Ekonomik teoride Genel Denge modelinin daha güçlü teorik temellere dayandığına, Keynesyen modellerin ise özellikle gelişmekte olan ülkeler için daha anlamlı sonuçlar verdiğine ilişkin yaygın bir kanı bulunmaktadır. Mundel-Fleming Modeli (MFM) IS-LM modelinin açık ekonomiye bir uzantısı olarak 1960-70’lerde analitik düşünceyi yönlendirerek temel şablon oluşturma anlamında öne çıkmıştır. Model üzerindeki son ampirik çalışmalar istikrarlı döviz kuru, parasal bağımsızlık ile finansal serbestinin üçünün birarada sağlanamayacağına ilişkin Trilemma Hipotezi üzerinde yoğunlaşmaktadır. Dünya ülkeleri üzerinde 1820’den bu yana yapılan araştırmalar hipotezin geçerliği hakkında güçlü kanıtlar sağlamaktadır. Bundan önce Baştav (2006)’da Türkiye ekonomisi için yedi denklemden oluşan genişletilmiş MFM, Johansen koentegrasyon yöntemiyle 1990-2002 dönemi için tahmin edilmiştir. Modelde mal, para, döviz, işgücü olmak üzere dört piyasa vardır ve arz-talep denklemleri ile arz tarafında ücret endekslemesi ve fiyat belirleme denklemleri yeralmaktadır. Genişletilmiş hali ile modelde fiyat ve ücret esnekliğine izin verilmekte, faiz oranı ve döviz kuru ile birlikte toplam dört fiyat değişkeni bulunmaktadır.
Açık Ekonomi Makroekonomik Teori Mundell-Fleming Modeli Trilemma Hipotezi Johansen Koentegrasyon Testi Ekonometrik Modelleme
Gazi Üniversitesi
Kırıkkale Üniversitesinden Prof Dr Harun Öztürkler'e, ekonometrik yöntemlere ilişkin değerli öneri ve yorumları için teşekkür ederim.
In economic theory there is some general belief that General Equilibrium model is based on stronger theoretical pillars, whereas Keynesian models are better in empirical predictions especially for the developing countries. The MFM has shaped analytical thinking becoming the basic template during the 1960-70s as an extension of the IS-LM analysis to the open economy. Recent research on the model highly concentrates on the Trilemma Hypothesis which suggests that it is not possible to have all three of the stable exchange rate, monetary independence and financial integration policy choices together. Studies on world economies from 1820 on provide strong evidence supporting the theory. Previously extended form of the MFM has been estimated in Baştav (2006) in seven equations by the Johansen test for 1990-2002. There are goods, money, foreign exchange, labor markets with demand-supply equations as well as wage indexation and price level specifications on the supply side. The model allows for price and wage adjustment and there are altogether four price variables with the interest and the exchange rates. Present study is an update of the model for the years 2003-2021 to test its validity for the new period. Results are quite explanatory for 1990s and 2000s in both studies with particular deviations in behavioral traits and coefficients naturally stemming from differences in policy choice during the two periods in question.
Open Economy Macroeconomic Theory Mundell-Fleming Model Trilemma Hypothesis Johansen Cointegration Test Econometric Modeling
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | May 28, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |
Fiscaoeconomia is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.