Bu çalışmada, sabit hava giriş hızı ve sıcaklığında alabalığın kurutma davranışı deneysel olarak incelenmiştir.
Hava giriş hızı 1.5 m/s ve sıcaklığı 53 °C olarak seçilmiştir. Deneyler %28-42’lik bağıl nem aralığında
gerçekleştirilmiştir. Balıklar tek parça, beş parça ve on parça olarak kurutulmuştur. Balığın nem içeriği, kuruma
hızı ve iç sıcaklığı ile ilgili elde edilen veriler kuruma zamanının bir fonksiyonu olarak sunulmuştur. Bunun
yanında kuruma işlemi boyunca gerekli olan toplam enerji de hesaplanmıştır. Minimum ve maksimum enerji
ihtiyacı sırasıyla on parça olarak kurutulan balık için 68.442 kWh ve tek parça olarak kurutulan balık için 77.471
kWh bulunmuştur. Parça etkisinin balığın kuruma zamanı üzerinde çok etkili olduğu gözlemlenmiştir.
Kurutma Kurutma Havası Hızı ve Sıcaklığı Balık Balık Kurutma
In this study, drying behavior of trout at a constant air inlet velocity and its temperature has been investigated
experimentally. Drying air inlet velocity and its temperature was selected as 1.5 m s/ and 53 ° C, respectively.
Experiments have been conducted in the range of 28-42% relative humidity. Fish have been dried as one piece,
five pieces and ten pieces. The obtained data related to the interior temperature, drying rate and moisture content
of fish has been presented as a function of drying time. Moreover, throughout the drying process has been also
calculated total energy requirement. The minimum and maximum energy requirement has been found as 68.442
kWh for fish dried with ten pieces and 77 471 kWh for fish dried with a single piece, respectively. The impact of
the piece on the drying time of fish was observed to be very effective.
Diğer ID | JA47TC37MB |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2016 |
Gönderilme Tarihi | 1 Haziran 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 28 Sayı: 2 |