Research Article

MUHASEBE SİSTEMİ UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ’NE (MSUGT’YE) GÖRE HAZIRLANAN FİNANSAL TABLOLARIN BÜYÜK ve ORTA BOY İŞLETMELER için FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI’NA (BOBİ FRS’YE) UYARLANMASI VE RASYO YÖNTEMİ İLE ANALİZİ

Volume: 3 Number: 2 June 30, 2018
EN TR

MUHASEBE SİSTEMİ UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ’NE (MSUGT’YE) GÖRE HAZIRLANAN FİNANSAL TABLOLARIN BÜYÜK ve ORTA BOY İŞLETMELER için FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI’NA (BOBİ FRS’YE) UYARLANMASI VE RASYO YÖNTEMİ İLE ANALİZİ

Abstract

Küreselleşmeyle birlikte, finansal tabloların bütün kullanıcıların anlayabileceği bir şekilde düzenlenmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS) bu ihtiyaca karşılık vermek amacıyla daha yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. UFRS’nin kullanılmasıyla, finansal tablolar sadece anlaşılır ve kullanışlı değil aynı zamanda daha şeffaf hale gelmişlerdir. Zaman içinde bu standartların ulusal düzenlemelere de etkileri olmuştur.

Türkiye’de ise finansal tablolar ile ilgili ilk düzenlemeler, 1992 yılında yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği (MSUGT) ile oluşturulmuştur. 2018 yılına gelindiğinde ise büyük ve orta boy işletmeler için UFRS ile uyumlu olan Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS) yayımlanmıştır. Standardı uygulayacak olan işletmeler, finansal tablolarını burada yer alan ilkelere göre oluşturmak zorundadır.

Bu çalışmada Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği’ne göre hazırlanan temel finansal tablolar, düzeltme kayıtları yapılarak, BOBİ FRS’ye uygun hale getirilmiştir. Her iki düzenlemeye göre hazırlanan bu finansal tablolar rasyo analizi açısından karşılaştırılmış ve ortaya çıkan farklılıklar incelenmiştir.

Keywords

References

  1. AERTS, Walter ve WALTON, Peter. (2013). Global Financial Accounting and Reporting, Hampshire: Cengage Learning.
  2. ALEXANDER, David, BRITTON, Anne ve JORISSEN, Ann. (2005). International Financial Reporting and Analysis, London: Thomson Learning.
  3. ATAMAN, Başak ve GÖKÇEN, Gürbüz. (2018). Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS) Uygulamaları, İstanbul: Beta Yayınları.
  4. BOBİ FRS. (2018). Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı Hakkında Tebliğ (Sıra No: 56). Resmi Gazete Sayısı: 30138 Mükerrer (02.04.2018).
  5. ÇALIYURT, Kıymet TUNCA ve KESİMLİ, İffet GÖRKEY. (2015). Avrupa’da Bağımsız Denetimde Mevzuat Açısından Gelişmeler ve Türkiye Yansımaları, Finans Politik & Ekonomik Yorumlar, 52 (602): 13-24.
  6. GIBSON, Charles H. (2009). Financial Reporting & Analysis, Using Financial Accounting Information, Mason, Ohio: South-Western Cengage Learning.
  7. ÖRTEN, Remzi, KAVAL, Hasan ve KARAPINAR, Aydın. (2007). Türkiye Muhasebe/Finansal Raporlama Standartları, Ankara: Gazi Kitabevi.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Economics, Business Administration

Journal Section

Research Article

Authors

Publication Date

June 30, 2018

Submission Date

May 18, 2018

Acceptance Date

June 4, 2018

Published in Issue

Year 2018 Volume: 3 Number: 2

APA
Cavlak, H., Ataman, B., & Gökçen, G. (2018). MUHASEBE SİSTEMİ UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ’NE (MSUGT’YE) GÖRE HAZIRLANAN FİNANSAL TABLOLARIN BÜYÜK ve ORTA BOY İŞLETMELER için FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI’NA (BOBİ FRS’YE) UYARLANMASI VE RASYO YÖNTEMİ İLE ANALİZİ. Finans Ekonomi Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 3(2), 458-477. https://doi.org/10.29106/fesa.424763
AMA
1.Cavlak H, Ataman B, Gökçen G. MUHASEBE SİSTEMİ UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ’NE (MSUGT’YE) GÖRE HAZIRLANAN FİNANSAL TABLOLARIN BÜYÜK ve ORTA BOY İŞLETMELER için FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI’NA (BOBİ FRS’YE) UYARLANMASI VE RASYO YÖNTEMİ İLE ANALİZİ. Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi. 2018;3(2):458-477. doi:10.29106/fesa.424763
Chicago
Cavlak, Hakan, Başak Ataman, and Gürbüz Gökçen. 2018. “MUHASEBE SİSTEMİ UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ’NE (MSUGT’YE) GÖRE HAZIRLANAN FİNANSAL TABLOLARIN BÜYÜK Ve ORTA BOY İŞLETMELER Için FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI’NA (BOBİ FRS’YE) UYARLANMASI VE RASYO YÖNTEMİ İLE ANALİZİ”. Finans Ekonomi Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 3 (2): 458-77. https://doi.org/10.29106/fesa.424763.
EndNote
Cavlak H, Ataman B, Gökçen G (June 1, 2018) MUHASEBE SİSTEMİ UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ’NE (MSUGT’YE) GÖRE HAZIRLANAN FİNANSAL TABLOLARIN BÜYÜK ve ORTA BOY İŞLETMELER için FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI’NA (BOBİ FRS’YE) UYARLANMASI VE RASYO YÖNTEMİ İLE ANALİZİ. Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 3 2 458–477.
IEEE
[1]H. Cavlak, B. Ataman, and G. Gökçen, “MUHASEBE SİSTEMİ UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ’NE (MSUGT’YE) GÖRE HAZIRLANAN FİNANSAL TABLOLARIN BÜYÜK ve ORTA BOY İŞLETMELER için FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI’NA (BOBİ FRS’YE) UYARLANMASI VE RASYO YÖNTEMİ İLE ANALİZİ”, Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, vol. 3, no. 2, pp. 458–477, June 2018, doi: 10.29106/fesa.424763.
ISNAD
Cavlak, Hakan - Ataman, Başak - Gökçen, Gürbüz. “MUHASEBE SİSTEMİ UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ’NE (MSUGT’YE) GÖRE HAZIRLANAN FİNANSAL TABLOLARIN BÜYÜK Ve ORTA BOY İŞLETMELER Için FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI’NA (BOBİ FRS’YE) UYARLANMASI VE RASYO YÖNTEMİ İLE ANALİZİ”. Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 3/2 (June 1, 2018): 458-477. https://doi.org/10.29106/fesa.424763.
JAMA
1.Cavlak H, Ataman B, Gökçen G. MUHASEBE SİSTEMİ UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ’NE (MSUGT’YE) GÖRE HAZIRLANAN FİNANSAL TABLOLARIN BÜYÜK ve ORTA BOY İŞLETMELER için FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI’NA (BOBİ FRS’YE) UYARLANMASI VE RASYO YÖNTEMİ İLE ANALİZİ. Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi. 2018;3:458–477.
MLA
Cavlak, Hakan, et al. “MUHASEBE SİSTEMİ UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ’NE (MSUGT’YE) GÖRE HAZIRLANAN FİNANSAL TABLOLARIN BÜYÜK Ve ORTA BOY İŞLETMELER Için FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI’NA (BOBİ FRS’YE) UYARLANMASI VE RASYO YÖNTEMİ İLE ANALİZİ”. Finans Ekonomi Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, vol. 3, no. 2, June 2018, pp. 458-77, doi:10.29106/fesa.424763.
Vancouver
1.Hakan Cavlak, Başak Ataman, Gürbüz Gökçen. MUHASEBE SİSTEMİ UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ’NE (MSUGT’YE) GÖRE HAZIRLANAN FİNANSAL TABLOLARIN BÜYÜK ve ORTA BOY İŞLETMELER için FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI’NA (BOBİ FRS’YE) UYARLANMASI VE RASYO YÖNTEMİ İLE ANALİZİ. Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi. 2018 Jun. 1;3(2):458-77. doi:10.29106/fesa.424763

Cited By