Sporcularda domates suyu takviyesinin aerobik egzersizde HDL ve LDL kolesterol düzeylerine etkileri incelenmiştir. Bu araştırmaya, yaş ortalaması 20,21± 2,08 yıl olan, BKİ ortalamaları 20,98±2,61 kg/m² olan, değişik branşlarda ortalama 2,50±1,83 yıl spor yapan, sağlıklı 14 erkek sporcu katıldı. Sporculara, 21 gün aerobik egzersiz (10 dakika ısınma hareketleri, %70-80 şiddet aralığında 30 dakika koşu ve 10 dakika soğuma hareketleri) uygulandı ve her egzersiz sonrası 250 ml domates suyu içirildi. 22 ve 42 günler arası arınma dönemine alınarak sadece aerobik egzersiz uygulandı ve 250 ml domates suyu içirilmedi. Veriler, 42 günlük egzersiz öncesi ve egzersiz sonrasında farklılıkları ortaya koymak için SPSS paket programı yardımı ile bağımlı gruplar arası ortalamaların karşılaştırılması için kullanılan testler ile analiz edilmiştir. Verilerin normal dağılıma uygunluğu Shapiro-Wilk testi ile incelenmiştir. Verilerden normal dağılım gösterenler Bağımlı T testi ile normal dağılım göstermeyenler ise Wilcoxon testi ile analiz edilmiştir. İstatistiksel anlamlılık p<0,05 olarak kabul edildi. Sporcuların serum HDL düzeylerinde artış olduğu tespit edilmiştir (p<0,001). En yüksek HDL seviyesi egzersiz grubunda görülürken, en düşük HDL seviyesi kontrol gurubunda tespit edilmiştir. LDL düzeyleri egzersiz uygulaması ve egzersiz uygulaması ile birlikte domates suyu verilen sporcuların LDL seviyelerinde istatiksel olarak anlamlı bir düşüş olduğu tespit edilmiştir (p<0,001). Sonuç olarak, aerobik egzersiz uygulanan ve domates suyu takviyesi yapılan sporcularda, serum HDL düzeylerinde artış, LDL düzeylerinde düşüş olduğu tespit edilmiştir. Aerobik egzersiz ile birlikte domates suyu takviyesinin sinerjik bir etki göstererek HDL ve LDL kolesterol düzeylerini regüle ettiği tespit edilmiştir.
The effects of tomato juice supplementation in aerobic exercise on HDL and LDL cholesterol levels were examined in athletes. In this study, 14 healthy male athletes who have been doing sports in different branches for an average of 2.50 ± 1.83 years and with a mean age of 20.21 ± 2.08 years, a mean BMI of 20.98 ± 2.61 kg / m², participated in this study. 21 days of aerobic exercise have been applied to athletes (10 minutes of warm-up, 30 minutes of jogging in the 70-80% intensity range and 10 minutes of cooling movements) and 250 ml of tomato juice was drunk after each exercise. By taking the washout period between 22 and 42 days, only aerobic exercises were applied and 250 ml of tomato juice was not drunk. The data were analyzed with the SPSS package program to reveal the differences before and after 42 days of exercise, with the tests used to compare the means between dependent groups. The compliance of the data to normal distribution was examined by Shapiro-Wilk test. While Dependent T test were used for analyze the normal distribution data, with those that did not show normal distribution data the Wilcoxon test were used. Statistical significance was accepted as p <0.05. It was found that there was an increase in the serum HDL levels of athletes (p <0.001). While the highest HDL level was seen in the exercise group, the lowest HDL level was found in the control group. A statistically significant decrease were determined in the LDL levels of the athletes who were given tomato juice supplementation with exercise and exercise application (p <0.001). As a result, it was determined that there was an increase in serum HDL levels and a decrease in LDL levels in athletes who were applied aerobic exercise and supplemented with tomato juice. It has been found that tomato juice supplementation with aerobic exercise has a synergistic effect and regulates HDL and LDL cholesterol levels.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Sports Medicine |
Journal Section | Sağlık Bilimleri |
Authors | |
Publication Date | March 22, 2021 |
Submission Date | November 23, 2020 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 6 Issue: 1 |
ISSN: 2536-5339
Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi
Bu dergi içerisinde yer alan eserler aksi belirtilmedikçe Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.