Geçmişten günümüze kadar damak tadına anlam katan baharatların tarihsel yolculuğu hep merak konusu olmuştur. Baharatlar yüzyıllardır çeşitli amaçlarla (etlerin bozulmasını önlemek, yemeklerin tat katmak vb.) sağlık ve kozmetik gibi birçok alanda kullanılmıştır. Eski dönemlerde kolay ulaşılamayan baharat Avrupa’da üretiliyor ve soylular Avrupa’dan ticaret yollarını kullanarak baharatı satın alabiliyorlardı. Geçmişte zorlu yollarla ulaşılan baharat günümüzde tüm mutfakların vazgeçilmezi haline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı çeşitli baharatların Erzurum’da bulunan 5 yıldızlı otel mutfaklarındaki kullanımını araştırmaktır. Bunun için otel yiyecek-içecek müdürleri ve aşçıbaşılarına çeşitli görüşme soruları yöneltilerek baharatların kullanımı ölçülmeye çalışılmıştır. Elde edilen verilere göre otel mutfaklarında geleneksel bir yaklaşım benimsenerek tuz, pul biber, karabiber, nane ve tarçının sık kullanıldığı görülürken; muskat cevizi, defneyaprağı vb. baharatların nadir olarak geri kalan baharatların ise çoğunlukla oluşan önyargı sebebiyle tercih edilmediği görülmüştür.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Gastronomy, Tourism (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | July 13, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 1 Issue: 2 |
Gastro-World is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License