OBJECTIVE: The aim of this study was to evaluate the shear bond strength of novel hybrid ceramic material repaired with a composite resin.
MATERIALS and METHOD: CAD/CAM hybrid ceramic (VITA Enamic) specimens were prepared. The bonding surface was abraded with 600, 800 and 1200 grit SiC papers, and treated with air abrasion of 50 µm alumina particles. The specimens were assigned to four groups (n=12). G1: etching with 34% phosphoric acid + bonding with Adper Single Bond 2, G2: etching with 8% hydrofluoric acid + silane application + bonding with Adper Single Bond 2, G3: etching with 34% phosphoric acid + bonding with Single Bond Universal, G4: etching with 8% hydrofluoric acid + silane application + bonding with Single Bond Universal. Composite resin was build up on pretreated specimens and light-polymerized. The specimens were thermocycled 1000 times between 5±2 °C and 55±2 °C. Shear bond strength test was done by using a universal testing machine at a 1 mm/min crosshead speed. Data were statistically analyzed with One Way ANOVA and post-hoc Tukey HSD tests.
Results: Comparison of the shear bond strength among groups revealed statistically significant differences (p<0.05). No statistically significant difference was found between G1 and G3 (p=0.591). Statistically significant differences were found between G1 and G2 (p=0.024), and G1 and G4 (p=0.013). Adhesive failure was observed in all groups.
Conclusion: Hydrofluoric acid etching reduced the composite resin to hybrid ceramic shear bond strength. Etching with phosphoric acid followed by bonding with Adper Single Bond 2 or Single Bond Universal positively influenced the bond strength of composite resin to hybrid ceramic.AMAÇ: Çalışmanın amacı yeni nesil materyal olan hibrit-seramiğin kompozit rezin ile makaslama bağlantı dayanımını değerlendirmektir.
GEREÇ ve YÖNTEM: CAD/CAM hibrit-seramik (VITA Enamic) örnekler hazırlandı. Bağlantı yüzeyleri 600, 800 ve 1200 grit SiC kağıtlarla aşındırıldı, ardından 50 µm alumina partikülleri ile yüzey hazırlığı yapıldı. Örnekler dört çalışma grubuna ayrıldı (n=12). G1: %34 fosforik asit ile pürüzlendirme + bağlayıcı ajan (Adper Single Bond 2), G2: %8 hidroflorik asit ile pürüzlendirme + silan uygulaması + bağlayıcı ajan (Adper Single Bond 2), G3: %34 fosforik asit ile pürüzlendirme + bağlayıcı ajan (Single Bond Universal), G4: %8 hidroflorik asitle pürüzlendirme + silan uygulaması + bağlayıcı ajan (Single Bond Universal). Yüzey hazırlığı yapılan örnekler üzerinde kompozit rezin bağlantısı sağlandı ve polimerize edildi. Örneklere 5±2 °C ve 55±2 °C’de 1000 kez ısısal değişim testi uygulandı. Makaslama bağlantı dayanımı testi universal test cihazı ile 1 mm/dak hız ile yapıldı. Veriler tek yönlü varyans analizi ve post-hoc Tukey HSD testleri ile istatistiksel olarak analiz edildi.
BULGULAR: Gruplar arasında makaslama bağlantı dayanımı istatistiksel olarak farklılık gösterdi (p<0.05). G1 ve G3 arasında istatistiksel fark bulunmadı (p=0.591). G1 ve G2 (p=0.024) ile G1 ve G4 (p=0.013) arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulundu. Tüm gruplarda adeziv başarısızlık gözlendi.
SONUÇ: Hidroflorik asit ile pürüzlendirme hibrit seramiğin kompozit rezin ile olan makaslama bağlantı dayanımını azalttı. Fosforik asit ile pürüzlendirme ve ardından Adper Single Bond 2 ya da Single Bond Universal uygulaması kompozit rezinin hibrit seramikle olan bağlantı dayanımını olumlu yönde etkiledi.Subjects | Health Care Administration |
---|---|
Journal Section | Original Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 18, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 |