Amaç: Bu araştırma, ergenlerin yeme davranışyla ilgili görüşlerinin belirlenebilmesi amacı ile niteliksel araştırma yöntemlerinden fenomonolojik yöntem kullanılarak gerçekleştirildi.
Yöntem: Araştırmanın örneklemini, İstanbul’da bir lise de öğrenim görmekte olan ve amaçlı örneklem yöntemi ile seçilen 13 kız, 12 erkek toplam 25 öğrenci oluşturdu. Veriler, odak grup görüşmesi ile toplandı. Verilerin toplanmasında kişisel bilgi formu ve yarı yapılandırılmış soru formu kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesi, tümevarım içerik analizi ile yapıldı.
Bulgular: Çalışma sonucunda ergenlerin yeme davranışı ile ilgili görüşleri “dengeli-dengesiz” ikili teması ve “farkındalık” teması olarak belirlendi. Ergenler daha çok karbonhidrat ve yağ oranı yüksek besinleri fazla tükettiklerini; protein grubu besinlerin ise sağlık için daha yararlı olduğunu belirttiler. Ayrıca ergenlerin çoğu sabahları kahvaltı yapma alışkanlıklarının olmadığını; sınavlardan dolayı gün içinde uzun süre aç kaldıklarını; ailelerin sağlıklı yeme alışkanlı- ğı için baskı uygulamasının, ergenlerle ile ebeveynler arasında çatışmaya neden olduğunu; sağlıklı olmanın toplum tarafından, beğenilmek, kabul görmek olduğunu, kız ergenler fiziksel görünüşün, erkek ergenler egzersiz yapmanın önemli olduğunu belirttiler.
Sonuç: Bu araştırma, ergenlerin yeme davranışı ile ilgili görüşlerinin belirlenmesine, kendi bakış açılarını ve deneyimlerini sunmalarına olanak sağladı. Elde edilen bulgular doğrultusunda, okul, aile ve sağlık ekibi arasında iş birliği kurularak, ergenlerin daha sağlıklı yeme alışkanlıklarına yönlendirilmelerinin önemli olduğu vurgulandı.
Anahtar Kelimeler: Ergen, yeme davranışı, niteliksel araştırma.
Aim: The aim of this study was to understand the eating behaviours of adolescents. A Qualitative study using a phenomenological design was conducted.
Method: Thirteen female, twelve male in total 25 students recruited from the high school in Istanbul. Data were collected by focus group interviews. The inductive content analysis was used.
Results: The factors aff ecting the eating behaviour of adolescents were determined as “balanced-unbalanced” double schema and “awareness” schema. The adolescents explained that, they selected the foods which are fatty and high; however they said that the foods which include protein were more useful for health. They mentioned about didn’t have a breakfast in the mornings as regularly and spent time as hungry because of exams; they conflict with parents because the parents insisted on healthy eating; the healthy was described as being approved and accepted by the society: the female are interested in their physical appearance and the male are interested in doing exercise. Conclusion: This study provides useful insights into the view about eating behaviours of adolescents. The findings of study provide the evidence it is thought that the adolescents might be guided in having healthy eating habits by providing collaboration between school, family and medical team.
Keywords: Adolescent, eating behaviour, qualitative research.
Journal Section | Reserch Papers |
---|---|
Authors | |
Publication Date | January 12, 2016 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 23 Issue: 3 |