Research Article

Girişimcilik Dersinin Girişimcilik Eğilimi Üzerine Etkisi: Meslek Yüksekokulu Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma

Volume: 9 Number: 3 August 25, 2025
TR EN

Girişimcilik Dersinin Girişimcilik Eğilimi Üzerine Etkisi: Meslek Yüksekokulu Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma

Öz

Bu çalışmada Ondokuz Mayıs Üniversitesi Terme Meslek Yüksekokulu’nda öğrenimlerine devam eden öğrencilerin girişimcilikle ilgili düşünceleri ve girişimcilik dersi sonunda değişim seyirleri demografik değişkenler açışından araştırılmaktadır. Çalışmada, 116 öğrencinin girişimcilik eğimlerindeki değişimleri incelemek için anket uygulaması yapılmıştır. Anket verileri, ön test ve son test puanlarının her ikisinin de normal dağılım gösterdiğinden ön test ve son test puanlarının karşılaştırılmasında eşleştirilmiş t testinden; puanların cinsiyet, anne mesleğine göre karşılaştırılmasında bağımsız iki örneklem t testinden; anne öğrenim durumu, büyüdüğü yer, öğrenim gördüğü bölüm, baba öğrenim durumu, baba mesleği ve aile gelir durumuna göre karşılaştırılmasında tek yönlü ANOVA testinden yararlanılarak veriler analiz edilmiştir. Analizler sonucunda girişimcilik ölçeği puanlarının katılımcıların cinsiyetine göre anlamlı farklılık gösterdiği, erkek katılımcıların girişimcilik puanının, kadın katılımcıların puanına göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Aynı zamanda girişimcilik ölçeği puanlarının okuduğu bölüme, büyüdüğü yere, anne ve baba öğrenim durumuna, anne ve baba mesleğine göre anlamlı farklılık göstermediği belirlenmiştir. Bunun yanı sıra, girişimcilik ölçeği ön test puanları ile son test puanları arasında ise anlamlı farklılık olduğu, eğitim sonrası girişimcilik ölçek puanı, eğitim öncesi puana göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Akca, M. (2020). Girişimcilikten girişimci liderliğe. International Anatolia Academic Online Journal Social Sciences Journal, 6(2), 80-89.
  2. Aksoy, B., Koçancı, M., & Namal, M. K. (2019). Girişimcilik motivasyonu: uygulamalı girişimcilik eğitimi katılımcıları örneği. Yönetim ve Ekonomi Dergisi, 26(1), 109-129.
  3. Alashti, R. B., & Shiva, M. V. (2022). Key factors affecting entrepreneurial tendency among teenagers, a mixed-methods study. NeuroQuantology, 20(20), 2478-2487.
  4. Arseven, A. (2016). Öz yeterlilik: Bir kavram analizi. Electronic Turkish Studies, 11(19), 63-80.
  5. Asuman, A. S., (2014). Türkiye’de girişimcilik ve Türk girişimci profili üzerine bir analiz. Yönetim ve Ekonomi Dergisi, 21(2), 41-58.
  6. Audretsch, D. (2012). Entrepreneurship research. Management Decision, 50(5), 755-764.
  7. Aurik, G., & Astri, G. (2018). An analysis of differences in students ‘entrepreneurial competencies between the management and entrepreneurship study programmes at the school of business and management (SBM) Instıtut Teknologı Bandung (ITB). Journal of Entrepreneurship Education, 21(4), 1-11.
  8. Bakırtaş, H., & Tekinşen, A. (2006). E-ticaretin girişimcilik üzerindeki etkileri. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (16), 125-138.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Management Sociology , Business Administration

Journal Section

Research Article

Publication Date

August 25, 2025

Submission Date

February 28, 2025

Acceptance Date

June 6, 2025

Published in Issue

Year 2025 Volume: 9 Number: 3

APA
Yüksel, M. (2025). Girişimcilik Dersinin Girişimcilik Eğilimi Üzerine Etkisi: Meslek Yüksekokulu Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma. Fiscaoeconomia, 9(3), 1718-1737. https://doi.org/10.25295/fsecon.1648996
download?token=eyJ1aWQiOjEwMTE3NywiYXV0aF9yb2xlcyI6WyJST0xFX1VTRVIiXSwiZW5kcG9pbnQiOiJqb3VybmFsIiwib3JpZ2luYWxuYW1lIjoiMjAyNi0wMy0xNF8wMC0xOC01OC5wbmciLCJwYXRoIjoiNTVjMC82NjE0LzA5NGEvNjliNDdmNjNjMjdiMDUuMDA4NTE4OTUucG5nIiwiZXhwIjoxNzczNDQwMzcxLCJub25jZSI6IjMzYzNhMDczOTJhZDBiOWUxMjA4MTJlMzAwOTdlMDhjIn0.uxgvoBOu5rdPPckMLotZ4eBnzOQVB_StL3DcxMXqMSU


Fiscaoeconomia is licensed under a Creative Commons Attribution License (CC BY).