Günümüzde gıda israfı ülkeleri, işletmeleri, toplumları ve bireyleri hem ekonomik hem de sosyal açıdan olumsuz etkilemektedir. Ülkeler ve sivil toplum kuruluşları gıda israfını önlemek amacıyla uluslararası ve ulusal düzeyde çeşitli eğitimler, farkındalık seminerleri, kamu spotu reklamları vb. tedbirler almaktadır. Ayrıca gıda israfına dikkat çekebilmek için yazarlar çeşitli kitap, makale ve derleme gibi çalışmalar yapmışlardır.
Bu çalışma, gıda israfına yönelik yapılan bu çalışmaların analizini yaparak bu alanda çalışma yapacak olan yazarlara detaylı bilgi sunarak literatüre katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda Web of Science veri tabanında "Food Science & Technology" kategorisinde yapılmış olan "Food Waste" başlıklı 301 çalışma analiz edilmiştir. Araştırmada en çok yayın yapılan; ülkeler, disiplinler, organizasyonlar (üniversite, vb), en çok yayın yapan yazarlar, en çok atıf alan; çalışmalar, ülkeler, organizasyonlar, yazarlar, çalışmaların; türleri, indeksleri, yayın yılları ve çalışmalarda en çok kullanılan anahtar kelimeler bibliyometrik olarak analiz edilmiştir.
Araştırmada ençok çalışma ve atıf sayısı Avrupa kıtasında yer alan ülkeler, organizasyonlar ve yazarlar tarafından yapıldığı tespit edilmiştir. Türkiye çalışma sayısı bakımından 17. sırada, bu çalışmalara yapılan atıf sayısı bakımından 28. sırada yer almaktadır. Araştırmada ayrıca 2013 yılından itibaren gıda israfına yönelik çalışmaların hızlı bir biçimde arttığı görülmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Tourism (Other) |
Journal Section | Reviews |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Issue: 1 |
Gastro-World is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License