Research Article
BibTex RIS Cite

Geleneksel Peynirlerin Üretim Sürecinin İncelenmesi: Aho Peyniri Örneği

Year 2022, Issue: 1, 1 - 7, 30.12.2022

Abstract

Çalışmanın amacı, Trabzon’un, Araklı ilçesine bağlı adını Aho köyünden alan Aho peynirinin geleneksel üretim sürecinin incelenmesi ve peynirin kullanım alanlarının tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Bu çalışma geleneksel ürünlerin üretim sürecinin, kayıt altına alınarak sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından önemlidir. Bu amaç doğrultusunda 2021 yılı Kasım-Aralık aylarında yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak veriler yüz yüze görüşmeler sonucun da toplanmıştır. Görüşmeler Trabzon’un Of, Sürmene ve Araklı ilçelerindeki yerel pazarlarda yer alan üreticiler ve geleneksel olarak peynir üreten ev hanımlarıyla gerçekleştirilmiştir. Veriler analiz edilirken nitel analiz yöntemlerinden olan, betimsel analiz tekniği kullanılarak, araştırmanın amacına uygun olarak değerlendirilmiştir. Yapılan görüşmeler sonucunda Aho peynirinin bölgenin diğer peynirlerinden olan, kolot ve minci olarak adlandırılan iki çeşit peynirin fermantasyonu sonucunda elde edildiği belirlenmiştir. Peynir üretiminin Mayıs-Haziran aylarında başladığı, Eylül ayının sonuna veya iklim şartlarının elverdiği ölçüde Ekim ayının ortasına kadar sürdüğü tespit edilmiştir. Peynirin, yöre mutfağı için önemli bir yere sahip olduğu, özellikle kuymak yapımında kullanıldığı belirlenmiştir. Ayrıca peynirin kahvaltıyla birlikte günün farklı öğünlerinde yaygın bir kullanımının olduğu tespit edilmiştir. Gelecekte yapılacak olan araştırmalar da, örneklem genişletilerek Aho peynirinin mutfakta kullanım alanları incelenerek bilinirliği araştırılmalıdır.

Year 2022, Issue: 1, 1 - 7, 30.12.2022

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Tourism (Other)
Journal Section Research Articles
Authors

Aykut Şimşek This is me 0000-0002-3317-2330

Publication Date December 30, 2022
Published in Issue Year 2022 Issue: 1

Cite

APA Şimşek, A. (2022). Geleneksel Peynirlerin Üretim Sürecinin İncelenmesi: Aho Peyniri Örneği. Gastro-World, 1(1), 1-7.
AMA Şimşek A. Geleneksel Peynirlerin Üretim Sürecinin İncelenmesi: Aho Peyniri Örneği. Gastro-World. December 2022;1(1):1-7.
Chicago Şimşek, Aykut. “Geleneksel Peynirlerin Üretim Sürecinin İncelenmesi: Aho Peyniri Örneği”. Gastro-World 1, no. 1 (December 2022): 1-7.
EndNote Şimşek A (December 1, 2022) Geleneksel Peynirlerin Üretim Sürecinin İncelenmesi: Aho Peyniri Örneği. Gastro-World 1 1 1–7.
IEEE A. Şimşek, “Geleneksel Peynirlerin Üretim Sürecinin İncelenmesi: Aho Peyniri Örneği”, Gastro-World, vol. 1, no. 1, pp. 1–7, 2022.
ISNAD Şimşek, Aykut. “Geleneksel Peynirlerin Üretim Sürecinin İncelenmesi: Aho Peyniri Örneği”. Gastro-World 1/1 (December 2022), 1-7.
JAMA Şimşek A. Geleneksel Peynirlerin Üretim Sürecinin İncelenmesi: Aho Peyniri Örneği. Gastro-World. 2022;1:1–7.
MLA Şimşek, Aykut. “Geleneksel Peynirlerin Üretim Sürecinin İncelenmesi: Aho Peyniri Örneği”. Gastro-World, vol. 1, no. 1, 2022, pp. 1-7.
Vancouver Şimşek A. Geleneksel Peynirlerin Üretim Sürecinin İncelenmesi: Aho Peyniri Örneği. Gastro-World. 2022;1(1):1-7.