Research Article

SARTRE’IN FENOMENOLOJİSİ: ŞEYLER VE BİLİNÇ

Number: 31 May 12, 2021
EN TR

SARTRE’IN FENOMENOLOJİSİ: ŞEYLER VE BİLİNÇ

Öz

Husserl fenomenlerin özlerini ifşa ettiği düşüncesinden hareketle fenomenolojiyi kurmak istemiş, bunun için de özellikle bilincin yapısı ve işleyişi üzerine yoğunlaşmıştır. Ancak fenomenolojide özleri görüleme veya dış dünyanın ‘varlığı’ konularında kimi sorunlarla karşılaşılmıştır. Heidegger unutulduğunu savunduğu Varlığın anlamını bilincin ‘dışına’ çıkarak soruşturmuş ve yürüttüğü bu Varlık soruşturmasıyla fenomenolojide karşılaşılan sorunların üstesinden gelmeye çalışmıştır. Sartre ise (Husserl gibi) daha çok Kartezyen düşünce içinde kalarak çalışmalarını yürütmüştür. Bu anlamda Sartre’ın düşüncesi, fenomen ve bilinç gibi kavramların yer aldığı rasyonel bir çizgide ilerlemiştir. İşte bu çalışmada, tüm bu ifade edilenlerin ışığında Sartre’ın fenomenolojisi onun temel kavramları aracılığıyla ortaya konulmaya çalışılmıştır. Sartre, varolanların ardında bir numen olmadığından hareketle onların görünümler olarak ele alınabildiğini, ancak görünümü aşan görünümün varlığının tıpkı fenomen-numen ikiliğine benzer şekilde sonlu ve sonsuz tezahürlerin düalizmine yol açtığını ifade etmiştir. Kendisi hem bu düalizmden çıkmak hem de şeylerin ve bilincin ‘varlığını’ kurtarmak için giriştiği soruşturmada, kendinde-varlık ve kendisi-için-varlık diye ifade ettiği iki varlık tarzının ilişkisini ortaya koymaya çalışmıştır.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Adorno, Theodor W., “Husserl ve İdealizm Problemi”, Çev. Evrim Tuncel Somyürek, Kurtul Gülenç ve Aşkın İnanç Duru, Baykuş Felsefe Yazıları Dergisi, sayı 6, 2010, s. 104-117.
  2. Deleuze, Gilles, Kant Üzerine Dört Ders, Çev. Ulus Baker, Öteki Yayınevi, İstanbul, 2007.
  3. Flynn, Thomas, Sartre, Foucault, and Historical Reason, The University of Chicago Press, Chicago&London, 1997.
  4. Heidegger, Martin, “Metafizik Nedir?”, Çev. Yusuf Örnek, Türkiye Felsefe Kurumu, Ankara, 2002.
  5. Heidegger, Martin, Varlık ve Zaman, Çev. Kaan H. Ökten, Agora Kitaplığı, İstanbul, 2008.
  6. Husserl, Edmund, Ideas I: General Introduction to A Pure Phenomenology, Çev. Fred Kersten, Martinus Nijhoff Publishers, The Hague&Boston&London, 1983.
  7. Husserl, Edmund, Cartesian Meditations: An Introduction to Phenomenolgy, Çev. Dorion Cairns, Martinus Nijhoff Publishers, The Hague&Boston&Lancester, 1982.
  8. Husserl, Edmund, Kesin Bilim Olarak Felsefe, Çev. Abdullah Kaygı, Türkiye Felsefe Kurumu, Ankara, 1997.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Philosophy

Journal Section

Research Article

Authors

Publication Date

May 12, 2021

Submission Date

February 13, 2021

Acceptance Date

April 1, 2021

Published in Issue

Year 2021 Number: 31

Chicago
Taşkın, Fahrettin. 2021. “SARTRE’IN FENOMENOLOJİSİ: ŞEYLER VE BİLİNÇ”. FLSF Felsefe Ve Sosyal Bilimler Dergisi, nos. 31: 457-78. https://izlik.org/JA79SP75NG.

Starting from 2024, our journal will be published in 3 issues as two regular and one special issues. These issues will be published In May (regular issue), September (special issue) and December (regular issue).

Only articles within the scope of the file will be included in our special issue. 

Thank you for your attention.