W.D.ROSS’UN “PRIMA FACIE DUTY” KAVRAMI

Number: 25 April 1, 2018
  • Filiz Bayoğlu Kına
EN TR

W.D.ROSS’UN “PRIMA FACIE DUTY” KAVRAMI

Öz

Bu makalede, temel ahlak teorilerini eleştiren ve farklı bir bakış açısıyla çoğulcu bir ahlak anlayışı geliştiren William David Ross ve ‘primafacieduty’ kavramı ele alınmıştır. Geleneksel deontoloji, ahlaki bir eylemin doğru ya da yanlış olup olmadığını belirleyen temel ölçütü, yani kriterin tekliğini vurgular. Lakin Ross, birden fazla temel değerden söz etmiştir. David Ross, bir eylemi doğru yapma eğiliminde olan birkaç farklı özellik olduğunu söyler. Bu özelliklerin tek bir özelliğe indirgenemeyeceğini iddia eder. Ross, doğru eylemlerde kendini gösteren ahlaki yükümlülüklerin analizini yapmaya çalışmıştır. Sezgi yoluyla bilinen bu yükümlülükleri “ilk bakışta ödev”ler olarak kategorize etmiştir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Yıldız, Ahmet, “W. David Ross’un Sonuççu Ahlak Teorilerine Eleştirileri ve ‘İlk Görünüşü İtibariyle Ödev (Prima Facie Duty)’ Ahlakı, Bilimname, XXIII,2012/2
  2. Binkley, Luther John, Contemporary Ethical Theories, New York 1961.
  3. Broad, C. D., “Review of Foundations of Ethics by W. D. Ross”, Mind, 49.
  4. Cevizci, Ahmet, Etiğe Giriş, Paradigma yayınları, İstanbul 2002.
  5. Cottingham, John, Western Philosophy: An Anthology, Blackwell Published, Oxford, 1996.
  6. Markosian, Ned, “Russian Minimalism”, Journal of Ethics&SocialPhilosophy, 4(1).
  7. McCloskey, H. J., Meta-ethicsand Normatif Ethics, TheHague 1969.
  8. Patterson, Charles H., Moral Standards: An Introduction to Ethics, The Ronald Press Company, New York 1957.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Filiz Bayoğlu Kına This is me

Publication Date

April 1, 2018

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2018 Number: 25

Chicago
Bayoğlu Kına, Filiz. 2018. “W.D.ROSS’UN ‘PRIMA FACIE DUTY’ KAVRAMI”. FLSF Felsefe Ve Sosyal Bilimler Dergisi, nos. 25: 225-38. https://izlik.org/JA97FM49EL.

Starting from 2024, our journal will be published in 3 issues as two regular and one special issues. These issues will be published In May (regular issue), September (special issue) and December (regular issue).

Only articles within the scope of the file will be included in our special issue. 

Thank you for your attention.