Review
BibTex RIS Cite
Year 2022, Issue: 1, 8 - 30, 30.12.2022

Abstract

Gıda İsrafına Yönelik Uluslararası Çalışmaların Analizi: Web Of Science Veri Tabanı Örneği

Year 2022, Issue: 1, 8 - 30, 30.12.2022

Abstract

Günümüzde gıda israfı ülkeleri, işletmeleri, toplumları ve bireyleri hem ekonomik hem de sosyal açıdan olumsuz etkilemektedir. Ülkeler ve sivil toplum kuruluşları gıda israfını önlemek amacıyla uluslararası ve ulusal düzeyde çeşitli eğitimler, farkındalık seminerleri, kamu spotu reklamları vb. tedbirler almaktadır. Ayrıca gıda israfına dikkat çekebilmek için yazarlar çeşitli kitap, makale ve derleme gibi çalışmalar yapmışlardır.
Bu çalışma, gıda israfına yönelik yapılan bu çalışmaların analizini yaparak bu alanda çalışma yapacak olan yazarlara detaylı bilgi sunarak literatüre katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda Web of Science veri tabanında "Food Science & Technology" kategorisinde yapılmış olan "Food Waste" başlıklı 301 çalışma analiz edilmiştir. Araştırmada en çok yayın yapılan; ülkeler, disiplinler, organizasyonlar (üniversite, vb), en çok yayın yapan yazarlar, en çok atıf alan; çalışmalar, ülkeler, organizasyonlar, yazarlar, çalışmaların; türleri, indeksleri, yayın yılları ve çalışmalarda en çok kullanılan anahtar kelimeler bibliyometrik olarak analiz edilmiştir.
Araştırmada ençok çalışma ve atıf sayısı Avrupa kıtasında yer alan ülkeler, organizasyonlar ve yazarlar tarafından yapıldığı tespit edilmiştir. Türkiye çalışma sayısı bakımından 17. sırada, bu çalışmalara yapılan atıf sayısı bakımından 28. sırada yer almaktadır. Araştırmada ayrıca 2013 yılından itibaren gıda israfına yönelik çalışmaların hızlı bir biçimde arttığı görülmektedir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Tourism (Other)
Journal Section Reviews
Authors

Nilgün Sanalan Bilici This is me 0000-0001-8318-7250

Uğur Parlak 0000-0002-5901-7355

Publication Date December 30, 2022
Published in Issue Year 2022 Issue: 1

Cite

APA Sanalan Bilici, N., & Parlak, U. (2022). Gıda İsrafına Yönelik Uluslararası Çalışmaların Analizi: Web Of Science Veri Tabanı Örneği. Gastro-World, 1(1), 8-30.
AMA Sanalan Bilici N, Parlak U. Gıda İsrafına Yönelik Uluslararası Çalışmaların Analizi: Web Of Science Veri Tabanı Örneği. Gastro-World. December 2022;1(1):8-30.
Chicago Sanalan Bilici, Nilgün, and Uğur Parlak. “Gıda İsrafına Yönelik Uluslararası Çalışmaların Analizi: Web Of Science Veri Tabanı Örneği”. Gastro-World 1, no. 1 (December 2022): 8-30.
EndNote Sanalan Bilici N, Parlak U (December 1, 2022) Gıda İsrafına Yönelik Uluslararası Çalışmaların Analizi: Web Of Science Veri Tabanı Örneği. Gastro-World 1 1 8–30.
IEEE N. Sanalan Bilici and U. Parlak, “Gıda İsrafına Yönelik Uluslararası Çalışmaların Analizi: Web Of Science Veri Tabanı Örneği”, Gastro-World, vol. 1, no. 1, pp. 8–30, 2022.
ISNAD Sanalan Bilici, Nilgün - Parlak, Uğur. “Gıda İsrafına Yönelik Uluslararası Çalışmaların Analizi: Web Of Science Veri Tabanı Örneği”. Gastro-World 1/1 (December 2022), 8-30.
JAMA Sanalan Bilici N, Parlak U. Gıda İsrafına Yönelik Uluslararası Çalışmaların Analizi: Web Of Science Veri Tabanı Örneği. Gastro-World. 2022;1:8–30.
MLA Sanalan Bilici, Nilgün and Uğur Parlak. “Gıda İsrafına Yönelik Uluslararası Çalışmaların Analizi: Web Of Science Veri Tabanı Örneği”. Gastro-World, vol. 1, no. 1, 2022, pp. 8-30.
Vancouver Sanalan Bilici N, Parlak U. Gıda İsrafına Yönelik Uluslararası Çalışmaların Analizi: Web Of Science Veri Tabanı Örneği. Gastro-World. 2022;1(1):8-30.