Objective: This study was performed to evaluate the nutritional habits and body mass indexes of the students attending to a private school. Materials and Methods: This destrictive study was carried out among 357 children attending Abdullah Aymaz Primary School between 10th March-20th April 2007. After the anthropometric measurements of the students (height, weight) were computed, Body Mass Indexes (BMI) based on an age and sex-specific were determined. Results: Of the 357 students, 175 were (49.0%) girls, 182 were (51.0%) boys and were aged between 7and 14 years old. The median age value of the students was 10 (min=7, max=14). Of the students, 87.1% (n=311) have had breakfast every day, 93.0 % (n=332) had lunch, 94.9% (n=339) had dinner regularly. Of the students, 62.5% (n=223) consumed milk and yoghurt, 56.9% (n=203) cheese, 87.4 % (n=312) bread, 35.2% (n=126) jam and honey, and 63.0% fresh fruit daily. There was no difference in the mean value of BKI between all age groups (p>0.05). Underweightness did not exist in boys and girls aged 7-9, boys aged 10, and girls aged 11 and 12. Being the highest values, 13.3% of the girls aged 14 were underweight, 33.3% of the boys aged 7 were overweight and 20.0 % of the boys aged 10 were obese. Conclusion: In this study, the frequency of overweight and obesity were found higher than the malnutrition. It is necessary that the regulations of the nutrition and life habits should be taken into account during the school health programs.
Amaç: Bu araştırma özel bir ilköğretim okulu öğrencilerinde beslenme alışkanlıklarının ve beden kitle indekslerinin değerlendirilmesi amacı ile yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tipteki bu araştırma Abdullah Aymaz İlköğretim Okulu'nun 357 öğrencisinde 10 Mart- 20 Nisan 2007 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerin antropometrik ölçümleri (vücut ağırlığı, boy) yapılarak, yaşa ve cinse özgü beden kitle indeksleri (BKİ) belirlendi. Bulgular: 357 öğrencinin 175'i (%49.0) kız, 182'si (%51.0) erkekti ve 7-14 yaş grubunda idiler. Öğrencilerin ortanca yaş değeri 10 (min=7, max=14) idi. Öğrencilerin %87.1'i (n=311) her gün kahvaltı yapıyordu, %93.0'ı (n=332) öğle yemeğini, %94.9'u (n=339) akşam yemeğini muntazam yiyordu. Öğrencilerin %62.5'i (n=223) süt ve yoğurdu, %56.9'u (n=203) peyniri, %87.4'ü (n=312) ekmeği, % 35.2'si (n=126) reçel-balı, %63.0'ı taze meyveyi her gün tüketiyordu. Tüm yaş gruplarında cinsiyetler arası BKİ ortalama değerlerinde fark tespit edilemedi (p>0.05). 7 ve 9 yaşındaki kız ve erkeklerde, 10 yaş erkeklerde, 11 ve 12 yaş kızlarda zayıflık yoktu. Zayıflık 14 yaş kızlarda %13.3, fazla kiloluluk 7 yaş erkeklerde %33.3, obezite 10 yaş erkeklerde %20.0 ile en yüksek değerlerde bulundu. Sonuç: Bu çalışmada fazla kilolu olma ve obezite malnütrisyondan fazla bulunmuştur. Okullarda ders programlarında beslenme ve yaşam alışkanlıklarının düzenlenmesine önem verilmesi gerekmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | February 1, 2009 |
Published in Issue | Year 2009 Volume: 14 Issue: 1 |