Research Article

RUHSUZ MAKİNE: HAYVAN

Number: 29 May 16, 2020
EN TR

RUHSUZ MAKİNE: HAYVAN

Öz

Ekoloji ile ilgili tartışmaların tarihi görece çağdaştır. Bu tartışmalarda öne çıkan ve güçlü olan akımlar Amerikan merkezli olsa da görece tüm dünyada Üçüncü Dünya ülkeleri de dâhil olmak üzere geniş bir alanı kapsamaktadır. Örneğin tarihi bir ironi olsa da çevre duyarlılığına gerçek bir ilgi Nazi rejiminden gelmiştir. Günümüzde çevre tartışmalarında yalnızca geniş bir alan değil gün geçtikçe daha çeşitli ve kompleks bakışlar da söz konusu edilmektedir. Ekolojik duyarlılık siyasalı ve etiği birlikte düşünmeyi şart koşar. Nasıl bir çevre istiyoruz? Demokratik bir çevre mümkün mü? Kimin hakları? Doğa ile insan arasındaki ilişki nedir? İnsan merkezli bakıştan kaçınmak mümkün mü? Gibi sorular beraberinde kimi düşünürleri de dikkate almayı gerektirir. Bu bağlamda insan ve hayvan dünyasını keskin bir şekilde ayıran Descartes düşüncesi bahsi geçen soruların en azından kökeni hakkında bilgi verir. Bu çalışmada Descartes’ın özne felsefesini kurarken hayvanı nasıl konumlandırdığı üzerinde durulacaktır. Yukarıda bahsi geçen sorular ile Descartes düşüncesi arasındaki çatışma gösterilecektir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Agamben, G. (2009). Açıklık (Çev. Meryem Mine Çilingiroğlu). İstanbul: YKY.
  2. Canetti, E. (2011). Hayvanlar Üzerine (Çev. Levent Konca). İstanbul: Sel Yayıncılık.
  3. Clarke, M. D. (2016). Descartes (Çev. Nur Nirven). İstanbul: İş Bankası Kültür Yayınları.
  4. Cottingham. J. (1978). 'A Brute to the Brutes?': Descartes' Treatment of Animals. Philosophy, 53, 551-559. doi:10.1017/S0031819100026371
  5. Cottingham, J. (2002). Descartes Sözlüğü ( Çev. Bülent Gözkan, Necati Ilgıcıoğlu, Ayhan Çitil, Aliye Kovannlıkaya). İstanbul: Doruk Yayınları. Descartes, R. (2017). Felsefenin İlkeleri (Çev. Mesut Akın). İstanbul: Say Yayınları.
  6. Descartes, R. (2016). Meditasyonlar (Çev. Engin Sunar). İstanbul: Say Yayınları.
  7. Descartes, R. (2015). Duygular ya da Ruh Halleri (Çev. Çiğdem Dürüşken). İstanbul: Alfa Yayınları.
  8. Descartes, R. (2013). Yöntem Üzerine Konuşma (Çev. Çiğdem Dürüşken). İstanbul: Kabalcı Yayınları.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Philosophy

Journal Section

Research Article

Authors

Publication Date

May 16, 2020

Submission Date

December 17, 2019

Acceptance Date

May 16, 2020

Published in Issue

Year 2020 Number: 29

Chicago
Ergün, Elif. 2020. “RUHSUZ MAKİNE: HAYVAN”. FLSF Felsefe Ve Sosyal Bilimler Dergisi, nos. 29: 441-56. https://izlik.org/JA98KS86HC.

Starting from 2024, our journal will be published in 3 issues as two regular and one special issues. These issues will be published In May (regular issue), September (special issue) and December (regular issue).

Only articles within the scope of the file will be included in our special issue. 

Thank you for your attention.