MARX’DA KAPİTALİST DEVLET BAĞLAMINDA YÖNETENLER VE YABANCILAŞMA SORUNU
Öz
Yabancılaşma kavramı, Marx’ın özellikle erken dönem yazılarında üzerinde durduğu konulardan biridir. Düşünürün kapitalist düzene getirdiği temel eleştirilerden biri olan emeğin yabancılaşması fenomeni kapitalist üretim ilişkilerinin egemen olduğu bir toplumda neredeyse kaçınılmazdır. Diğer bir ifadeyle yabancılaşma, kapitalist ekonomik düzenin öngörülebilir gerek bireysel gerekse de toplumsal sonucudur. Bir devlette söz konusu ekonomik düzeni olanaklı kılanlar ise egemen sınıfı üst yapıda temsil eden yönetenlerdir. Kapitalist devlette yönetenler egemen sınıfın çıkarlarıyla uyumlu bir biçimde emeğin sömürülmesini olanaklı kılan düzenlemeleri yaparlar. Kapitalist üretim ilişkilerinin kaçınılmaz sonucu olan sömürü aynı zamanda çalışanların yabancılaşmasına da neden olur. O halde, kapitalist devlette yönetenlerin çalışanların yabancılaşmalarına neden olan düzenin siyasal sorumluları oldukları söylenebilir. Bu makalede Marx’ın yabancılaşma kavramı kapitalist devlette yönetenlerle ilgisi bağlamında ele alınmaktadır.
Anahtar Kelimeler
References
- Althusser, Louis, Marx İçin, Çeviren: Işık Ergüden, İthaki Yayınları, İstanbul, 2015.
- Augustinus, “Tanrı Devleti”, Mete Tunçay, (Der. ve Çev.), Batı’da Siyasal Düşünceler Tarihi, 3. Basım, (ss. 367-390). İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2012.
- Bekmen, Ahmet, “Marksizm: ‘Praksis’in Teorisi”, H. Birsen Örs, (Der.), Modern Siyasal İdeolojiler, 7. Basım, (ss. 163-252), İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2014.
- Engels, Friedrich, “Ailenin Özel Mülkiyetin ve Devletin Kökeni”, Rona Serozan, (Der. ve Çev.), Devlet ve Hukuk (ss. 61-62), Ayrıntı Yayınları, İstanbul, 2016.
- Erdağı, Bora, “Karl Heinrich Marx”. Ahu Tunçel ve Kurtul Gülenç (Ed). Siyaset Felsefesi Tarihi içinde (ss. 425-457), Doğu Batı Yayınları, Ankara, 2013.
- Fromm, Erich, Marx’ın İnsan Anlayışı, Çeviren: Kaan H. Ökten, Say Yayınları, İstanbul, 2016.
- Heinrich, Michale & Locascio, Alexander, An Introduction to the Three Volumes of Karl Marx’s Capital, Monthly Review Press, New York, 2012.
- Hilav, Selahattin, Diyalektik Düşüncenin Tarihi, Sosyal Yayınlar, İstanbul, 1993.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Philosophy
Journal Section
Research Article
Authors
Ahmet Umut Hacıfevzioğlu
*
Türkiye
Publication Date
December 29, 2018
Submission Date
October 8, 2018
Acceptance Date
December 29, 2018
Published in Issue
Year 2018 Volume: 13 Number: 26