Türkler’de Cumhuriyet Fikrinin Tarihi Temelleri ve Günümüze Yansımaları

Volume: 1 Number: 1 February 1, 2007
  • İlhami Durmuş
EN TR

Türkler’de Cumhuriyet Fikrinin Tarihi Temelleri ve Günümüze Yansımaları

Abstract

Türkler sınıfsız bir toplumdu. Eski Türk toplumunda soylular, hürler ve köleler yoktu. Sınıfsız olmaları sosyal, siyasi, iktisadi, askeri ve hukuki durumlarına yansımıştı. Millet ve devletle ilgili konular meclislerde görüşülerek karara bağlanmaktaydı. Türklerde istiklal anlayışı son derece gelişmişti. Onlarda adalet, faydalılık, eşitlik ve evrensellik hukuk anlayışlarında değişmeyen hükümlerdi. Türk milletinin özelliğini ve Türk tarihini Atatürk çok iyi bilmekteydi. Bundan dolayı Türk milletinin tabiat ve karakterine en uygun idare Cumhuriyettir” demiştir. Türklerde adalet, faydalılık, eşitlik ve evrensellik temeline dayalı anlayışlar çok erken dönemlerde oluştuğundan Türk milletinin karakterine en uygun idare şekli olarak Cumhuriyet rejimi benimsenmiş ve kabul edilmiştir. Sınıfsız toplum yapısı, meclisler, yöneticilerin seçimle iş başına getirilmeleri, akla ve bilimin önderliğine önem verme gibi bir takım özelliklerin Türklerde varlığı geçmişten günümüze yansımalar olarak görülmektedir. 

Keywords

References

  1. BORAK, Sadi- Utkan Kocatürk, Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri I-III. Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara 1989.
  2. DANİŞMEND, İsmail Hami, Garb Menba’larına Göre: Eski Türk Demokrasisi, Sucuoğlu Mat- baası, İstanbul 1964.
  3. DE GROOT, Johann Jacob Maria, Die Hunnen der vorchristlichen Zeit, Walter de Gruyter, Berlin1921.
  4. KAFESOĞLU, İbrahim, Türk Milli Kültürü, Boğaziçi Yayınları, İstanbul 1989.
  5. KAFESOĞLU, İbrahim- Mehmet Saray, Atatürk İlkeleri ve Dayandığı Tarihi Temeller, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı, İstanbul 1983.
  6. KOCA, Salim, “X. Yüzyılda Türkistan’da Bir İslam Seyyahı Gözüyle Türkler”, Milli Kültür, 1,1981, 47- 50.
  7. KOCA, Salim, Sultan I. izzeddin Keykavus Zamanında Türkiye Selçuklu Devleti (1211- 1220), Basılmamış Doktora Tezi, Ankara 1989.
  8. KÖSTÜKLÜ, Nuri, “Cumhuriyetin Temel İlkeleri (Atatürk İlkeleri)”, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi- II, Atatürk Araştırma Merkezi Yayını, Ankara 2002, s. 271- 275.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

İlhami Durmuş This is me

Publication Date

February 1, 2007

Submission Date

September 9, 2015

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2007 Volume: 1 Number: 1

APA
Durmuş, İ. (2007). Türkler’de Cumhuriyet Fikrinin Tarihi Temelleri ve Günümüze Yansımaları. Gazi Akademik Bakış, 1(1), 25-32. https://izlik.org/JA98BG65EA
AMA
1.Durmuş İ. Türkler’de Cumhuriyet Fikrinin Tarihi Temelleri ve Günümüze Yansımaları. Gazi Akademik Bakış. 2007;1(1):25-32. https://izlik.org/JA98BG65EA
Chicago
Durmuş, İlhami. 2007. “Türkler’de Cumhuriyet Fikrinin Tarihi Temelleri Ve Günümüze Yansımaları”. Gazi Akademik Bakış 1 (1): 25-32. https://izlik.org/JA98BG65EA.
EndNote
Durmuş İ (February 1, 2007) Türkler’de Cumhuriyet Fikrinin Tarihi Temelleri ve Günümüze Yansımaları. Gazi Akademik Bakış 1 1 25–32.
IEEE
[1]İ. Durmuş, “Türkler’de Cumhuriyet Fikrinin Tarihi Temelleri ve Günümüze Yansımaları”, Gazi Akademik Bakış, vol. 1, no. 1, pp. 25–32, Feb. 2007, [Online]. Available: https://izlik.org/JA98BG65EA
ISNAD
Durmuş, İlhami. “Türkler’de Cumhuriyet Fikrinin Tarihi Temelleri Ve Günümüze Yansımaları”. Gazi Akademik Bakış 1/1 (February 1, 2007): 25-32. https://izlik.org/JA98BG65EA.
JAMA
1.Durmuş İ. Türkler’de Cumhuriyet Fikrinin Tarihi Temelleri ve Günümüze Yansımaları. Gazi Akademik Bakış. 2007;1:25–32.
MLA
Durmuş, İlhami. “Türkler’de Cumhuriyet Fikrinin Tarihi Temelleri Ve Günümüze Yansımaları”. Gazi Akademik Bakış, vol. 1, no. 1, Feb. 2007, pp. 25-32, https://izlik.org/JA98BG65EA.
Vancouver
1.İlhami Durmuş. Türkler’de Cumhuriyet Fikrinin Tarihi Temelleri ve Günümüze Yansımaları. Gazi Akademik Bakış [Internet]. 2007 Feb. 1;1(1):25-32. Available from: https://izlik.org/JA98BG65EA