 Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 06170, Ankara-Türkiye Tarımsal Biyoteknoloji Anabilim Dalı, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, 40100, KırşehirTürkiye Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü, Ziraat Fakültesi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, 40100, Kırşehir-Türkiye 4Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü, Ziraat Fakültesi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, 40100, Kırşehir-Türkiye, Sorumlu Yazar: gfilik@ahievran.edu.trhas increased in recent years. It is reported that isoflavones in legumes, especially in soybeans, have antioxidant, anticarcinogenic and antiosteoporosis effects. Among the anticarcinogenic active compounds in soy bean, the most investigated agent is genistein. During the literature research, it has been reported that the intake of genistein by the consumption of soy bean reduces the risk of many important cancers, especially breast, colon and prostate cancer. The main objective of this article is to investigate the mechanism of action of genistein, the one of the recommended isoflavone to be used in the treatment of many diseases, and its relationship with various metabolic diseases and cancer with related literature information
Tüm baklagillerde fitoöstrojen olarak bilinen genistein ve daidzein bir izoflavon olup, sağlık açısından da önemli birçok moleküler etkiye sahiptir. Östrojen hormonu yapısına benzerliği nedeniyle son yıllarda izoflavonlardan genistein ve daidzeinin biyolojik etki mekanizmasına olan ilgi artmıştır. Baklagillerden özellikle soya fasulyesi içerisinde bulunan izoflavonların antioksidan, antikanserojen ve antiosteoporoz etkileri olduğu bildirilmektedir. Soyada antikanserojen aktif bileşikler arasında en çok araştırılan ajan ise genisteindir. Literatür araştırması sırasında soya tüketimi ile vücuda alınan genistein varlığı, meme, kolon, prostat kanseri başta olmak üzere birçok önemli kanser riskini azalttığı bildirilmiştir. Bu makalenin temel amacı birçok hastalığın tedavisinde kullanılabileceği tavsiye edilen izoflavonlardan genisteinin etki mekanizmasını, çeşitli metabolik hastalıklarla ve kanserle olan ilişkisini ilgili literatür bilgileriyle araştırmaktır
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 1 Issue: 7 |