Research Article

LUCE IRIGARAY’IN TEORİSİNDE CİNSEL FARK KAVRAMI VE DÖNÜŞTÜRÜCÜ EYLEM OLARAK MİMESİS

Number: 33 May 21, 2022
TR EN

LUCE IRIGARAY’IN TEORİSİNDE CİNSEL FARK KAVRAMI VE DÖNÜŞTÜRÜCÜ EYLEM OLARAK MİMESİS

Öz

Adı genel olarak Çağdaş Fransız Feminizmi içinde anılan Luce Irigaray, özelde cinsel farklılığa dayalı feminizm teorisyenidir. Irigaray, feminist söylemini, kadın-erkek eşitliği talebi üzerinden değil, cinsel fark düşüncesi üzerinden oluşturmuştur. “Cinsel farklılık” kavramı, Irigaray tarafından “toplumsal cinsiyet” ve “biyolojik cinsiyet” kavramlarının yerine bir alternatif olarak kullanılmaktadır. Cinsel fark kavramı onun feminist söyleminin taşıyıcısıdır. Irigaray’ın feminist söyleminin stratejisi, cinsel farklılığa dayanan ve “Farklılık Kültürü” olarak adlandırdığı yeni bir kültür yaratmayı amaçlamaktadır. Bu yeni kültür, yeni bir dişi kimlik yaratarak kadını eril olanın karşısına koyacak ve kadınların erkekler ile eşit değere sahip olmasını sağlayacaktır. Bu açıdan temel amaç, iki cinsiyete birden yer açan bir “cinsiyet kültürü” yaratmaktır. Bu kültürü yaratacak metodoloji nedir? Irigaray’a göre bu kültürü yaratacak olan, onun dönüştürücü bir eylem olarak gördüğü “mimesis”tir. Kadın, erkek egemen kültürün dilini mimesis yolu ile dönüştürerek kendisine mal eder. Bu sayede mimesis, dişi bedenin negatif anlamlarından kurtularak pozitif anlamlar yüklenmesini, bir özne olarak görülebilmesini sağlar.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Bowlby, Rachel. “Laughing With Medusa Classical Myth And Feminist Thought” içinde Hope, Promise, Threaten, and Swear, ed. V. Zajko ve M. Leonard, Oxford: Oxford Üniversity Press, 2006.
  2. Direk, Zeynep. Cinsiyetli Olmak Sosyal Bilimlere Feminist Bakışlar, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, 2015.
  3. Direk, Zeynep. Cinsel Farkın İnşası Felsefi Bir Problem Olarak Cinsiyet, İstanbul: Metis Yayınları, 2018.
  4. Hırata, Helena, Laborie, Françoise, Le Doaré, Héléne ve Senotier, Daniéle. Eleştirel Feminizm Sözlüğü, çeviren. Gülnur Acar-Savran, Ankara: Dipnot Yayınları, 2015.
  5. Irigaray, Luce. Ben Sen Biz: Farklılık Kültürüne Doğru, çeviren. Sabri Büyükdüvenci ve Nilgün Tutal, Ankara: İmge Kitabevi, 2006.
  6. Irigaray, Luce. Meryem’in Esrarı, çeviren. Feyan Yıldırım, İstanbul: Pinhan Yayıncılık, 2012.
  7. Irigaray, Luce. An Ethics of Sexual Difference [Ethique de la difference sexuelle, 1984], çeviren. Carolyn Burke ve Gillian Gill, New York: Cornell University Press, 1993.
  8. Irigaray, Luce. Speculum of the Other Woman, çeviren. Gillian Gill, New York: Cornell University Press, 1985.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Philosophy

Journal Section

Research Article

Publication Date

May 21, 2022

Submission Date

February 10, 2022

Acceptance Date

March 21, 2022

Published in Issue

Year 2022 Number: 33

Chicago
Delice, Didem. 2022. “LUCE IRIGARAY’IN TEORİSİNDE CİNSEL FARK KAVRAMI VE DÖNÜŞTÜRÜCÜ EYLEM OLARAK MİMESİS”. FLSF Felsefe Ve Sosyal Bilimler Dergisi, nos. 33: 131-56. https://doi.org/10.53844/flsf.1071595.

Cited By

Starting from 2024, our journal will be published in 3 issues as two regular and one special issues. These issues will be published In May (regular issue), September (special issue) and December (regular issue).

Only articles within the scope of the file will be included in our special issue. 

Thank you for your attention.