Review
BibTex RIS Cite

Önemli Bir Yem Bitkisi: SORGUM

Year 2017, Volume: 2 Issue: 8, 37 - 44, 01.12.2017

Abstract

Türkiye'deki hayvancılık, büyük ölçüde çayır-mera alanlarına dayanmaktadır. Ancak, bu alanlar, uzun yıllar boyunca tek taraflı ve aşırı kullanım nedeniyle verimsiz hale geldi ve toprağı bile koruyamadı. Ülkemiz, birçok yem bitkisinin ekimi için çok uygun ekolojik koşullara sahip olsa da, yem bitkileri ekim alanı istenen seviyenin oldukça altındadır. Yüksek besleme değeri, taşıma, depolama ve muhafaza kolaylığı, silajlık mısır ve sorgum ekim alanlarını artırmaktadır. Bu çalışmada sorgumun kaba yem kaynağı olarak önemi vurgulanacaktır

References

  • Anonim, (2016a), https://www.bitkiler.co/2016/09/sorgum.html. 22.08.2016
  • Anonim, (2016b). https://www.millermagazine.com/dunya-sorgum-ve-dari-pazari-2/.html. 25.10.2016.
  • Açıkgöz, E. 1995. Yem Bitkileri (II.Baskı). Uludağ Üniversitesi., Ziraat Fakültesi, Basımevi, No:7-025-0210, 456 s, Bursa.
  • Avcıoğlu, R., R, H. and Y., K. 2009. Yembitkileri. Genel Bölüm. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Cilt 1, İzmir, 2009.
  • Geren, H. and Kavut, Y. T. 2009a. İkinci ürün koşullarında yetiştirilen bazı sorgum (Sorghum sp.) türlerinin mısır (Zea mays L.) ile verim ve silaj kalitesi yönünden karşılaştırılması üzerine bir araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 46:1.
  • Geren, H. and Kavut, Y. T. 2009b. An Investigation on Comparison of Sorghum (Sorghum sp.) Species With Corn (Zea mays L.) Grown Under Second Crop Production. Ege Journal of Agricultural Research, 46:1.
  • Özmen, S. 2017. Bingöl Koşullarında Farklı Sorgum Türlerinin Ot Verimi ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi., Bingöl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı
  • Sabancı, C., O 2013. Buğdaygil Yem Bitkileri. Ahi Evran Üni. Ziraat Fak. Yay. No. 4. Ders Notları. 3. Kırşehir. 257 s. Giriş Copy Center, Seyhan, Adana. (ISBN: 978-605-63541- 2-0).
  • Şahan, B., D. 2017. Kırşehir Koşullarında Bazı Silajlık Sorgum (Sorghum vulgare L.) ile Sudanotu (Sorghum Sudanense [(Piper) Stapf.]) Melez Çeşitlerinin Performanslarının Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Yüksek Lisans Tezi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  • Şahin, İ., F. and Zaman, M. 2010. Hayvancılıkta önemli bir yem kaynağı: Silaj. Doğu Coğrafya Dergisi, 15:23, 1-18.
  • Tiryaki, İ. 2005. Sorgum: Genetik Kökeni, Kullanımı, Yetiştirme Teknikleri ve Biyoteknolojik Gelişmeler. KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi, 8:1, 84-90.
  • Turgut, I., Bilgili, U., Duman, A. and Acikgoz, E. 2005. Production of sweet sorghum (Sorghum bicolor L. Moench) increases with increased plant densities and nitrogen fertilizer levels. Acta Agriculturae Scandinavica Section B-Soil and Plant, 55:3, 236- 240.
  • Yavuz, M. 2005. Detergent Fiber System. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University, 2005:1.

An İmportant Forage Crop: SORGHUM

Year 2017, Volume: 2 Issue: 8, 37 - 44, 01.12.2017

Abstract

Animal husbandry in Turkey is based largely on meadow-pasture areas. However, these areas became inefficient due to unilateral and excessive use for many years and could not even protect the soil. Although our country has very suitable ecological conditions for the cultivation of many forage crops, the forage crops cultivation area is well below the desired level. High feeding value, ease of transportation, storage and protection, increase the cultivation areas of silage maize and sorghum. In this study, the importance of sorghum as a source of roughage will be emphasized

References

  • Anonim, (2016a), https://www.bitkiler.co/2016/09/sorgum.html. 22.08.2016
  • Anonim, (2016b). https://www.millermagazine.com/dunya-sorgum-ve-dari-pazari-2/.html. 25.10.2016.
  • Açıkgöz, E. 1995. Yem Bitkileri (II.Baskı). Uludağ Üniversitesi., Ziraat Fakültesi, Basımevi, No:7-025-0210, 456 s, Bursa.
  • Avcıoğlu, R., R, H. and Y., K. 2009. Yembitkileri. Genel Bölüm. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Cilt 1, İzmir, 2009.
  • Geren, H. and Kavut, Y. T. 2009a. İkinci ürün koşullarında yetiştirilen bazı sorgum (Sorghum sp.) türlerinin mısır (Zea mays L.) ile verim ve silaj kalitesi yönünden karşılaştırılması üzerine bir araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 46:1.
  • Geren, H. and Kavut, Y. T. 2009b. An Investigation on Comparison of Sorghum (Sorghum sp.) Species With Corn (Zea mays L.) Grown Under Second Crop Production. Ege Journal of Agricultural Research, 46:1.
  • Özmen, S. 2017. Bingöl Koşullarında Farklı Sorgum Türlerinin Ot Verimi ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi., Bingöl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı
  • Sabancı, C., O 2013. Buğdaygil Yem Bitkileri. Ahi Evran Üni. Ziraat Fak. Yay. No. 4. Ders Notları. 3. Kırşehir. 257 s. Giriş Copy Center, Seyhan, Adana. (ISBN: 978-605-63541- 2-0).
  • Şahan, B., D. 2017. Kırşehir Koşullarında Bazı Silajlık Sorgum (Sorghum vulgare L.) ile Sudanotu (Sorghum Sudanense [(Piper) Stapf.]) Melez Çeşitlerinin Performanslarının Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Yüksek Lisans Tezi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  • Şahin, İ., F. and Zaman, M. 2010. Hayvancılıkta önemli bir yem kaynağı: Silaj. Doğu Coğrafya Dergisi, 15:23, 1-18.
  • Tiryaki, İ. 2005. Sorgum: Genetik Kökeni, Kullanımı, Yetiştirme Teknikleri ve Biyoteknolojik Gelişmeler. KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi, 8:1, 84-90.
  • Turgut, I., Bilgili, U., Duman, A. and Acikgoz, E. 2005. Production of sweet sorghum (Sorghum bicolor L. Moench) increases with increased plant densities and nitrogen fertilizer levels. Acta Agriculturae Scandinavica Section B-Soil and Plant, 55:3, 236- 240.
  • Yavuz, M. 2005. Detergent Fiber System. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University, 2005:1.
There are 13 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Talat Budak This is me

Publication Date December 1, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 2 Issue: 8

Cite

APA Budak, T. (2017). Önemli Bir Yem Bitkisi: SORGUM. Science and Technique in the 21st Century, 2(8), 37-44.