Bu çalişma; tüketicilerin gida satin almadan evde tüketimine kadar her aşamada gida güvenliğini sağlamaya yönelik tutum ve davranişlarini değerlendirmek amaciyla planlanmiş ve yürütülmüştür. Soru formu kullanilarak 154 tüketici üzerinde yapilan çalişmada; tüketicilerin çoğunluğunun (% 76,0) gida satin alirken ambalajinin hasarli olup olmadiğina; raf ömrüne; yaklaşik yarisinin satiş reyonlarindaki personelin el/tirnaklarinin temiz olup olmadiğina her zaman dikkat ettikleri; % 62,3’ünün et, tavuk, balik vb.yi alişverişin en sonunda aldiği; büyük çoğunluğunun bu gidalari satin alinca eve kadar taşimak için soğutucu kaplar kullanmadiği belirlenmiştir. Son kullanma tarihi geçmiş yiyecekleri tüketicilerin çoğunluğunun asla kullanmadiği; % 87,0’sinin yemek hazirlamaya başlamadan önce her zaman ellerini yikadiği; % 38,3’ünün dondurulmuş et, tavuk, balik vb. yi oda isisinda çözdürdüğü; yarisindan fazlasinin çiğ veya pişmiş yiyecekler için farkli kesme tahtasi ve biçak kullanmadiği saptanmiştir. “Tarladan sofraya” yaklaşimi düşünüldüğünde tüketiciler gida güvenliği zincirinin en önemli öğelerinden biridir. Bu zincirde tüketicilere düşen en önemli görev gida güvenliğini olumsuz etkileyen etmenler ile ilgili bilinçli olmak ve gidalarin satin alinmasindan tüketimine kadar her aşamada hijyen ve sanitasyon kurallarina uymaktir
This study was planned and carried out to investigate consumers’ behavior and attitudes toward food safety in any process starting from food purchase through to consumption at home. A questionnaire was conducted with 154 consumers and found that they always pay attention to food safety. Most of the consumers (76,0 %) check when buying food if the packaging is damaged or not. Approximately half of the consumers check if sales counter personnel have clean hands/ nails. It found that 62,3% of consumers buy meat, chicken, fish etc. at the end of their purchases. Most of them do not use refrigerated containers after purchase when transferring it to their homes. Most of the consumers never use food beyond its expiry date. 87,0% of consumers always wash their hands before starting to prepare a meal. 38,3 % of consumers de-frost frozen meat, chicken, fish etc. at room temperature. Over half of the consumers use a different cutting board and knife for raw and uncooked food. The consumers are one of the most important parts of the food safety chain when the “From field to table” approach is taken into account. The most important role of consumers in this chain is to be aware of the factors affecting food safety in a negative way and to obey the rules of hygiene and sanitation in all the phases of food delivery, from purchase to consumption
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2011 |
Published in Issue | Year 2011 Issue: 562 |