Research Article

İran’ın Uluslararası İktisadi Politikasında Dini Vakıflar ve Paramiliter Kurumların Rolü

Volume: 12 Number: 24 June 23, 2019
  • Engin Sune *

İran’ın Uluslararası İktisadi Politikasında Dini Vakıflar ve Paramiliter Kurumların Rolü

Abstract

Bu çalışma İran’daki dini ve devrimci vakıfların ve Devrim Muhafızları’nın oluşturduğu paramiliter örgütlerin ekonomi ve siyasi alan üzerindeki etkilerine odaklanarak İran ekonomisinin uluslararasılaşması sürecini incelemektedir. Özellikle uluslararası yaptırımlara odaklanarak İran’ın izole bir ekonomik sistem içerisinde iktisadi faaliyet yürüttüğü iddiasının aksine, bu çalışma İran’ın kamusal ve özel alan arasına sıkışmış olan bu kurumlar güdümünde uluslararası ekonomik sisteme eklemlendiğini öne sürmektedir. İran devlet yapısının bu kurumlar ile kurmuş olduğu karşılıklı bağımlılık ilişkisinin, devletin neoliberal bir gündem ekseninde yapısal dönüşümler gerçekleştirerek sermayenin farklı fraksiyonlarına eşit mesafede durmasının önünü tıkadığı ortaya konulmaktadır. Bu sebeple bu çalışma İran’ın uluslararası iktisadi politikasının anlaşılmasında bu vakıfların ve paramiliter örgütlerin önemini vurgulamaktadır.


Keywords

References

  1. ALİZADEH, Parvin, “The political economy of petro populism and reform, 1997– 2011”, Parvin Alizadeh and Hassan Hakimian (eds.) Iran and the Global Economy Petro Populism, Islam and Economic Sanctions, Routledge, 2013, pp.76-102. AMİRAHMADİ, Hooshang, Revolution and the Economic Transition: The Iranian Experience, State Univeristy of New York Press, 1990.

Details

Primary Language

English

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 23, 2019

Submission Date

December 1, 2018

Acceptance Date

April 21, 2019

Published in Issue

Year 2019 Volume: 12 Number: 24

APA
Sune, E. (2019). İran’ın Uluslararası İktisadi Politikasında Dini Vakıflar ve Paramiliter Kurumların Rolü. Gazi Akademik Bakış, 12(24), 45-66. https://izlik.org/JA66FD57BF
AMA
1.Sune E. İran’ın Uluslararası İktisadi Politikasında Dini Vakıflar ve Paramiliter Kurumların Rolü. Gazi Akademik Bakış. 2019;12(24):45-66. https://izlik.org/JA66FD57BF
Chicago
Sune, Engin. 2019. “İran’ın Uluslararası İktisadi Politikasında Dini Vakıflar Ve Paramiliter Kurumların Rolü”. Gazi Akademik Bakış 12 (24): 45-66. https://izlik.org/JA66FD57BF.
EndNote
Sune E (June 1, 2019) İran’ın Uluslararası İktisadi Politikasında Dini Vakıflar ve Paramiliter Kurumların Rolü. Gazi Akademik Bakış 12 24 45–66.
IEEE
[1]E. Sune, “İran’ın Uluslararası İktisadi Politikasında Dini Vakıflar ve Paramiliter Kurumların Rolü”, Gazi Akademik Bakış, vol. 12, no. 24, pp. 45–66, June 2019, [Online]. Available: https://izlik.org/JA66FD57BF
ISNAD
Sune, Engin. “İran’ın Uluslararası İktisadi Politikasında Dini Vakıflar Ve Paramiliter Kurumların Rolü”. Gazi Akademik Bakış 12/24 (June 1, 2019): 45-66. https://izlik.org/JA66FD57BF.
JAMA
1.Sune E. İran’ın Uluslararası İktisadi Politikasında Dini Vakıflar ve Paramiliter Kurumların Rolü. Gazi Akademik Bakış. 2019;12:45–66.
MLA
Sune, Engin. “İran’ın Uluslararası İktisadi Politikasında Dini Vakıflar Ve Paramiliter Kurumların Rolü”. Gazi Akademik Bakış, vol. 12, no. 24, June 2019, pp. 45-66, https://izlik.org/JA66FD57BF.
Vancouver
1.Engin Sune. İran’ın Uluslararası İktisadi Politikasında Dini Vakıflar ve Paramiliter Kurumların Rolü. Gazi Akademik Bakış [Internet]. 2019 Jun. 1;12(24):45-66. Available from: https://izlik.org/JA66FD57BF