FELSEFEDE EDEBİYATIN YERİ VE ÖNEMİ

Number: 12 September 1, 2011
  • Ülker Öktem
EN TR

FELSEFEDE EDEBİYATIN YERİ VE ÖNEMİ

Öz

Bu makalede, varlık, düşünce, dil, yazı, kültür ve uygarlık bağlantısında, felsefe ile edebiyat ilişkisi incelenmiş; felsefenin mi edebiyata, edebiyatın mı felsefeye yön verdiği araştırılmıştır. Felsefe ile edebiyat etkileşiminden ortaya çıkan ürünün, felsefi romanın, nasıl bir yapı arz ettiği, ne türden bir eser olduğu, ilk nasıl ve ne zaman ortaya çıktığı, nasıl geliştiği söz konusu edilmiştir. Bu bağlamda, edebî bir eserin, felsefî sayılabilmesi için gereken şeylerin neler olduğu, felsefî ve edebî eserlerin özellikleri dile getirilerek ortaya konulmuş; örneğin, varoluşçuluğun etkisiyle yazılmış bir eserin, edebî olmakla birlikte, felsefî sayılıp sayılamayacağı tartışılmıştır. Antik Yunan filozoflarından Çağdaş filozoflara kadar uzanan tarihsel çerçevede, filozof-edipler ve edip-filozoflardan bahsedilmiştir

Anahtar Kelimeler

References

  1. BOZKURT, Nejat, Yeni Roman Akımının Fenomenolojik Temelleri, Türkiye I. Felsefe Mantık Bilim Tarihi Sempozyumu Bildirileri, s.191-195, Ankara, 1991, Ülke Yayıncılık.
  2. CAMUS, Albert, Sanatçı ve Çağı (çev. Yıldırım Keskin), Ankara, 1965, Bilgi Yayınevi.
  3. EDMAN, Irwin, Sanat ve İnsan (çev. Turhan Oğuzkan), İstanbul, 1977, İnkilap ve Aka Mtb. (2.bsk).
  4. GÜNDOĞAN, Ali Osman, Edebiyat İle Felsefe İlişkisi, A.Ü. İlahiyat Fakültesi Dergisi, Prof. Dr.Necati Öner Armağanı, C.XL, s.195- 203, Ankara, 1999, A.Ü.Mtb.
  5. GÜRSOY, Kenan, Felsefe ve Edebiyat, Felsefe ve Sanat Sempozyumu, İstanbul, 1990, Ara Yayıncılık.
  6. HUMBOLDT, von Wilhelm, Dil-Kültür Bağlantısı (çev. Bedia Akarsu), İstanbul, 1998, İnkilap Kitabevi Yayıncılık.
  7. İBN FİKRİ, Lütfü, Edebiyatın Felsefede Ehemmiyeti, Maarif Dergisi, C.7, S.202, s.443-445, 1310-1311, İstanbul, Kasbar Mtb.
  8. MAGGEE, Bryan, Yeni Düşün Adamları (çev. Uygur Kocabaşoğlu), (Murdoch Iris, ‘Felsefe ve Edebiyat’), İstanbul,1979, MEB.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Ülker Öktem This is me

Publication Date

September 1, 2011

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2011 Number: 12

Chicago
Öktem, Ülker. 2011. “FELSEFEDE EDEBİYATIN YERİ VE ÖNEMİ”. FLSF Felsefe Ve Sosyal Bilimler Dergisi, nos. 12: 125-46. https://izlik.org/JA25DE25EH.

Starting from 2024, our journal will be published in 3 issues as two regular and one special issues. These issues will be published In May (regular issue), September (special issue) and December (regular issue).

Only articles within the scope of the file will be included in our special issue. 

Thank you for your attention.