Amaç: Sağlık ile ilgili alanlarda çevrimiçi olarak bilgi edinme, hastalar ve ebeveynler arasında giderek daha önemli hale gelmektedir. Ebeveynler, çocuklarına florür uygulanmasından endişe duymakta ve internette arama yapma eğilimindedirler. Bu bağlamda, bu çalışmanın amacı, florür tedavisi ile ilgili bilgi veren internet sitelerinin güvenilirlik, kalite, erişilebilirlik ve okunabilirlik açısından değerlendirilmesidir.
Gereç ve Yöntem: ‘Çocuklar için florür tedavisi’ ve ‘florür vernik güvenli mi?’ anahtar cümleleri Google ve Yahoo arama motorlarına yazılarak aratılmış ve çıkan ilk 50 internet sitesi kaydedilmiştir. Yinelenen siteler, promosyon ürün siteleri, bloglar/ forumlar, haberler ve makaleler çıkarıldıktan sonra kalan internet siteleri çalışmaya dahil edilmiştir. DISCERN ve LIDA araçları, internet sitelerinin güvenilirliğini, kalitesini ve kullanılabilirliğini değerlendirmek için kullanılmıştır. İnternet sitelerinin erişilebilirliği AChecker aracı ile, okunabilirliği ise FRES aracı ile değerlendirilmiştir.
Bulgular: Kaydedilen 200 internet sitesinden, 94’ü değerlendirme için uygun bulunmuştur. Ortalama DISCERN skoru, olası toplam 80 puan üzerinden 53±11.2’dir (%66). LIDA aracı ile, güvenilirlik için ortalama skor, olası toplam 27 puan üzerinden 11.8±3.9 (%43) iken, kullanılabilirlik için ortalama skor, olası toplam 54 puan üzerinden 31.2±7’dir (%58). Ortalama toplam AChecker skoru 21.8±37 ve FRES skoru okunması oldukça zor bir seviyeyi işaret eden 57.7±11.6’dır (olası toplam 100 puan üzerinden).
Sonuç: İnternetteki florür hakkındaki çevrimiçi bilgiler, güvenilirlik ve kalite açısından oldukça değişken olmasına rağmen, kolayca erişilebilir olarak saptanmıştır. İnternet sitelerinin okunabilirliği daha anlaşılır olacak şekilde geliştirilmelidir.
Objective: Obtaining information online in health-related issues is becoming increasingly important among patients and parents. Parents are concerned about their children's fluoride use and tend to search on the internet. In this regard, the aim of this study is to assess the reliability, quality, accessibility, and readability of websites giving information on fluoride treatment.
Materials and Method: Two search terms, “fluoride treatment for kids” and “is fluoride varnish safe?”, were entered into the search engines of both Google and Yahoo, and the first 50 websites were saved. After excluding duplicate sites, promotional product sites, blogs/forums, news and articles, the remaining websites were evaluated. The DISCERN and LIDA tools were used to assess reliability, quality, and usability of websites. The accessibility of websites was assessed with AChecker tool while the readability was assessed with FRES instrument.
Results: Of the 200 websites saved, 94 were suitable for inclusion. The mean total DISCERN score was 53±11.2 of a possible total of 80 (66%). With the LIDA instrument, the average score for reliability was 11.8±3.9 of a possible total of 27 (43%) while the average score for usability was 31.2±7 of a possible total of 54 (58%). The mean total AChecker score was 21.8±37 and the mean FRES score was 57.7± 11.6 (of a possible total of 100) indicating a level of fairly difficult to read.
Conclusion: Information about fluoride on the internet is easily accessible although the reliability and quality were highly variable. The readability of websites should be improved to be more understandable.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Dentistry |
Journal Section | Original Research Article |
Authors | |
Publication Date | May 1, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |