BibTex RIS Cite

Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğrencilerinin Yaratıcılık Düzeyleri İle Duygusal Zekâ Seviyelerinin İncelenmesi

Year 2016, Volume: 1 Issue: 2, 85 - 99, 07.12.2016

Abstract

Üniversite Öğrencilerinin Yaratıcılık Düzeyleri İle Duygusal Zekâ Seviyelerinin Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi

Barış KARAOĞLU¹, M. Behzat TURAN1, Osman PEPE1

Erciyes Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Kayseri (Türkiye)

Özet

Bu araştırmanın amacı, Erciyes Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda öğrenim gören öğrencilerin yaratıcılık düzeyleri ve duygusal zekâ seviyelerinin incelenmesidir. Araştırmaya tesadüfü yöntemle seçilmiş 677 öğrenci gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmada veri toplama araçları olarak; Yaratıcılık ölçeği, Duygusal zekâ ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 20.0 paket programı ile istatistiksel analizleri yapılmıştır. Adaylara ilişkin kişisel bilgiler ve envanter toplam puanları ve faktör puanları frekans (f) ve yüzde (%) değerleri tespit edilerek verilmiştir. Ölçeklerden elde edilen puanların arasındaki ilişkiyi ortaya koyabilmek için cinsiyetlerine göre karşılaştırmalarda Mann-Whitney U test istatistiği kullanılır iken, yaşlarına, bölümlerine, sınıflarına, akademik genel not ortalamaları ve yaşadıkları bölgelere göre karşılaştırmalarda ise Kruskal Wallis test istatistiğinden faydalanılmıştır. Sonuç olarak; üniversite öğrencilerinin yaratıcılık düzeyleri ve duygusal zekâ seviyeleri incelendiğinde; cinsiyet ve genel ağırlıklı not ortalamalarına göre istatistiksel olarak herhangi bir farklılık bulunmaz iken; yaş, bölüm, sınıf ve yaşadıkları yer durumlarına göre istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Yaratıcılık, Duygusal Zekâ, Üniversite, Öğrenci 

Year 2016, Volume: 1 Issue: 2, 85 - 99, 07.12.2016

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi
Authors

Barış Karaoğlu

Mehmet Behzat Turan

Osman Pepe

Publication Date December 7, 2016
Submission Date October 31, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 1 Issue: 2

Cite

APA Karaoğlu, B., Turan, M. B., & Pepe, O. (2016). Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğrencilerinin Yaratıcılık Düzeyleri İle Duygusal Zekâ Seviyelerinin İncelenmesi. Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 1(2), 85-99.

ISSN: 2536-5339

Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi

16157

Bu dergi içerisinde yer alan eserler aksi belirtilmedikçe Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.