Review
BibTex RIS Cite

Sıcak Havada Pişirilmiş (Airfrying) Ürünlerin Özellikleri

Year 2022, Issue: 1, 41 - 49, 30.12.2022

Abstract

Bu çalışmada, derin yağda kızartma ve sıcak havayla kızartmanın ürün özellikleri üzerindeki etkileri karşılaştırılmıştır. Sıcak hava pişiricileri, daha hassas pişirmeye izin veren ayarlanabilir sıcaklık ve zamanlayıcı özellikleri olan cihazlar olarak bilinmektedir. Sıcak havada kızartma yöntemi ile genel olarak %80 daha az yağ içeren ürünler elde edebilmek mümkündür. Havada kızartma teknolojisinin geleneksel kızartmadan daha yüksek bir besin kalitesi sunduğu ve yağ azaltma, lipid bozulması ve oksidasyon olasılığı açısından daha sağlıklı kızarmış yiyecekler elde etmek için pratik bir alternatif olduğu ifade edilebilir. Kızartma işlemi sonrasında atılacak atıkların emisyonu gibi çevresel avantajları da mevcuttur. Yapılan araştırmalar sıcak havada kızartma teknolojisinin, derin yağda kızartma yöntemine kıyasla tat, koku, görünüm ve genel kabul edilebilirlik gibi duyusal özellikler açısından önemli düzeyde farklılıklar oluşturmadığını göstermektedir. Bu teknoloji daha sağlıklı bir kızartma alternatifi olabilir ancak kapsamlı bir şekilde çalışılmamıştır ve gıdaların bileşenleri ve özellikleri üzerindeki etki mekanizmalarının ve bunun sonucunda insan sağlığı üzerindeki etkilerinin ayrıntılı değerlendirmesine daha fazla odaklanılmalıdır.

Year 2022, Issue: 1, 41 - 49, 30.12.2022

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Food Engineering
Journal Section Reviews
Authors

Hüseyin Boz This is me 0000-0003-1846-5589

Publication Date December 30, 2022
Published in Issue Year 2022 Issue: 1

Cite

APA Boz, H. (2022). Sıcak Havada Pişirilmiş (Airfrying) Ürünlerin Özellikleri. Gastro-World, 1(1), 41-49.
AMA Boz H. Sıcak Havada Pişirilmiş (Airfrying) Ürünlerin Özellikleri. Gastro-World. December 2022;1(1):41-49.
Chicago Boz, Hüseyin. “Sıcak Havada Pişirilmiş (Airfrying) Ürünlerin Özellikleri”. Gastro-World 1, no. 1 (December 2022): 41-49.
EndNote Boz H (December 1, 2022) Sıcak Havada Pişirilmiş (Airfrying) Ürünlerin Özellikleri. Gastro-World 1 1 41–49.
IEEE H. Boz, “Sıcak Havada Pişirilmiş (Airfrying) Ürünlerin Özellikleri”, Gastro-World, vol. 1, no. 1, pp. 41–49, 2022.
ISNAD Boz, Hüseyin. “Sıcak Havada Pişirilmiş (Airfrying) Ürünlerin Özellikleri”. Gastro-World 1/1 (December 2022), 41-49.
JAMA Boz H. Sıcak Havada Pişirilmiş (Airfrying) Ürünlerin Özellikleri. Gastro-World. 2022;1:41–49.
MLA Boz, Hüseyin. “Sıcak Havada Pişirilmiş (Airfrying) Ürünlerin Özellikleri”. Gastro-World, vol. 1, no. 1, 2022, pp. 41-49.
Vancouver Boz H. Sıcak Havada Pişirilmiş (Airfrying) Ürünlerin Özellikleri. Gastro-World. 2022;1(1):41-9.