Research Article

NERMİ UYGUR’DA İNSAN, KÜLTÜR VE HÜMANİZM

Number: 39 December 16, 2024
TR EN

NERMİ UYGUR’DA İNSAN, KÜLTÜR VE HÜMANİZM

Öz

Nermi Uygur, Cumhuriyet döneminde felsefi düşüncenin gelişiminde önemli bir rol oynamış düşünürlerimizin başında gelir. Uygur’un düşünme ve araştırma konuları arasında insan, yaşam, kültür ve dil konuları önemli ve önceliklidir. Yaşama-kültür ve dil bağlamı onun düşüncesinin temel hareket noktasını oluşturur. Bir denemeci filozof olarak Uygur’da, filozof ve denemeci kimliği içiçe geçmiştir. İnsan düşünen, akıllı bir varlık olduğu gibi aynı zamanda eyleyen bir varlıktır. “İnsan insanın neyidir?” temel sorulardan biridir. Uygur’un düşüncesinde hümanizm var mıdır, yeri nedir vb. sorulara onun insan, kültür ve eğitim konusundaki düşünceleri çerçevesinde cevap aramak mümkündür. Uygur, insanı insanlar arası ilişkiler ve kültür bağlamında ele alır. Kültür kavramını bunalımla bağıntılı biçimde irdeler. Uygur’un insan ve eğitim hakkındaki düşüncelerinde insana duyulan saygı ve sevgi kendini gösterir. Onun insan anlayışının temelinde “başka-sevgisi” yer alır. Uygur’un düşüncesinde hümanizm var mıdır sorusuna olumlu bir cevap verilebilir. Uygur’un ortaya koyduğu felsefi birikim, insan, kültür, dil ve eğitim konuları başta olmak üzere Türkiye’de ve Türkçe’de felsefeye yapılan önemli katkıları oluşturur.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Çotuksöken, Betül, “Eğitim ve Kültür Filozofu Olarak Nermi Uygur”, Felsefe Söyleşileri I-II içinde, (Edit. B. Çotuksöken), İstanbul, Maltepe Üniversitesi Yayınları, 2003.
  2. Erdem, H. Haluk, Aydınlanma Penceresinden Eğitim, Kültür ve Toplum Yazıları, Ankara: Ürün Yayınları, 2010.
  3. Uygur, Nermi, Felsefenin Çağrısı, İstanbul: Remzi Kitabevi, 1984.
  4. Uygur, Nermi, Kültür Kuramı, İstanbul: Remzi Kitabevi, 1984b.
  5. Uygur, Nermi, Yaşama Felsefesi, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, 2001.
  6. Uygur, Nermi, İçimin Sesi, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, 2001b.
  7. Uygur, Nermi, Bunalımdan Yaşama Kültürü, Yapı Kredi Yayınları, 2002.
  8. Uygur, Nermi, Başka Sevgisi. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, 2006.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Philosophy in Turkiye

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 16, 2024

Submission Date

September 20, 2024

Acceptance Date

September 30, 2024

Published in Issue

Year 2024 Number: 39

Chicago
Gunay, Mustafa. 2024. “NERMİ UYGUR’DA İNSAN, KÜLTÜR VE HÜMANİZM”. FLSF Felsefe Ve Sosyal Bilimler Dergisi, nos. 39: 299-316. https://doi.org/10.53844/flsf.1553330.

Starting from 2024, our journal will be published in 3 issues as two regular and one special issues. These issues will be published In May (regular issue), September (special issue) and December (regular issue).

Only articles within the scope of the file will be included in our special issue. 

Thank you for your attention.