THOUGHTS OF BUSINESS PERSONNEL PROVIDING PUBLIC NUTRITION SERVICES ABOUT CULINARY HYGIENE TRAINING: MANİSA PROVINCIAL CENTER EXAMPLE
Year 2024,
, 193 - 201, 30.10.2024
Myratjan Rovshenov
,
Nükhet Adalet Akpulat
Abstract
Businesses that provide mass nutrition services have become integral to our lives. In today's busy pace, people go to these businesses for various purposes, such as eating, having fun and socializing. Hygiene is the most crucial issue for enterprises that provide mass nutrition services. Inadequate hygiene conditions endanger the health of customers and employees. On the other hand, it causes a loss of customers. Providing and implementing hygiene training to all business personnel providing mass nutrition services is necessary. In this study, a field study was conducted to learn the thoughts of the business staff located in the centre of Manisa and providing mass nutrition service about kitchen hygiene education. The research form was prepared and applied by the researchers. It has been determined that the participation rate of the personnel in the kitchen hygiene training is low, they do not consider it necessary, the business managers do not support the personnel enough in hygiene training, the cost of materials and equipment is high, and it is not easy for the personnel to reach the hygiene training.
Ethical Statement
Bu çalışmanın, özgün bir çalışma olduğunu; çalışmanın hazırlık, veri toplama, analiz ve bilgilerin sunumu olmak üzere tüm aşamalarından bilimsel etik ilke ve kurallarına uygun davrandığımı; bu çalışma kapsamında elde edilmeyen tüm veri ve bilgiler için kaynak gösterdiğimi ve bu kaynaklara kaynakçada yer verdiğimi; kullanılan verilerde herhangi bir değişiklik yapmadığımı, çalışmanın Committee on Publication Ethics (COPE)' in tüm şartlarını ve koşullarını kabul ederek etik görev ve sorumluluklara riayet ettiğimi beyan ederim.
Herhangi bir zamanda, çalışmayla ilgili yaptığım bu beyana aykırı bir durumun saptanması durumunda, ortaya çıkacak tüm ahlaki ve hukuki sonuçlara razı olduğumu bildiririm.
References
- Atasever, M. (2000). Besin İşyerlerinde: Hijyen, Besinlerin Hazırlanması ve Muhafazası. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dergisi, 11(2), 117–122.
- Ayaz, N. ve Arzuhan, A. (2017). Turizmde Gıda Güvenliği Sürecinde Hijyen Davranışı Üzerine Bir Araştırma. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 1(2), 136-150.
- Ayhan B ve Bilici S. (2015). Toplu beslenme sistemlerinde kullanılan gıda dezenfektanları. Türk Hijyen Deneysel Biyoloji Dergisi. 72(4): 323-36.
- Ayhan, D. Türkan, M. (1999) Toplu Beslenme Servisinde Çalışan Personel için Geliştirilen Hijyen Eğitim Programının Bilgi, Tutum ve Davranışlarına Etkisi. Beslenme ve Diyet Dergisi 28(1):47-51.
- Beyhan, Y. ve Ersin, M. (2001). Toplu Beslenme Sistemlerinde Hijyen Sanitasyonu Sağlama Önerileri, Türk
Tabipleri Birliği Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi, Ekim, 2(8), 19-26.
- Cömert, M. ve Özel, K. (2015). Otel İşletmelerinde Hijyen ve Sanitasyon Kurallarının Mutfak Personeli Tarafından Bilinirlik ve Uygulanma Düzeyi, Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 3, Sayı: 16, Eylül 2015, s. 310-322.
- Demirel, S. (2009). Hazır Yemek Üretimi Yapan İşletmelerde Çalışanların Hijyen Bilgi Düzeylerinin Belirlenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekirdağ.
- Ergin, S. ve Güzel, A. (2018). “Kadınların Gıda ve Mutfak Hijyeni ile İlgili Bilgi, Tutum ve Davranışlarının Değerlendirilmesi” Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 7(3): 11- 22.
- Ersin, M., ve Beyhan, Y. (2001). Toplu beslenme sistemlerinde hijyen sanitasyonu sağlama önerileri. TTB Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi, 2(8), 19-26.
- Murat, B. ve Fatma, S. (1997). Otel beslenme servis personelinin kişisel ve çevre hijyen bilgisinin ölçülmesi. Beslenme ve Diyet dergisi / 26(1):28-32.
- Özgel, Ö. & Yıldız, Z. (2020). Mersinde Bulunan Hazır Yemek Firmalarının Mutfak Hijyeni Koşullarının Değerlendirilmesi. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, (19), 778-785.
- Özkan, Ö. P., ve Sevim, Y. (2017). Toplu Beslenme Sistemlerinde El Hijyeninin Önemi. Sağlık Bilimleri ve Yaşam Dergisi, 1(2), 18-23.
- Tayar, M. (2013). Hijyen ve Sanitasyon. (3.Baskı). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi; Web Ofset.
- Yıldırım, A. ve Şimşek H. (2016) Nitel Araştırma Yöntemleri, Seçkin Yayıncılık, Ankara.
- http://megep.meb.gov.tr /T.C Milli Eğitim Bakanlığı, Yiyecek ve İçecek Hizmetleri, 2018.
TOPLU BESLENME HİZMETİ SUNAN İŞLETME PERSONELİNİN MUTFAK HİJYENİ EĞİTİMİ HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİ: MANİSA İL MERKEZİ ÖRNEĞİ
Year 2024,
, 193 - 201, 30.10.2024
Myratjan Rovshenov
,
Nükhet Adalet Akpulat
Abstract
Toplu beslenme hizmeti sunan işletmeler hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Günümüzün yoğun temposunda insanlar, yemek yeme, eğlenmek, sosyalleşmek gibi çeşitli amaçla bu işletmelere gitmektedir. Hijyen toplu beslenme hizmeti sunan işletmelerin en önemli konusudur. Hijyen şartlarının gerektiği gibi olmaması, müşteri ve çalışanların sağlıklarını tehlikeye atar. Diğer yandan müşteri kaybına neden olur. Hijyen eğitiminin toplu beslenme hizmeti sunan tüm işletme personeline verilmesi ve uygulanmasının sağlanması gereklidir. Bu çalışmada Manisa merkezinde yer alan ve toplu beslenme hizmeti sunan işletme personelinin mutfak hijyeni eğitimi hakkındaki düşüncelerini öğrenmek amacıyla alan araştırması yapılmıştır. Araştırma formu araştırmacılar tarafından hazırlanmış ve uygulanmıştır. Personelin mutfak hijyeni eğitimine katılım oranının düşük olduğu, gerekli görmediği, işletme yöneticilerinin personeli hijyen eğitimi konusunda yeterince desteklemediği, malzeme ve ekipman maliyetinin fazla olduğu, personelin hijyen eğitimine ulaşmasının kolay olmadığı gibi önemli sorunlar tespit edilmiştir.
References
- Atasever, M. (2000). Besin İşyerlerinde: Hijyen, Besinlerin Hazırlanması ve Muhafazası. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dergisi, 11(2), 117–122.
- Ayaz, N. ve Arzuhan, A. (2017). Turizmde Gıda Güvenliği Sürecinde Hijyen Davranışı Üzerine Bir Araştırma. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 1(2), 136-150.
- Ayhan B ve Bilici S. (2015). Toplu beslenme sistemlerinde kullanılan gıda dezenfektanları. Türk Hijyen Deneysel Biyoloji Dergisi. 72(4): 323-36.
- Ayhan, D. Türkan, M. (1999) Toplu Beslenme Servisinde Çalışan Personel için Geliştirilen Hijyen Eğitim Programının Bilgi, Tutum ve Davranışlarına Etkisi. Beslenme ve Diyet Dergisi 28(1):47-51.
- Beyhan, Y. ve Ersin, M. (2001). Toplu Beslenme Sistemlerinde Hijyen Sanitasyonu Sağlama Önerileri, Türk
Tabipleri Birliği Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi, Ekim, 2(8), 19-26.
- Cömert, M. ve Özel, K. (2015). Otel İşletmelerinde Hijyen ve Sanitasyon Kurallarının Mutfak Personeli Tarafından Bilinirlik ve Uygulanma Düzeyi, Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 3, Sayı: 16, Eylül 2015, s. 310-322.
- Demirel, S. (2009). Hazır Yemek Üretimi Yapan İşletmelerde Çalışanların Hijyen Bilgi Düzeylerinin Belirlenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekirdağ.
- Ergin, S. ve Güzel, A. (2018). “Kadınların Gıda ve Mutfak Hijyeni ile İlgili Bilgi, Tutum ve Davranışlarının Değerlendirilmesi” Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 7(3): 11- 22.
- Ersin, M., ve Beyhan, Y. (2001). Toplu beslenme sistemlerinde hijyen sanitasyonu sağlama önerileri. TTB Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi, 2(8), 19-26.
- Murat, B. ve Fatma, S. (1997). Otel beslenme servis personelinin kişisel ve çevre hijyen bilgisinin ölçülmesi. Beslenme ve Diyet dergisi / 26(1):28-32.
- Özgel, Ö. & Yıldız, Z. (2020). Mersinde Bulunan Hazır Yemek Firmalarının Mutfak Hijyeni Koşullarının Değerlendirilmesi. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, (19), 778-785.
- Özkan, Ö. P., ve Sevim, Y. (2017). Toplu Beslenme Sistemlerinde El Hijyeninin Önemi. Sağlık Bilimleri ve Yaşam Dergisi, 1(2), 18-23.
- Tayar, M. (2013). Hijyen ve Sanitasyon. (3.Baskı). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi; Web Ofset.
- Yıldırım, A. ve Şimşek H. (2016) Nitel Araştırma Yöntemleri, Seçkin Yayıncılık, Ankara.
- http://megep.meb.gov.tr /T.C Milli Eğitim Bakanlığı, Yiyecek ve İçecek Hizmetleri, 2018.