TR
EN
Gönüllülerin Gelirine Göre Mutluluğu Değişir Mi? Dünya Genelinde Ampirik Bir Uygulama
Öz
Gönüllünün sosyal yapı içinde karşılıksız olarak bir işi yapmayı üstlenmesi, durumunu doğrudan veya dolaylı olarak iyileştirerek mutlu olmasını sağlar. Ancak gönüllünün zaman, beceri, emek gibi değerli kaynaklarını bağışlaması ve süreç sonunda mutlu olması gelirine ve gönüllülüğü gerçekleştirme biçimine göre farklılık gösterebilir. Buradan hareketle çalışmada, farklı gelir grubunda yer alan gönüllülerin mutluluğu gönüllülüğü gerçekleştirme biçimlerine göre araştırılmıştır. Bu amaç için Dünya Değerler Araştırması’nın birinci (1981-1984), üçüncü (1995-1998), beşinci (2005-2009), altıncı (2010-2014) ve yedinci (2017-2022) dalgası sıralı lojistik yöntemi kullanılarak dünya genelinde analiz edilmiştir. Analiz sonucunda, düşük gelirli gönüllülerin aktif olarak üye olduğu gönüllü kuruluş sayısı arttığında mutluluğunun da arttığı; yüksek gelirli gönüllülerin ise bu tür kuruluşların faaliyetlerine düzenli olarak katıldığında mutlu olduğu ortaya çıkmıştır. Çeşitli gönüllü kuruluşları içeren analizlerde, yüksek gelir grubundaki gönüllülerin sosyal farkındalığı artırmaya yönelik kurulan dernek veya vakıflarda aktif olarak gönüllü hizmet sağlayarak yüksek mutluluğa ulaştığı; düşük gelir grubundaki gönüllülerin ise yardımlaşmak amacıyla oluşturulan gruplarda aktif bir şekilde gönüllü çalışmalar yaparak yüksek mutluluğa ulaştığı sonucuna varılmıştır. Ayrıca dini derneklerde, vakıflarda veya gruplarda gerçekleştirilen aktif gönüllülüğün, yüksek gelir grubundaki gönüllülerin mutluluğu için anlamlı olmadığı; düşük gelir ve orta gelir grubundaki gönüllülerin mutluluğunu ise arttırdığı bulgusuna ulaşılmıştır. Çalışma, literatürden farklı olarak, gönüllülüğün gerçekleştirme biçimi dikkate alındığında yüksek gelirli kişilerin de gönüllülük davranışından fayda elde edileceğini ortaya koymuştur.
Anahtar Kelimeler
References
- Arslan, M. L. (2021). Gönüllülük Felsefesi. B. Çankır (Der.), Liderlik: Gönüllülük ve Gönüllü Liderliği (59-76). İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş.
- Beatton, T. & Torgler, B. (2018). Volunteering and Life or Financial Shocks: Does Income and Wealth Matter?. Applied Economics, 50(19), 2190-2209.
- Becker, G. S. (1992). Fertility and the Economy. Journal of Population Economics, 5(3), 185-201.
- Benenson, J. & Stagg, A. (2016). An Asset-Based Approach to Volunteering: Exploring Benefits for Low-Income Volunteers. Nonprofit and Voluntary Sector Quarterly, 45(1), 131-149.
- Binder, M. & Freytag, A. (2013). Volunteering, Subjective Well-Being and Public Policy. Journal of Economic Psychology, 34, 97-119.
- Borgonovi, F. (2008). Doing Well by Doing Good: The Relationship Between Formal Volunteering and Self-Reported Health and Happiness. Social Science & Medicine, 66(11), 2321-2334.
- Bruni, L. & Stanca, L. (2008). Watching Alone: Relational Goods, Television and Happiness. Journal of Economic Behavior & Organization, 65(3-4), 506-528.
- Chambre, S. M. (1984). Is Volunteering a Substitute for Role Loss in Old Age? An Empirical Test of Activity Theory. The Gerontologist, 24(3), 292-298.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Behavioural Economy
Journal Section
Research Article
Authors
Early Pub Date
September 20, 2024
Publication Date
September 27, 2024
Submission Date
December 12, 2023
Acceptance Date
July 19, 2024
Published in Issue
Year 2024 Volume: 8 Number: 3