Research Article
BibTex RIS Cite

Otel İşletmeleri Mutfaklarında Baharat Kullanım Alışkanlıklarının Tespiti: Erzurum İli Örneği

Year 2023, Volume: 1 Issue: 2, 25 - 38, 13.07.2023

Abstract

Geçmişten günümüze kadar damak tadına anlam katan baharatların tarihsel yolculuğu hep merak konusu olmuştur. Baharatlar yüzyıllardır çeşitli amaçlarla (etlerin bozulmasını önlemek, yemeklerin tat katmak vb.) sağlık ve kozmetik gibi birçok alanda kullanılmıştır. Eski dönemlerde kolay ulaşılamayan baharat Avrupa’da üretiliyor ve soylular Avrupa’dan ticaret yollarını kullanarak baharatı satın alabiliyorlardı. Geçmişte zorlu yollarla ulaşılan baharat günümüzde tüm mutfakların vazgeçilmezi haline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı çeşitli baharatların Erzurum’da bulunan 5 yıldızlı otel mutfaklarındaki kullanımını araştırmaktır. Bunun için otel yiyecek-içecek müdürleri ve aşçıbaşılarına çeşitli görüşme soruları yöneltilerek baharatların kullanımı ölçülmeye çalışılmıştır. Elde edilen verilere göre otel mutfaklarında geleneksel bir yaklaşım benimsenerek tuz, pul biber, karabiber, nane ve tarçının sık kullanıldığı görülürken; muskat cevizi, defneyaprağı vb. baharatların nadir olarak geri kalan baharatların ise çoğunlukla oluşan önyargı sebebiyle tercih edilmediği görülmüştür.

References

  • Ayyıldız, S. & F, S. (2019). Antioksidan Baharatların Osmanlı Saray Mutfağındaki Yeri. Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(1), S. 363-390.
  • Demirçivi, B. M., & Altaş, A. (2016). Üniversite Öğrencilerinin Baharatlara İlişkin Bilgileri ve Tüketim Tercihleri: Aksaray Üniversitesinde Bir Uygulama, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 4(4), 88-112.
Year 2023, Volume: 1 Issue: 2, 25 - 38, 13.07.2023

Abstract

References

  • Ayyıldız, S. & F, S. (2019). Antioksidan Baharatların Osmanlı Saray Mutfağındaki Yeri. Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(1), S. 363-390.
  • Demirçivi, B. M., & Altaş, A. (2016). Üniversite Öğrencilerinin Baharatlara İlişkin Bilgileri ve Tüketim Tercihleri: Aksaray Üniversitesinde Bir Uygulama, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 4(4), 88-112.
There are 2 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Gastronomy, Tourism (Other)
Journal Section Research Articles
Authors

Yeşim Özdemir This is me 0000-0001-6567-0548

Publication Date July 13, 2023
Published in Issue Year 2023 Volume: 1 Issue: 2

Cite

APA Özdemir, Y. (2023). Otel İşletmeleri Mutfaklarında Baharat Kullanım Alışkanlıklarının Tespiti: Erzurum İli Örneği. Gastro-World, 1(2), 25-38.
AMA Özdemir Y. Otel İşletmeleri Mutfaklarında Baharat Kullanım Alışkanlıklarının Tespiti: Erzurum İli Örneği. Gastro-World. July 2023;1(2):25-38.
Chicago Özdemir, Yeşim. “Otel İşletmeleri Mutfaklarında Baharat Kullanım Alışkanlıklarının Tespiti: Erzurum İli Örneği”. Gastro-World 1, no. 2 (July 2023): 25-38.
EndNote Özdemir Y (July 1, 2023) Otel İşletmeleri Mutfaklarında Baharat Kullanım Alışkanlıklarının Tespiti: Erzurum İli Örneği. Gastro-World 1 2 25–38.
IEEE Y. Özdemir, “Otel İşletmeleri Mutfaklarında Baharat Kullanım Alışkanlıklarının Tespiti: Erzurum İli Örneği”, Gastro-World, vol. 1, no. 2, pp. 25–38, 2023.
ISNAD Özdemir, Yeşim. “Otel İşletmeleri Mutfaklarında Baharat Kullanım Alışkanlıklarının Tespiti: Erzurum İli Örneği”. Gastro-World 1/2 (July 2023), 25-38.
JAMA Özdemir Y. Otel İşletmeleri Mutfaklarında Baharat Kullanım Alışkanlıklarının Tespiti: Erzurum İli Örneği. Gastro-World. 2023;1:25–38.
MLA Özdemir, Yeşim. “Otel İşletmeleri Mutfaklarında Baharat Kullanım Alışkanlıklarının Tespiti: Erzurum İli Örneği”. Gastro-World, vol. 1, no. 2, 2023, pp. 25-38.
Vancouver Özdemir Y. Otel İşletmeleri Mutfaklarında Baharat Kullanım Alışkanlıklarının Tespiti: Erzurum İli Örneği. Gastro-World. 2023;1(2):25-38.