OBJECTIVE: To evaluate the temperature changes on the external root surfaces of mandibular premolar teeth during ultrasonic condensation of gutta-percha in the root canal.
MATERIALS AND METHOD: Ten extracted mandibular premolar teeth were selected. The roots were cut to a uniform length of14 mm. Root canal treatments were performed using the ProTaper system, and the master apical file was a ProTaper F3 instrument. After the root canal preparations, cone-beam computed tomography images were taken to detect the thinnest dentinal area on the root. Each root was embedded in acrylic plates. For temperature measurements, the specimens were placed in a stainless steel device that was specially designed for this study. Temperature changes during obturation (warm lateral condensation using ultrasonics as the experimental group and cold lateral condensation as control) were then recorded using a thermal camera. Unpaired ttest was performed using a statistical software (α=0.01).
RESULTS: There were significant differences between the groups. The mean obturation times of the specimens were 232.8 s for the experimental group and 102.5 s for the control. The mean value of the temperature increase in the experimental group was 49.96±11.12 °C; and no temperature increase was recorded for control group. The maximum temperature rises was 68.9 °C, and the minimum was 35.9 °C. The average cooling time of all samples were 17 s and did not exceed 1 min.
CONCLUSION: High temperatures that may cause hazardous effects on periodontium were observed; however, average cooling times of the samples were in normal ranges (less than 1 min). Further investigations are needed for testing different power settings.
AMAÇ: Güta-perkanın ultrasonik kondensasyonu tekniğinin mandibular premolar dişlerin dış kök yüzeyi üzerinde meydana getirdiği sıcaklık değişimlerinin değerlendirilmesidir.
GEREÇ VE YÖNTEM: On adet çekilmiş mandibular premolar diş seçildi. Kökler, boyları14 mm olacak şekilde kesildi. Kök kanal tedavileri ProTaper sistem ile gerçekleştirildi ve ana apikal eğe F3 enstrümanı olarak belirlendi. Kök kanal preparasyonlarından sonra, kök üzerinde en ince dentin noktasının belirlenmesi amacıyla konik ışınlı bilgisayarlı tomografi görüntüleri alındı. Tüm kökler akrilik plakalara gömüldü. Sıcaklık ölçümleri için örnekler, bu çalışmaya özel olarak tasarlanmış olan paslanmaz çelik bir mekanizmaya yerleştirildi. Dolum sırasında meydana gelen sıcaklık değişimleri (deney grubu olarak ultrasonik ile sıcak lateral kondensasyon tekniği ve kontrol olarak soğuk lateral kondensasyon) bir termal kamera yardımıyla kaydedildi. İstatistiksel karşılaştırma bir bilgisayar yazılımı kullanılarak bağımlı olmayan t-testi ile yapıldı (α=0.01).
BULGULAR: Gruplar arasında anlamlı farklılık vardı (p<0.01). Örneklerin ortalama obturasyon süreleri deney grubu için 232.8 sn ve kontrol grubu için 102.5 sn idi. Deney grubundaki maksimum sıcaklık artışı ortalaması 49.96±11.12 °C olarak gözlendi; kontrol grubunda herhangi bir sıcaklık artışı kaydedilmedi. Maksimum sıcaklık artışları arasındaki en büyük değer 68.9 °C, en küçük değer 35.9 °C idi. Örneklerin ortalama soğuma zamanları 17 sn idi ve 1 dakikayı aşmadı. SONUÇ: Bu çalışmada, periodonsiyum üzerinde zararlı etkilere yol açabilecek yüksek sıcaklıklar gözlenmiştir; ancak, örneklerin ortalama soğuma süreleri normal sınırlar içerisindeydi (1 dakikadan az). Farklı güç derecelerinde gerçekleştirilecek daha ileri çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır. ANAHTAR KELİMELER: Endodonti; guttaperka; ultrasonik><0.01). Örneklerin ortalama obturasyon süreleri deney grubu için 232.8 sn ve kontrol grubu için 102.5 sn idi. Deney grubundaki maksimum sıcaklık artışı ortalaması 49.96±11.12 °C olarak gözlendi; kontrol grubunda herhangi bir sıcaklık artışı kaydedilmedi. Maksimum sıcaklık artışları arasındaki en büyük değer68.9 °C, en küçük değer35.9 °C idi. Örneklerin ortalama soğuma zamanları 17 sn idi ve 1 dakikayı aşmadı.
SONUÇ: Bu çalışmada, periodonsiyum üzerinde zararlı etkilere yol açabilecek yüksek sıcaklıklar gözlenmiştir; ancak, örneklerin ortalama soğuma süreleri normal sınırlar içerisindeydi (1 dakikadan az). Farklı güç derecelerinde gerçekleştirilecek daha ileri çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Original Research Article |
Authors | |
Publication Date | April 21, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 |